ASGARÝ ÜCRET Asgari ücretin 2023 yýlýnda ne kadar olacaðý haftalardýr gündemi meþgul ediyor. Ben ise miktarýn ne olacaðýna deðil alým gücünün ne olacaðýna bakarým. 2022 yýlý için yüzde 50 oranýnda artýþ yapýlmýþtý ancak aradan geçen iki ay sonra yapýlan artýþýn eridiðinin farkýna varýlmýþtý ve Temmuz ayýnda ikinci kez artýþa gidilmiþti. 2022 yýlýnda asgari ücret Ocak ve Temmuz dönemlerinde iki kez artmasýna raðmen alým gücü hep düþmüþtü. 2022 yýlýnýn bitmesine sayýlý günler kala bu defa 2023 yýlýndaki asgari ücretin ne kadar olacaðý tartýþýlýp duruluyor. Sendika temsilcileri, iþveren temsilcileri ve hükümet yetkilileri toplantýlarýný tamamladý ve kurul kararýnýn Cumhurbaþkanýna sunulup fiyatýn açýklanmasý kamuoyunda beklenmektedir. Ben rakamlara hiç deðinmek istemiyorum sebebi ise yapýlacak olan artýþýn asgari ücretlinin cebinde ne kadar kalacaðýdýr. Asgari ücret artýþýnýn akabinde 1 Ocak 2023 itibarýyla tüm ürünlere yeni zamlar demektir. Enflasyon oranýnýn yüksekliði karþýsýnda ezilen yurttaþlarýmýz yeni açýklanacak olan asgari ücret artýþýyla birlikte yeni fiyat zamlarýyla karþý karþýya kalacaktýr. Bugün asgari ücretli þehrimizde bin 833 adet ekmek alabiliyor ancak asgari ücrete yapýlan artýþýn sebebiyle birlikte belki Ocak ayýnda daha fazla ekmek alacaktýr ama ben ilerleyen tarihlerde ne kadar alacaktýr diye merak ediyorum. Eðer yapýlan artýþla asgari ücretlinin alým gücü artmýþsa bir sorun yok ama alým gücü düþmüþse yapýlan artýþýn hiçbir fayda saðlamadýðýný görüceðiz demektir. Asgari Artýþ Yerine Alým Gücü ArtýrýlmalýAsgari ücrette artýþ yerine alým gücü nasýl artýrýlabilinir hesabý yapýlmadýktan sonra verilen tüm artýþlar yetersiz kalacaktýr. Alým gücünün artmasý için maliyetlerin düþürülmesi ve yüksek enflasyonun makul seviyelere düþmesi gerekmektedir. Asgari ücretin açýklanmasýyla kýsa süreli sevinçler oluþabilir ama bu sevinçlerin iki veya üç ay sonra hüzünle sonuçlandýðýný görebiliriz.Sabit Gelirli Geçimde ZorlanýyorAsgari ücretli, emekli ve memurlar maalesef sabit gelirli olduklarý için yüksek enflasyon karþýsýnda ezilmektedirler. Enflasyon rakamlarý ülkemizde TÜÝK tarafýndan açýklanýyor ve þu an için yüzde 85 bandýnda bulunuyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren deðerli kaðýt, harçlar, cezalar maalesef yeni deðerlenme oranýna göre yani yüzde 123 civarýnda artýþ yaþayacaktýr. Motorlu taþýt vergisi için Cumhurbaþkaný yüzde 50 indirim yetkisini kullanarak bu artýþý yüzde 61,5 olarak belirledi. Tüm artýþlarýn bu oranda yapýlmasý gerektiðini düþünüyorum aksi halde vatandaþlarýmýzý daha zorlu bir 2023 yýlý beklemektedir