Hicri Yeni Yilin Tüm Müslümanlara Hayirlara Vesile Olmasini Yüce Allahtan Dileriz...
Yeni Yiliniz Mübarek Olsun...
Hicri Yeni Yilin Tüm Müslümanlara Hayirlara Vesile Olmasini Yüce Allahtan Dileriz...
Yeni Yiliniz Mübarek Olsun...
Seninde Yeni yýlýn, Tüm Nizipli ve Zeugmalýlarýn ayrýca Tüm islam aleminin Hicri yýlý kutlu ve mübarek olsun. Yeni yýl Ýslam alemine sevgi, dostluk ve kardeþliðin hakim olduðu savaþlarýn son bulduðu yeni bir yýl olmasýný diliyorum....
'Bir dosttan tek bir gül ve güzel bir sözü ben onunlayken almayý,
öldükten sonraki bir kamyon dolusu çiçeðe tercih ederim'
Kutlu olsun. Aþure günü de yakýn demek...![]()
bireysel emekli, sadece üye...
hayýrlara vesile olsun geceniz mübarek olsun...
ZAMAN HER ÞEYÝN ÝLACIDIR:
1429. hicri yýlýnýz mübarek olsun...
Girmekte olduðumuz muharrem ayý ile
hicri takvimin birinci ayýna ve 1429. yýlýna ulaþmýþ olacaðýz... Rabb'imiz tüm
insanlýk için hayýrlara vesile eylesin önümüzdeki 1429. hicri yýlýmýzý...
Hiç merak ettiniz mi, hicri takvim kimin zamanýnda nasýl baþladý, muharrem
ayý nasýl birinci ay olarak tespit edildi?..
hatalý mesaj
Konu Kasým Böler tarafýndan (10.01.08 Saat 06:31 ) deðiþtirilmiþtir.
Eðer bu yazýyý okuma sabrýný gösterirseniz hicri takvimin baþlatýlýþýný hayalinizde canlandýrmakta zorluk çekmeyeceksiniz. Olayý vakýaya uygun olarak þöyle canlandýralým isterseniz.
***
Güneþ yakýcý sýcaklarýný Medine sokaklarýnda olanca etkisiyle hissettirirken adresi belli evlere haber verme görevini tamamlayan Abdullah, dönüp meþveret binasýnýn kapýsýnda tekrar beklemeye baþladý.
Çok geçmedi haber verdiði evlerden çýkan zatlar da tek tek yolda görünür oldular. Ýþte ashabýn ileri gelenlerinden Saad bin ebi Vakkas... Ýþte Talha... Þu gelen de Ýmam-ý Ali olsa gerek... Yolda görünenler vakit kaybetmeden aceleci adýmlarla meþveret binasýna giriyorlardý.
Uzaktan biri daha göründü. Bu, Halife Hazreti Ömer'in ta kendisiydi. Meþveret meclisini de o davet etmiþti zaten. Nitekim içeriye girer girmez vakit kaybetmeden, Allah'a hamd, Resulü'ne de salat-ü selamdan sonra konuya girdi:
-Devlet iþlerine tarih koymakta zorluk çekmekteyim. Gönderilen evraklarda kimi Resulullah'ýn hicretinden önce diyor, kimi de sonra diye tarih koyuyor. Böylece bir tarih tespitine ihtiyaç ortaya çýkýyor. Artýk kendi tarihimizi baþlatma zamaný gelmiþtir. Bir mühim olayý tarih baþlangýcý olarak tespit ve ilan etmeliyiz. Karýþýklýk son bulmalýdýr. Ýþte bunun için davet ettim sizleri...
Mecliste hazýr bulunanlarýn hepsi de böyle bir tarih tespitine gerek görüyorlar, ancak hangi olayý tarih baþlangýcý olarak kabul edeceklerini pek kestiremiyorlardý.
Zira Efendimiz'in hayatýnýn her ayý, her günü bir tarih baþlangýcý olacak kadar mühim olaylarla doluydu. Nitekim Saad bin ebi Vakkas kendisini çok meþgul eden olaya ait teklifini yaptý:
-Ey müminlerin emiri, dedi, ben Resul-ü Ekrem (sas) Hazretleri'nin vefatýný tarih baþlangýcý olarak teklif ediyorum. Bu, çok büyük bir olay!..
-Peki ,sen ne dersin ya Talha? Saad'ýn teklifini duydun, uygun buluyor musun?..
-Ben böyle üzüntülü bir günü tarih baþlangýcý yapmayý uygun bulmuyorum. Bunun tam aksine Resulü Ekrem'in (sas) doðumunu tarih baþlangýcý olarak teklif ediyorum.
-Peki, ya Ali! Sen ne dersin?.. Bir de seni dinleyelim. Teklifleri duydun...
-Ben bu iki mühim olayýn ikisinden de mühim üçüncü bir olayý teklif etmek istiyorum.
-Neymiþ Resulullah'ýn doðumundan da ölümünden de mühim olan olay?
-Hicret!.. Müslümanlarýn Ýslam'ý yaþamak ve yaymak için her þeylerini Mekke'de býrakarak Medine'ye hicretleri. Ýlk Müslümanlarýn imaný uðruna mallarýný, mülklerini, hatta aile efratlarýyla birlikte bütün akraba ve yakýnlarýný dahi býrakarak, bir torba içine koyduklarý bir avuç hurma ve bir parça kuru ekmekle yola çýkmayý göze alýþlarý, tarih boyunca unutulmayacak çapta bir fedakârlýk örneðidir. Ben bu fedakârlýk örneði hicreti, tarih baþlangýcý olamaya layýk bir hadise olarak görüyorum...
-Ne dersiniz ey Resulüllah'ýn aziz ashabý?.. Müslümanlarýn Medine'ye hicretlerini Ýslam tarihinin baþlangýcý olarak tespit ve ilan etmemize?
-Ben Ali'nin bu teklifini yerinde buluyorum.. ben de.. ben de....
Böylece Hazreti Alinin (ra) teklifiyle Resulüllah'ýn (sas) Mekke'den Medine'ye hicret ettiði sene Ýslam tarihinin ilk senesi, ilk hicret kafilesinin yola çýktýðý öteden beri mübarek bilinen Muharrem ayý da birinci ay oldu..
Hicretten (17) yýl sonra Halife Hazreti Ömer'in baþkanlýðýnda toplanan meþveret meclisinin aldýðý bu kararý kapýda bekleyen Abdullah, Medine sokaklarýnda halka þöyle ilan etti:
-Ey Müslümanlar! Resulullah'ýn Mekke'den Medine'ye hicret ettiði sene, birinci sene ve ilk hicret kafilesinin hareket ettiði hep mübarek bilinen muharrem ayý da birinci ay olmuþtur. 17. hicri yýlýnýz mübarek olsun!..
Ben de Hazreti Abdullah'ýn tebrikine aynen iþtirak ediyor, girmekte olduðumuz muharrem ayýyla 1429. hicri yýlýnýzý tebrik ediyorum.
Ahmet Þahin (cileweb'ten alýntýdýr.)
Hicri yýlýmýz, muharrem ayýmýz, ve de aþure günümüz tüm islam alemine hayýrlý olsun...
Kasým abi verdiðin bilgi için tþkler, ancak bide rumi takvim var hicri takvim ile arasýnda yaklaþýk 5 yýl var..
rumi takvim ne amaçlý acaba...
herkere hayýrlara vesile olmasý dileðiyle kasým abý býlgiler için saol abi
Hicri yýlbaþý gecesi
Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiul-evvel ayýnýn on ikinci Pazartesi sabahý, Mekke’de doðdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanlarýn Þemsi yýlbaþý oldu. O yýlýn Muharrem ayýnýn birinci günü de, Kameri yýl baþý oldu. Muharrem ayýnýn birinci gecesi Müslümanlarýn kameri yýlbaþý gecesidir.
Bu geceyi ihya etmeli ve saygý göstermeli. Saygý göstermek, günah iþlememekle olur. Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yýlýn tamamýný oruç tutmuþ gibi sevaba kavuþur. Bir hadis-i þerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayýnda tutulan oruçtur) buyuruldu.
Ýslamiyet’ten önce Araplar, Muharremde harp etmek isteyince, o yýl Muharrem ayýnýn ismini, sonraki aya korlar, sonraki ayýn ismini, Muharrem ayýna takarlardý. Böylece, haram ay, Muharremden bir sonraki ay olurdu.
(Bir ayýn haramlýðýný baþka aya geciktirmek, ancak kâfirliði arttýrýr. Kâfirler, böylece sapýtýyorlar. Onlar, Allah’ýn haram kýldýðý aylarýn sayýlarýný denk getirmek için, haram ayý bir yýl helal edip, baþka yýl onu yine haram ederler. Böylece, Allah’ýn haram kýldýðýný helal kýlmaya çalýþýrlar) mealindeki Tevbe suresinin 37. âyet-i kerimesi, aylarýn yerlerini deðiþtirmeyi yasak etti.
Kýymet verilen dört aydan biri
Muharrem ayý, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'an-ý kerimde kýymet verilen dört aydan biridir. (Tevbe 36)
Birkaç hadis-i þerif meali þöyledir:
(Aylarýn efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma’dýr.) [Deylemi]
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânýn ayý Muharrem ayýnda tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazýdýr.) [Müslim, Ýbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]
(Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayýnda tut. Çünkü o, Allahü teâlânýn ayýdýr. O ayda bir gün vardýr ki, O günde Allahü teâlâ geçmiþ kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün tevbe edenlerin günahlarýný da affeder.) [Tirmizi]
Nafile ibadetlerin sevabýna kavuþabilmek için, ehl-i sünnet itikadýnda olmak, haramlardan kaçýp günahlara tevbe etmek, farzlarý kusursuz yapmaya çalýþmak, o ameli ibadet olarak yapmaya niyet etmek þarttýr.
Sevgiler/Saygýlar
A.B.B.
tüm Müslüman alemi için hayýrlara vesile olmasý temenni ederim.
Allah (c.c.) Tüm Müslamanlarýn dualarýný kabul etsin inþaallah.