Nizip Bakkalýna Sahip Çýkýyor
Mübarek Ramazan ayý geldi nihayet. Hepimize rahmet ola bereketli ola. Zaten bereket ve rahmet ayý Ramazan ayý. Bereketi, rahmeti hepimizin üzerine olsun.
Ramazan ayý denince oruçlar tutulur, teravihler kýlýnýr, mukabeleler okunur. Dolu dolu ibadetle geçen ve geçirilmesi gereken bir aydýr Ramazan ayý. Bir de Ramazan ayýnýn olmazsa olmazlarýndan Fýtýr Sadakasý var tabi ki. Buna baðlý olarak yapýlan gýda yardýmlarý. Gerek zekât için gerekse de fitre için Ramazan ayýnda durumu el veren birçok vatandaþýmýz ihtiyaç sahibi kimselere yardým elini uzatmak için seferber olur ve gýda yardým paketleri hazýrlayarak bunu ihtiyaç sahiplerine ulaþtýrýr.
Bu ramazanda Nizip’te takdire þayan bir uygulama hayata geçirildi. Malumdur, zincir marketler mahalle bakkallarýnýn iþ potansiyellerini ciddi anlamda etkiliyor. Birçok vatandaþýmýz gerek ürün çeþitliliðinin olmasý gerekse de uygun fiyatlardan dolayý zincir marketleri tercih ediyor. Hatta zincir marketler bununla da kalmýyor her yýl ramazan ayýnda “Ramazan Kolisi” veya “Ramazan Çeki” adý altýnda gýda paketlerini de satýþa sunuyor.
Uzun süredir mahalle bakkallarýnýn zincir marketlerin altýnda ezilmesi sürekli gündeme geliyordu. Zaman zaman “Bakkalýna Sahip Çýk” diyerek basýn açýklamalarý yapýlýyordu. Ancak þuana kadar konuyla ilgili somut bir adým atýlamamýþtý. Nihayetinde (benim araþtýrdýðým kadarýyla) Türkiye’de bir ilk olarak bu konuyla alakalý Nizip’te çok harika bir çalýþmaya imza atýldý. “Nizip Bakkalýna Sahip Çýk” projesinden bahsediyorum. Projeyi hayata geçiren isim de Nizip Bakkallar ve Sebzeciler Odasý Baþkaný Mustafa Canpolat.
Sayýn Canpolat’ýn çalýþmasý ile ilgili daha önceki yazýmda kýsa bir bilgi vermiþtim. Seçildiði günden bu yana çok emek verdiði “Nizip Bakkalýna Sahip Çýk” projesi nihayet hayata geçti. Amacý imkaný el veren hayýrsever iþadamlarýyla mahalle bakkalýný buluþturmak olan bu projeye ise çok þükür ki edilen raðbet gün geçtikçe büyüyor.
Projeyi kýsaca özetleyecek olursam, en temel amacý mübarek ramazan ayýnda ihtiyaç sahiplerine yapýlacak gýda yardýmlarýn zincir marketlerden deðil küçük esnaftan mahalle bakkalýndan alýnmasý olan bir çalýþma bu. Nizip Bakkallar ve Sebzeciler Odasý’nýn bu projedeki rolü, hayýrsever iþadamlarýyla mahalle bakkallarý arasýnda bir köprü olmak. Bu projeye özgü olarak hazýrlanan yardým çekleri, oda tarafýndan iþadamlarýna ulaþtýrýlýyorken iþadamlarý tarafýndan yardým çekleri ihtiyaç sahiplerine veriliyor. Ýhtiyaç sahipleri de yardým çekleriyle odaya kayýtlý olan bakkallardan (sadece odaya kaydý olan bakkallarda ve marketlerde geçerli verilen çekler) çek karþýlýðýnda ihtiyaçlarýný karþýlýyorlar. Böylelikle küçük esnafa da fayda saðlýyor bu uygulama ihtiyaç sahibine de.
Ýlk günden itibaren takdir ettim halen de takdir ediyorum bu çalýþmayý. Yine yeniden Baþkan Canpolat’a buradan teþekkürlerimi sunayým. Bizzat kendisinden duyduðum bilgiyle Nizip’in önde gelen sanayici ve iþadamlarýnýn ciddi anlamda buna raðbet ettiðini öðrendim. Mutlu edici bir bilgi.
Projenin baþlamasýnda yürütülmesinde öncü olan baþta Nizip Bakkallar ve Sebzeciler Odasý Baþkaný Mustafa Canpolat’a, bakkalýna sahip çýkan Nizip Kaymakamlýðý, Nizip Belediyesi de baþta olmak üzere Nizipli birçok sanayici ve iþadamýna ben de teþekkürlerimi sunuyorum. Her daim küçük esnafýn vatandaþýn yanýnda olabilmek temennisiyle…
![]()