![]()
Gaziantep Ýl Tarým Müdürlüðü Gýda Kontrol Þube Müdürü Sait Demirkýran, açýkta ve tezgah altýnda satýlan pek çok üründe hileyle karþýlaþýldýðýný belirterek, ''Vatandaþlarýmýz alýþveriþ yaparken üretim izni olan paketli ürünleri tercih etmeli'' dedi.
Demirkýran, yaptýklarý denetimlerde; özellikle açýkta satýlan, paketlenmemiþ ve üretim izni olmayan pek çok üründe hile olduðunu tespit ettiklerini belirten Demirkýran; “ Kiremitten kýrmýzý biber, pamuk yaðýndan zeytin yaðý, glikozdan bal, soya fasulyesinden fýstýk yapýyorlar”dedi.
BAL YERÝNE GLÝKOZ
Glikozla bal aromasýnýn karýþtýrýlýp vatandaþlara bal olarak satýldýðýný belirlediklerini ifade eden Demirkýran, ''Sahte bal diye nitelendirdiðimiz bu balýn rengi biraz daha açýktýr, normal balýn kokusu yoktur. Normal balýn kývamý biraz daha katýdýr'' dedi. Sait Demirkýran, geçen yýl 5 ton ve bu yýl 1 ton sahte bal yakaladýklarýný da bildirdi.
FISTIK MI? BEZELYE MÝ?
Farklý sektörlerde kullanýlan toz Antep fýstýðý, toz fýndýk, toz yer fýstýðý gibi ürünlerde de hileyle karþýlaþýldýðýný, bunlardan rengine göre leblebi tozuna tuz, fýstýk tozuna bezelye, bazý ürünlere ise kireç tozu ve boya maddeleri karýþtýrýldýðýný kaydeden Demir, vatandaþlarýn hileli olduðundan þüphelendikleri bu gibi toz ürünlerin yerine fýstýk, fýndýk ve yer fýstýðýný evlerinde ezerek toz haline getirebileceklerini ifade etti.
YOÐURDA DÝKKAT EDÝN
Demirkýran, ''Yoðurtta, zeytinyaðýnda ve kýrmýzýbiberde de çeþitli hilelerle karþýlaþýlabiliyor. Örneðin yoðurdu daha katý hale getirmek için büyükbaþ hayvanlarýn yaðýndan elde edilen toz halindeki jelatin kullanýlabiliyor. Vatandaþlara da bu yoðurtlar köy yoðurdu diye satýlýyor. Köylerden sütler alýnarak merdiven altý iþletmelerde bunlar yoðurt haline getiriliyor'' görüþünü aktardý.
ZEYTÝNYAÐI DÝYE PAMUKYAÐI
Zeytinyaðýna ise pamuk yaðý karýþtýrýlabildiðini, bu ürünlerdeki yað asitlerinin normal zeytinyaðýndan farklý çýktýðýný anlatan Demirkýran, fiyatý çok düþük olan zeytin yaðýndan þüphelenmek gerektiðine iþaret etti.
KIRMIZI BÝBERDE KÝREMÝT TOZU
Kýrmýzý biberin içinde de tuz, tohum, boya maddeleri ve kiremit tozu karýþtýrýldýðýný belirten Demirkýran, bu tür ürünleri yakaladýklarý zaman imha ettiklerini kaydetti.
Demirkýran, þu uyarýlarda bulundu: ''Vatandaþýmýz, piyasada üretim izni olan ve paketli ürünleri tercih etmeli. Açýk ve paketsiz olan ürünlerde çok daha fazla ********lýk ve hileyle karþýlaþýlabiliyor. Halkýmýz yaptýðý alýþveriþlerde bilinçli olmalý. Nerede ne hile olabileceðini az çok görebilmeli. Tezgah altýnda satýlan ürünler alýnmamalý. Vatandaþlarýmýz karþýlaþtýklarý herhangi bir olumsuzlukta ise bize baþvurmalý. Promosyonlar hariç çok düþük fiyatlý ürünler tercih edilmemeli.'' Dedi.