Nizip Ticaret Odasý (NTO) tarafýndan üyelerinin ihracatýný arttýrmak ve Rusya ile iþ birliði imkânlarýnýn geliþtirilmesi amacýyla Rusya'nýn Moskova þehrine yönelik bir ticaret heyeti programý düzenledi.Heyet programý kapsamýnda ilk olarak Rusya'nýn Moskova kentinde düzenlenen AGROPRODMASH Gýda ve Gýda Teknolojileri Fuarý ziyaret edildi.Rusya`nýn uluslararasý en büyük gýda iþleme endüstrisi AGROPRODMASH fuarýný ziyaret eden NTO heyeti, ticari, sektörel ve ikili iþ görüþmeleri de gerçekleþtirdi.NTO heyeti fuar ziyaretlerinin ardýndan Rus Türk Ýþadamlarý Birliði (RTÝB) üyeleri ve T.C. Moskova Büyükelçiliði Ticaret Ataþeleri ile bir araya geldi.Rus Türk Ýþadamlarý Birliði ev sahipliðinde bir araya gelen NTO Heyeti, Rusya ekonomisi ve son ticari geliþmeler hususunda kapsamlý bilgiler aldý.Düzenlenen toplantýda bir açýklama yapan NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasýndaki karþýlýklý yatýrýmlarýn 10 milyar dolar düzeyine ulaþtýðýný belirtti.Türkiye ve Rusya arasýndaki iliþkilerin köklü bir geçmiþe dayandýðýný belirten NTO Baþkaný Mehmet özyurt þunlarý ifade etti; Rusya en önemli dýþ ticari ortaklarýmýzdan biridir. Karþýlýklý ticaretimizin her geçen gün geliþmesi bizleri memnun etmektedir. Türkiye'nin Rusya'ya en çok ihracat yaptýðý sektörler meyve ve kuruyemiþ, makine ve mekanik parçalar, otomotiv, plastik ve plastik ürünleridir. Ýthal edilen baþlýca ürünler ise Mineral yakýtlar, yaðlar, taþkömürü, ayçiçek, aspir ve pamuk tohumu yaðlarý, demir çelik ve alüminyumdur. Gaziantep ve Nizip tarýmdan sanayiye her alanda yatýrým yapýlabilecek bir kent. Bu nedenle iki ülke arasýndaki tarým ve sanayiye dayalý ihracatýn artmasýna yönelik çalýþmalarda bölgemizin de önemli bir rol oynayacaðý kanýsýndayým. Ticaretimizi bu sektörlerde de geliþtirerek ikili iliþkilerimizi daha da güçlendirmeliyiz. Firmalarýmýzýn sektörleri aðýrlýklý olarak bitkiselyað, Antepfýstýðý, kuruyemiþ, hububat bakliyat, baharat, mobilya ve inþaattýr. Her geçen gün yeni yatýrýmlar ile sektör çeþitliði artmakta ve ihracatýmýz artýþ trendinde devam etmektedir. Bu trendi sizlerle de arttýrmalýyýz. Bölgemizdeki ürünlerimizin uluslararasý platformlarda da tanýnmasý için birçok çalýþmalar yapmaktayýz. Nizip Ticaret Odasý olarak Nizip Zeytinyaðý, Nizip Sabunu, Nizip Patlýcaný coðrafi iþaretlerini aldýk. Nizip Mýzar Havucu içinde çalýþmalarýmýz devam etmektedir. Lobicilik çalýþmalarýmýz sonucunda ihracatýmýzý arttýrmak ve kolaylaþtýrmak amacýyla Nizip'te Gümrük Müdürlüðü kurduk. Bu iþ seyahatini ticaret hacmimizi karþýlýklý artýrmak için gerçekleþtirdik. Rusya'da büyük bir ticaret potansiyeli var, bunu çok iyi görmekteyiz. Gaziantep ve Nizip'li iþadamlarý olarak bu potansiyeli deðerlendirmek ve bölgemizin üretimlerini buralara daha fazla ulaþtýrmak istiyoruz. Bu ziyaretin her iki ülke içinde verimli olmasýný diliyorum þeklinde konuþtu.Konuþmalarýn ardýndan Rus RTÝB Yönetim Kurulu Denetleme Kurul üyesi Bozkurt Kaplangý, T.C. Moskova Büyükelçiliði Ticaret Ataþeleri Ahmet Onur öztürk ve Cansu Þaziye Tanrýverdi tarafýndan gýda sektörü baþta olmak üzere, banka, finans, lojistik, firma kurulumu hususunda NTO heyetine bilgilendirmeler yapýldý.Toplantý sonunda NTO Baþkaný Mehmet özyurt tarafýndan RTÝB Yönetim Kurulu Denetleme Kurul üyesi Bozkurt Kaplangý, T.C. Moskova Büyükelçiliði Ticaret Ataþeleri Ahmet Onur öztürk ve Cansu Þaziye Tanrýverdi'ye plaket, Nizip Zeytinyaðý ve Nizip Sabunu'nun coðrafi iþaretleri takdim edildi.