Ýtalyan sanatçý Michelangelo Pistoletto'nun Hitit ve Roma dönemine ait taþlarla oluþturduðu barýþýn ve birlikte yaþamýn sembolü "Üçüncü Bahçe"bin resmi açýlýþý yapýldý.
Gaziantep'in Karkamýþ ilçesindeki Arkeopark'ýn giriþinde düzenlenen açýlýþ töreninde, bölgedeki kazýlarda bulunan Hitit ve Roma dönemine ait tarihi taþlarla, Michelangelo Pistoletto'nun güçlü görsel ve duygusal etkiye sahip 30 metre uzunluðunda, 5 metre geniþliðinde sonsuzluk iþaretinden esinlenen "Üçüncü Bahçe" eseri oluþturuldu.
Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin, eserin tanýtýmý için düzenlenen etkinlikte yaptýðý konuþmada, Karkamýþ'ýn insanlýk tarihine ev sahipliði yapmasýndan dolayý büyük önem taþýdýðýný belirterek, þunlarý söyledi:
"Üçüncü Bahçe'de küresel bir vizyon ve bireysel sorumluluk var. Aslýnda hepimiz birbirimizden sorumluyuz. Dünyada barýþ istiyoruz. Kardeþlik ve sevgi istiyoruz. 'Barýþ kalpte baþlar.' diyor Hz. Mevlana. Bu coðrafyanýn yemeði de kültürü de acýlý. Artýk biz bu coðrafyada acý istemiyoruz. Burada Üçüncü Bahçe eserine konu olan bu taþlarýn barýþý inþa ederek kalýcý hale getirmesini istiyoruz. Biz geleceðe köprüyüz. Geçmiþten aldýðýmýz bu tarihi antik kenti geleceðe taþýmak istiyoruz. Geleceðe taþýrken de torunlarýmýza daha güzel bir dünya býrakmak istiyoruz. Ýþte bireysel sorumluluk budur. Bir birey olarak hem tarihe hem geçmiþe karþý sorumluyuz."
Tarihi taþlarýn sanatla bütünleþtiðini ifade eden Þahin, "Antik kentlerin en güzel eserleri bu bölgeden çýkýyor. Ayný zamanda çok stratejik bir yer. Bütün medeniyetler bu bölgede güçlü olmak istiyor. Göçün, savaþlarýn ve gücün merkezi. Ýnsanlýk tarihini, Pistoletto'nun eseriyle birleþtirilen Hitit ve Roma dönemine ait bu taþlarda görebiliyorsunuz. Bugün bu taþlar sanatla bütünleþti." diye konuþtu.
- Üçüncü Bahçe, birlikteliði ve barýþý anlatýyor
Törene çevrimiçi katýlan Pistoletto ise "Birinci Bahçe"nin insanoðlunun kendini güvence altýna almasý için koruma amaçlý oluþturulduðunu anlatarak, "Daha sonra insanoðlu müdahalesiyle oluþturulan ikinci bahçeyle birinci bahçe arasýnda çatýþma meydana gelmiþtir. Üçüncü bahçede bu çatýþma dolayýsýyla meydana getirildi. Amaç, ilk iki bahçenin uyumsuzluklarýný ve benzerliklerini bir araya getirerek birleþtirici bir nitelik taþýmak. Dünyanýn dört bir yanýnda birlikteliði ve barýþý anlatan Üçüncü Bahçe sembolü, dünya üzerinde yayýlmasý bizler için büyük bir mutluluk ve heyecan verici." dedi.
Sanat tarihçisi ve eser elçisi Silvia Evangelisti, sanatçý Pistoletto'nun dünya çapýnda birçok ödülü olduðunu belirtereki:
"Dünya çapýnda bir sanatçý. Japonya'da aldýðý ödül de Nobel ödülleriyle karþýlaþtýrýlabilecek güçte. Üçüncü Bahçe eserinin en tanýnmýþ olaný Birleþmiþ Milletler Ofisi bahçesinde bütün ülkelerden elde edilen taþlarla yapýldý. Bu yönüyle Karkamýþ'taki eserle benzerlik taþýyor. Çünkü Roma ve Hitit dönemine ait taþlar ayný zamanda Türkiye'nin 81 ilinden izler taþýyor. Umuyorum ki bu eser sürdürülebilirliðin, barýþýn ve birlikte yaþamanýn sembolü olur." dedi.
Karkamýþ Antik Kenti Kazý Baþkaný Prof. Dr. Nicolo Marchetti, Türk-Ýtalyan kazý ekibi iþ birliði çalýþmalarýyla Gaziantep'te çok önemli iþlere imza atmayý sürdürdüklerini kaydetti.
Programda Gaziantep Vali Yardýmcýsý Nihat Karabiber, Þehitkamil Belediye Baþkaný Rýdvan Fadýloðlu, Ýtalya Fahri Konsolosu Mehpare Þayan Kileci, Karkamýþ Kaymakamý Göksu Bayram, Karkamýþ Belediye Baþkaný Ali Doðan, Türk-Ýtalyan Karkamýþ kazý ekibi ve akademisyenler yer aldý.
![]()