Kurtuluþ Savaþý’nda Fransýzlara karþý kahramanca savaþtýðý için “gazi” unvanýn alan Gazianteplilerin Çanakkale’de göstermiþ olduðu destansý kahramanlýk öyküleri, Reþit Güngör Kalkan tarafýndan kitaplaþtýrýldý.
Kahramanlýklarý ve yiðitlikleriyle bilinen Gazianteplileri onore eden bir çalýþmaya imza atýldý. Çanakkale’nin Gaziantep kahramanlarý nihayet kitap haline getirildi. Reþit Güngör Kalkan tarafýndan yazýlan kitap, Çanakkale Savaþý’nda Gaziantepli þehit ve gazilerin kahramanlýklarýný anlatýyor. Gaziantep’in tarihi ve kültürel dokusuna önemli katkýlarda bulunacak olan kitap, büyük bir ilgi görüyor.
Kurtuluþ Savaþý’nda Fransýzlara karþý kahramanca savaþtýðý için “gazi” unvanýn alan Gaziantep’in Çanakkale’de de göstermiþ olduðu kahramanlýklar da unutulmadý. Uzun bir süredir Gaziantep’te araþtýrmalarda bulunan yazar Reþit Güngör Kalkan nihayet çalýþmasýný tamamladý. Ve Gaziantep’in Çanakkale Kahramanlarý isimli önemli bir kitap ortaya çýktý. Yarýmada Yayýnlarý tarafýndan yayýnlanan kitap, Gaziantep’ten kalkarak Çanakkale’ye giden gazi ve þehitlerin cephede düþmana karþý göstermiþ olduklarý kahramanlýklarý ve fedakârlýklarý anlatýyor.
Kitapta Gaziantepli kahramanlarýn nasýl ve hangi þartlarda savaþa gittikleri, vatan savunmasý için canlarýný nasýl feda ettikleri anlatýlýyor. Tüfekçi Yusuf’tan Nalbant Hasan Çavuþ’a, Mehmet Çavuþ’tan Abdülkadir oðlu Binbaþý Mustafa’ya ve daha birçok isme kadar Anteplilerin Çanakkale’de gösterdikleri kahramanlýklara yer veriliyor.
Reþit Güngör Kalkan, Gaziantepli yiðitlerin kahramanlýklarýný ölümsüzleþtirmek ve bunu gelecek nesillere ulaþtýrmak için bu kitabý yazdýðýný dile getirdi. Kalkan, “Eðer bu kitap, Gaziantep’in tarihi ve kültürel dokusuna katkýda bulunursa ne mutlu bana” diye konuþtu.
Gaziantep’le ilgili önemli ayrýntýlarýn yer aldýðý kitapta Antep ve ilçelerinde kaç kiþinin Çanakkale’de þehit olduklarý bilgisine de yer veriliyor. Çanakkale’de düþmanla savaþan Anteplilerin önemli bir kýsmý þehit olurken geri dönenler de Kurtuluþ Mücadelesi’nde Fransýzlara karþý þehri örgütlediler.
GAZÝANTEPLÝLER DÜÞMANLA ASLANLAR GÝBÝ SAVAÞTI
Mehmet Akif’in “tek diþi kalmýþ canavar” dediði düþmanla Çanakkale’de aslanlar gibi savaþan Antepliler’den geriye çok azý dönmüþ. Bu gaziler de kimisinin top gürültüsünden kulaklarý saðýr olmuþ, kimisinin kolu kopmuþ kimisinin bacaðý. Ama Antepli kahramanlarýn hiç biri hayatýndan þikâyetçi olmamýþ. Ýþte Mehmet Çavuþ. Mehmet Çavuþ, savaþtan elinden yaralanýyor. Doktor elini kesmeleri gerektiðini yoksa kangren olacaðýný söylüyor. Mehmet Çavuþ, hemen orada elinin kesilmesini istiyor. Doktorun “seni bayýltalým öyle elini keselim elini” teklifine de karþý geliyor. Ve orada Mehmet Çavuþ’un eli kesiliyor. Üstelik sedyeye binmeden kalkýp gidiyor odasýna. Mehmet Çavuþ ve diðer gaziler bir uzuvlarýný kaybetmeyi hiç kendilerine dert etmiyorlar. Varsýn bacaðýmýz kopsun vatanýmýz sürüneceðine biz sürünelim. Bu bacaklar ahirette bize þahitlik eder diyerek sahip olduklarý vatan sevgisini ortaya koyuyorlar.
Gaziantep huzurevinde kalan 103 yaþýndaki Hatice Köþe Nine, Dayýsý Bakkal Arif Çavuþ’un Çanakkale’den dönüþünü þöyle anlatýyor: Tam iki buçuk sene sonra geldi dayým. Ýki kulaðý da saðýr olmuþtu. Top seslerinden olmuþ dediler. Zavallý ölene kadar Çanakkale’yi anlatmýþ durmuþ. O zaman Antep’ten çok genç gitti Çanakkale’ye…”