![]()
Nizip Ticaret Odasý (NTO) ve Gaziantep Sanayi Odasý (GSO) iþbirliðinde Yeþil Dönüþüm Bilgilendirme Toplantýsý düzenlendi.NTO'da düzenlenen toplantýda, firmalarýn AB Yeþil mutabakat sürecine uyumlarýnda strateji belirlemelerine katký sunmak amacýyla bilgilendirmeler yapýldý.Düzenlenen toplantýnýn açýlýþ konuþmasýný yapan NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt, Dünya ekonomisi, salgýnýn beraberinde getirdiði güçlüklerin yaný sýra birçok alanda sýnanmakta olduðu zor bir dönemden geçmektedir dedi.Avrupa Yeþil Mutabakatý süreci ile Döngüsel Ekonomi temalarýnda özellikle sýnai sektörlerde büyük bir deðiþim baþladýðýný belirten NTO Baþkaný Mehmet özyurt þunlarý dile getirdi: 21. yüzyýl, dijital ve yeþil dönüþümü küresel gündemin merkezine taþýmýþtýr. Bununla birlikte Ticaret Bakanlýðýmýz koordinasyonunda 2021'de yeþil mutabakat eylem planý yayýnlanmýþtýr. Eylem Planý, 9 ana baþlýk altýnda toplam 32 hedef ve 81 eylemi içermektedir. Firmalarýmýzýn ekonomimizin lokomotifi olan üretim ve ihracatýmýzda rekabetçiliðini koruyup geliþtirerek küresel ýsýnma ve iklim deðiþikliði karþýsýnda doðaya duyarlý üretim ve ticaretin devamýný, dijitalleþme, sanayi 4.0 gibi unsurlara biran önce entegre olmasý artýk bir zorunluluk haline gelmiþtir. 2026 yýlýnda uygulanmasý hedeflenen Sýnýrda Karbon Düzenlemesi ise ülkemiz sanayisi ve ihracat stratejisi için önem taþýmaktadýr. Ticaret Bakanýmýz Sayýn ömer Bolat beyin Gaziantep Horasis Küresel Toplantýsýnda açýklamýþ olduðu destekler bizler için önemlidir. Bakanlýk olarak ihracatçý firmalarýmýzýn yeþil dönüþüm içinde ihtiyaç duyacaklarý belge ve sertifika çalýþmalarýný, marka desteklerinden faydalanan firmalarýmýzýn karbonsuzlaþma yol haritasý ve karbon ayak izi hesaplanmasý gibi konularda KOBÝ'lere danýþmanlýk hizmeti ve destek paketi verildiðini belirtmiþtir. Birliðimizin öncülüðünde kurulan TOBB Karbon platformu, bir karbon emisyonlarý hesaplama ve raporlama aracýdýr. Þirketlerin kendi tüketim verileriyle karbon emisyonlarýný hesaplamalarýna olanak saðlamaktadýr. karbon.org.tr adresinden kaydolarak herhangi bir teknik bilgi gerekmeden ISO 14064 ve GHG Protokol ile uyumlu karbon ayak izini hesaplayabilir ve raporunuzu oluþturabilirsiniz. Ayrýca KOSGEB tarafýndan önümüzdeki süreçlerde Dünya Bankasý ile desteklenen ve KOSGEB tarafýndan yürütülen ‘Türkiye Yeþil Sanayi Projesi' ile sanayi sektörünün yeþil dönüþümü saðlanacaðý belirtilmiþtir. Bu desteðin de bir an önce yayýnlanmasýný bekliyoruz. Yeþil dönüþümle birlikte bölgemizdeki sanayinin ve ihracatýn artmasý istihdama da katký saðlayacaktýr. GSO iþbirliði ile düzenlediðimiz bu toplantýnýn firmalarýmýza faydalý olmasýný diliyorum. Baþta GSO Yönetim Kurulu Baþkaný Adnan ünverdi olmak üzere, GSO Yönetim Kurulu üyeleri GSO MEM Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Can Koçak ve GSO Model Fabrika Yönetim Kurulu Baþkaný Bora Tezel, GASBEM Yönetim Kurulu üyesi Hüsamettin Seçluk, GSO Genel Sekreter Yusuf Ýzzettin Ýymen'ne teþekkür ederiz. Ayrýca sunumlarýyla katký saðlayacak olan Gaziantep üniversitesi öðretim Görevlisi Dr. Pýnar Kocabey çiftçi'ye teþekkür ediyorum þeklinde konuþtu.GSO Yönetim Kurulu üyesi ve GSO MEM Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Can Koçak ise sýnýrda karbon düzenlemesi ülkemizdeki firmalarýn en önemli gündem maddesi haline geldiðini vurgulayarak sözlerini þu þekilde sürdürdü: özelikle Avrupa birliðine ihracat yapan ve yapacak olan firmalarýn bu düzenlemeye hazýr olmalarý gerekmektedir. Bu noktada GSO olarak üniversiteler ve meslek odalarýnýn katýlýmýyla Avrupa Birliði Yeþil Mutabakat çalýþma Kurulunu oluþturarak firmalarýmýza rehberlik ediyoruz. Bu toplantýya ev sahipliði yapan NTO yöneticilerine ve tüm katýlýmcýlara teþekkür ediyorum ifadelerini kullandý.Konuþmanýn ardýndan Gaziantep üniversitesi öðretim Görevlisi Dr. Pýnar Kocabey çiftçi tarafýndan Yeþil Mutabakat Geleceði Þekillendiren Sürdürülebilirlik Hareketi, Karbon Ayak Ýzi Ýklimin Gizli Dilini çözmek ve Sýnýrda Karbon Düzenlemesi Endüstriyi Yeniden Düþünmek konularýnda geniþ kapsamlý bir sunum yapýldý.Sorularýn cevaplanmasý ile son bulan seminere NTO Meclis Baþkan Yardýmcýsý Necdet Baþeðmez, NTO Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Savaþ Ali Alkan, NTO Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Kaya, Ýbrahim özkaya, Kenan özdemir, Selahattin Marangoz, NTO üyeleri ve çok sayýda firma temsilcisi de katýldý.