![]()
Nizip Ticaret Odasý (NTO) Polonya ile iþ birliði imkânlarýnýn geliþtirilmesi amacýyla Polonya'nýn Baþkenti Varþova ve Kielce þehirlerine yönelik bir ticaret heyeti programý düzenlendi.NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt, NTO Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Kaya ve Ýbrahim özkaya'nýn da aralarýnda bulunduðu 20 kiþilik heyet ile T.C. Varþova Ticaret Baþmüþaviri Atilla Gökhan Kýzýlarslan, T.C. Varþova Ticaret Ataþesi Betül Buke Karaçin, Polonya-Türkiye Ýþadamlarý Derneði (POTÝAD) Baþkaný Sait Büyükbayrak ve Kielce kentinde düzenlenen Agrotech Fuarý'ný ziyaret ederek incelemelerde bulundu.Düzenlenen iþ gezisi programýnda bir açýklama yapan NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt, Polonya ile Türkiye arasýndaki ticaret hacminin 2000 yýlýndan itibaren düzenli artýþ gösterdiðine dikkat çekerek, iki ülkenin karþýlýklý ticareti 2019 yýlýnda da 6 milyar dolarý aþarken bugün ise 10 milyar dolar hedefi bulunmaktadýr dedi.Bu hedeflerin gerçekleþmesi için Nizipli iþadamlarý olarak bu yönde çalýþmalar yaptýklarýný vurgulayan NTO Baþkaný Mehmet özyurt, ülkemiz Polonya'ya otomobil, kara yollarý taþýtlarý için parçalar, traktör, toplu taþýma araçlarý, buzdolaplarý ve tekstil ürünleri satarken Polonya'dan da taþýt parçalarý, dizel ve yarý dizel motorlar, otomobiller ve sýðýr eti almaktadýr. Karþýlýklý bu ticaretin her geçen gün geliþmesi de bizleri memnun etmektedir. diye konuþtu.Türkiye, Polonyalý turistler için de önemli bir turizm destinasyonu olma özelliði taþýdýðýna iþaret eden NTO Baþkaný özyurt, konuþmasýný þöyle sürdürdü: Türkiye'ye gelen Polonyalý turist sayýsý 2019'da bir önceki yýla göre yüzde 36 artarak 880 binin üzerine çýkmýþtýr. öte yandan da Polonya, Erasmus programý çerçevesinde öðrencilerimiz tarafýndan en çok tercih edilen ülkelerin baþýnda gelmektedir. Polonya'daki vatandaþ sayýmýz Erasmus deðiþim programý öðrencileri ve tam zamanlý eðitim gören öðrencilerimizin de eklenmesiyle on bini aþmaktadýr. Gaziantep ve Nizip tarýmdan sanayiye her alanda yatýrým yapýlabilecek bir kent. Bu nedenle iki ülke arasýndaki tarým ve sanayiye dayalý ihracatýn artmasýna yönelik çalýþmalarda bölgemizin de önemli bir rol oynayacaðý kanýsýndayým. Ticaretimizi bu sektörlerde de geliþtirerek ikili iliþkilerimizi daha da güçlendirmeliyiz. Firmalarýmýzýn sektörleri aðýrlýklý olarak bitkisel yað, Antepfýstýðý, kuruyemiþ, hububat bakliyat, baharat, mobilya ve inþaattýr. Her geçen gün yeni yatýrýmlar ile sektör çeþitliði artmakta ve ihracatýmýz artýþ trendinde devam etmektedir. Bu trendi Polonya ile arttýrmayý hedeflemekteyiz. Bölgemizdeki ürünlerimizin uluslararasý platformlarda da tanýnmasý için birçok çalýþmalar yapmaktayýz. Nizip Ticaret Odasý olarak Nizip Zeytinyaðý, Nizip Sabunu, Nizip Patlýcaný coðrafi iþaretlerini aldýk. Nizip Mýzar Havucu içinde çalýþmalarýmýz devam etmektedir. Lobicilik çalýþmalarýmýz sonucunda ihracatýmýzý arttýrmak ve kolaylaþtýrmak amacýyla Nizip'te Gümrük Müdürlüðü de kuruyoruz. Bu iþ seyahatini ticaret hacmimizi karþýlýklý artýrmak için gerçekleþtirdik. Polonya'da büyük bir ticaret potansiyeli var, bunu çok iyi görmekteyiz. Gaziantep ve Nizip'li iþadamlarý olarak bu potansiyeli deðerlendirmek ve bölgemizin üretimlerini buralara daha fazla ulaþtýrmak istiyoruz. Yaptýðýmýz bu ziyaretlerin her iki ülke içinde verimli olmasýný diliyoruz ifadelerini kullandý.Yapýlan görüþmelerde NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt tarafýndan T.C. Varþova Ticaret Baþmüþaviri Atilla Gökhan Kýzýlarslan,T.C. Varþova Ticaret Ataþesi Betül Buke Karaçin ve Polonya-Türkiye Ýþadamlarý Derneði (POTÝAD) Baþkaný Sait Büyükbayrak'a ziyaret anýsýna plaket, Nizip Zeytinyaðý ve Nizip Sabunu'nun coðrafi iþaretini hediye etti.