Seçime Sayýlý GünlerCumhurbaþkanlýðý ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin 14 Mayýs 2023 tarihinde yapýlmasý planlanýyor. Cumhur Ýttifaký her ne kadar adayýmýz Recep Tayyip Erdoðan dese de henüz seçim takvimi yayýnlanmadýðý için þimdilik bu söz sadece dille söylenmiþ sayýlacaktýr. Millet Ýttifaký ise masayý geniþletmesine raðmen henüz ortak aday konusunda bir uzlaþý yapamadýðý görülüyor. Millet Ýttifaký masadan mý aday çýkaracak? Yoksa masa dýþýndan bir adayla mý hareket edecek önümüzdeki günlerde bunu hep birlikte göreceðiz. Millet Ýttifaký þayet masa içerisinden aday çýkarýrsa iki aday profili karþýmýza çýkacaktýr. CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu ile DEVA Partisi Genel Baþkaný Ali Babacan Millet Ýttifakýnýn muhtemel adaylarý arasýndadýr. Ancak 6'lý masa dýþarýdan bir ismi de ortak aday olarak gösterebilir. TBMM'nin seçim kararý almasý veya Cumhurbaþkaný'nýn seçim tarihini YSK'ya bildirmesiyle seçim süreci iþlemeye baþlayacaktýr. Þubat ayý içerisinde adaylar ve seçim takvimi muhtemelen karþýmýza çýkacaktýr. Cumhur Ýttifaký adayýnýn ilk turda kazanma ihtimali neredeyse sýfýr olarak gözümüze çarpýyor. Ancak Millet Ýttifakýnýn adayý kucaklayýcý bir isim olursa ilk turda kazanma ihtimali yüksek görülüyor. Þayet seçimler ikinci tura kalýrsa HDP'nin rolü burada aðýrlýk kazanacaktýr.Erdoðan, Aday Olabilir Mi?Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn aday olup olmayacaðý kamuoyunda tartýþýlmaya devam ediyor. Geçmiþ yýllarda yazdýðým yazýlarda erken seçim olacaðýný, seçimlerin muhtemelen olumsuz bir durum olmamasý halinde Haziran 2022, Kasým 2022 tarihlerinde olacaðýný olumsuzluk olmasýnda ise 14 Mayýs 2023 tarihinde yapýlabileceðini belirtmiþtim. O dönemlerde beni eleþtirenlerin bugün seçimlerin erkene alýnmasý gerektiðini savunduklarýný görüyorum. Peki seçimlerin 14 Mayýs'a alýnmasý ile Erdoðan'ýn üçüncü kez aday olmasýnýn önü açýlýr mý? Açýlmasý için TBMM'nin seçim kararýný erkene almasý gerekmektedir. Bunun içinde meclisin 3/5'nin bu kararý vermesi gerekiyor. Yani 360 milletvekiline ihtiyaç vardýr. Cumhur Ýttifaký bu sayýya parlamento da ulaþamýyor.Gözler YSK'da Olacak?Seçim tarihi kararýnýn alýnmasýyla birlikte tüm gözler YSK'ya çevrilecektir. Çünkü adaylarýn olup-olmayacaðýna karar veren kurum olarak tek yetkilidir. Kanaatimce Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde Cumhur Ýttifakýnda Recep Tayyip Erdoðan ve Millet Ýttifakýnda Kemal Kýlýçdaroðlu aday olmayacaktýr. Ancak Millet Ýttifakýnda Kemal Kýlýçdaroðlu ismi açýklanýrsa Cumhur Ýttifaký Adayý da tartýþmalý da olsa Recep Tayyip Erdoðan olacaktýr. Bu iki isimin adaylýklarýný birbirine baðlý diye düþünüyorum. Ülkemiz için hayýrlara vesile olur inþallah.