Nizip Ticaret Odasý’nýn proje sahibi olduðu, Finansman desteði Devlet Planlama Teþkilatý tarafýndan saðlanan, Türkiye – Suriye Bölgelerarasý Ýþ Birliði programý kapsamýnda 04 ARALIK 2007 tarihinde Valilik makamýyla imzalanan sözleþmeyle Mozaik Eðitim Merkezi faaliyetlerine baþlýyor. Hedef; iki bin yýllýk mozaik sanatýný canlandýrmak!
Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet ÖZYURT yaptýðý açýklamada,Nizip sýnýrlarý içinde bulunan Zeugma Antik Kenti 20 bin dönümlük bir arazi üzerine M.Ö. 1. yüzyýlda kurulduðunu ve günümüzde tüm Dünya’nýn dikkatini üzerine çeken bir merkez haline geldiðini belirtti.
ÖZYURT; “2000 yýllýk bir geçmiþe sahip olan Zeugma Antik kenti Nizip ilçe sýnýrlarý içinde bulunmaktadýr. Zeugma’da bulunan sanat deðeri yüksek mozaikler Antik dönem mozaikleri içinde çok özel bir yere sahiptir. Bu büyük mirasýn yeni nesillere tanýtýlmasý, öðretilmesi ve bu yolla da korunmasý büyük bir önem taþýmaktadýr.Nizip, Zeugma Antik Kenti ile birlikte bir sanayi ve ticaret merkezi olmanýn yolunda, tüm dünya tarafýndan merak edilen ve tanýnan bir mozaik merkezi haline geleceðini ifade ederek Zeugma’dan çýkarýlan mozaikler incelendiðinde o dönemde mozaik alanýnda ciddi bir sektör ve üretim olduðu da ortadadýr. Topraklarýmýzda 2000 yýldýr yaþayan bu eþsiz mirasý bizden sonraki nesillere taþýmanýn yaný sýra, tüm dünyada gün geçtikçe geniþleyen ve geliþen bir sektör olan mozaik sektörünü de Nizip’te yeniden canlandýracaklarýný ve bu hedefi gerçekleþtirmek için Nizip Ticaret Odasý bünyesinde Mozaik Eðitim Merkezi'nin kurulmasýný amaçladýklarýný kaydetti.
Özyurt, Bölgenin tarihi ve kültürel mirasýndan olan mozaik sanatýnýn yeni nesillere tanýtýmý ve öðretilmesi ve bu yolla korunmasý ile birlikte;Nizip halkýnýn kültürel miras konusundaki bilgisine katký saðlamasý,Nizip’in kültürel dokusunun bir parçasý olan mozaik sanatýna eðitim yolu ile dikkat çekilmesi,turizm konusunda farkýndalýk yaratmasý,yörenin,iç ve dýþ turistin,turizm sektörü profesyonellerinin dikkatini çekmesini amaçlayan faaliyetler yapýlacaktýr.
Projemizin Suriye’de de tanýtýmý olacaktýr.Proje kapsamýnda Suriye’den 1Uzman,2 Kursiyer davet edilerek yapýlan çalýþmalar onlara aktarýlacak ve Suriye’de de projenin tanýtýmý gerçekleþtirilecektir.
Mozaik Eðitim Merkezinde, 3’er aylýk eðitimler halinde 2 dönem düzenlenecek eðitimde her bir dönem için 15 kursiyer alýnmak üzere toplam 30 kursiyer mozaik zanaatkarý olarak yetiþtirilecektir.Gerçek taþlardan çalýþmalar yapýlacaktýr.Mezun olan kursiyerlerimize sertifika verilecektir.Mozaik yapmak ve Mozaikçiliði meslek edinmek isteyen kiþileri hedefleyen Nizip Ticaret Odasý Mozaik Eðitim Merkezinde eðitime katýlmak için el becerisine sahip 18 yaþýndan büyük 55 yaþýndan küçük en az ilköðretim okulu mezunlarý müracaat edebilirler.Kursiyerin seçimi için yetenek ve mülakat sýnavý yapýlacaktýr.Detaylý bilgi Nizip Ticaret Odasýndan temin edilebilir.þeklinde konuþtu.