Raftaki kýrmýzý etin suyu çýktý
En eski et toptancýlardan Þalvarlý Et`in patronu Göktaþ ciddi bir iddia ortaya attý: Et terbiye edilirken yüzde 20-25 oranýnda su verilip aðýrlaþtýrýlýyor. Siz bir kilo diye alýyorsunuz ama sadece 750 gramý et GIDA
ürünlerinin imalatýnda karý artýrmak için yapýlan hilelere et de eklendi. Türkiye `nin en eski et toptancýlarýndan biri olan Þalvarlý Et `in sahibi Abuzer Göktaþ , et sektörüyle ilgili çok çarpýcý bir iddia ortaya attý. Nizip `teki et toptancýlýðý iþini büyüterek 2006`da 8 maðaza ve 80 milyon YTL ciroya ulaþan Göktaþ , Türkiye `de et iþleme konusunda büyük oranda hile yapýldýðýný iddia etti. Et iþleyen þirketlerin bir kýsmýnýn eti, daha lezzetli ve yumuþak olmasýný saðlamak için terbiye ettiðini belirten Göktaþ `Bunun için ortalama yüzde 5-6 oranýnda baharatlý su ile et terbiye edilir. Ancak bizde ete yüzde 20-25 su basýyorlar. Etin aðýrlýðýný da terbiye adý altýnda artýrýyorlar. Böylece 1 kilo et aldýðýnýzda aslýnda bunun 750 gramý et` diye konuþtu.
SU JEL HALÝNE GETÝRÝLÝYOR
ABUZER Göktaþ özel bir madde katýlarak basýlan suyun jel haline getirildiðini ve böylece etle daha iyi bütünleþtiðini de kaydetti. Türkiye genelinde az da olsa belli baþlý firmalarýn da terbiye amacýyla bunu yaptýðýný kaydeden Abuzer Göktaþ , etlerin neredeyse yüzde 80`inin bundan oluþtuðunu iddia etti. Bu etlerin özellikle Antalya baþta olmak üzere turistik bölgelere yaygýn olarak gönderildiðini ifade eden Abuzer Göktaþ , Ýstanbul `da bazý büyük hipermarketler de dahil olmak üzere söz konusu etlerin satýldýðýný ifade etti.
TAHSÝN AKÇA
Yýlda 23 milyar YTL
kýrmýzý ete harcanýyor
Türkiye `de halen günlük kýrmýzý et tüketimi 4 bin ton dolayýnda. Bu rakamýn yüzde 25`i yani 1000 tonu Ýstanbul `da satýlýyor. 4 bin tonluk günlük satýþýn 2 bin 500 tonla yaklaþýk yüzde 62`si büyükþehirlerde gerçekleþiyor. Ortalama 16 YTL kilogram tüketim fiyatý üzerinden, günlük tüketim 64 milyon YTL dolayýnda çýkýyor. Bu da yýllýk tüketimin 1.4 milyon ton yani yaklaþýk 23 milyar YTL olduðu anlamýna geliyor. Ýstanbul , Ankara , Ýzmir gibi büyükþehirlerdeki satýþlarýn yüzde 70`i ise büyük marketlerde yapýlýyor. Geriye kalan yüzde 20`si semt kasaplarýnda, yüzde 10`u ise diðer satýþ noktalarýnda gerçekleþiyor. Türkiye genelinde ise semt kasaplarý pazara hakim durumda bulunuyor.
Ýki özel TIR`la mobil kasaplýða baþlýyor
Abuzer Göktaþ , perakende et satýþý konusunda ilginç bir yöntem de uygulamaya baþlýyor. Soðutmalý ve modern et reyonu bulunan iki týr hazýrlattýðýný belirten Göktaþ , mobil kasaplýk yapacaklarýný söyledi. Ýki týrýn Sarýyer ve Kadýköy `de belli bir yeri olacaðýný ifade eden Göktaþ `Gün içinde özellikle lüks siteler baþta olmak üzere bu iki týr gezecek ve eti vatandaþýn ayaðýna götürecek. Ýki týrla baþlýyoruz. Sayýyý 13 týra kadar çýkaracaðýz` dedi.
Alman ve Ýtalyanlar
yatýrýma geliyor
Abuzer Göktaþ , diðer birçok sektörde olduðu gibi entegre et iþleme sektörüne yabancý ilgisi konusunda da ilginç bilgiler verdi. Türkiye `de karkas etin kilosu yaklaþýk 6 Euro iken Avrupa ülkelerinde 2 Euro olduðuna dikkat çeken Göktaþ `Türkiye `de çok daha karlý olduðu için Avrupalý firmalardan Türkiye `de bu iþe yatýrým yapmak konusunda büyük ilgi var` dedi. Ýtalya `daki büyük bir entegre et iþleme firmasýnýn Türkiye `de tesisler kurmak için kendileriyle görüþtüðünü ifade eden Göktaþ `Yerli firma ile girmezsek baþarýsýz oluruz diyorlar. Kendilerine ortalama 200 milyon dolarlýk bir yatýrým yapmalarý halinde yýlda 1 milyar dolar ciro yapabileceklerini söyledim, rakam çok hoþlarýna gitti. Ýlgilerini çekti. Yer konusunda halen etüdler yapýyorlar. Kendilerine Trakya ve Konya `nýn uygun olacaðýný söyledim. Birden fazla da tesis kurabilirler` diye konuþtu. Göktaþ , Almanya `da Rewe Grup içerisinde yer Penny zincirinin de 100 þube açmak istediðini ve kendilerine tüm bu þubelerin kasap reyonlarýný iþletmek için baþvurduklarýný belirtti.
2007-08-10 07:45:05 Star