Kar Yaðdý Nihayet Memleketime
Bir haftadýr kar hasretimiz nihayet sona erdi. Uzun yýllarýn ardýndan Nizip, Gaziantep ve çevre illeri beyaz örtüye büründü. Memleketin yaþý ileri gelenleri yaklaþýk 40 senedir böylesine kar yaðmadýðýný söylüyor. Ben de hiç bu þekilde kar yaðýþýna þahit olmamýþtým. Henüz çocuk yaþtayken kar yaðýþýna þahit olurdum. Evimizin bahçesine iner karla oynardýk. Ama o zamanlarda yaðan kar bile bu denli yoðun deðildi.*
Son birkaç yýldýr ise ya hiç yaðmýyordu ya da yaðsa bile çok kýsa sürede yaðýyor; yaðan kar da çok uzun sürmeden eriyip gidiyordu. Ki bu az yaðýþ da nadiren gerçekleþiyordu. Ancak bu defa çok güzel bir kar yaðýþý oldu ve bir süre de toprakta kaldý. Yurdun genelinde böylesine güzel yaðýþlar gerçekleþti. Aslýnda ülkemizin genelinde yýllardýr hasret kaldýðýmýz beyaz örtüye nihayetinde kavuþmuþ olduk.
Kar, berekettir. Güzel bir nimettir. Topraða, havaya, suya olan faydasý saymakla bitmez. Kuraklýk tehlikesiyle karþý karþýya olduðumuz þu günlerde yaðan güzel kar adeta topraða, ürünlere ilaç gibi oldu. Bahar mevsimi geldiðinde Allah’ýn da izniyle bol bereketli ürünler alacaðýmýza inanýyorum. Kuruyan su kaynaklarýmýzýn yeniden canlanacaðýný ümit ediyorum. Hastalýklardan kirden yýpranmýþ havamýzýn yeniden temizlendiði kanaatindeyim.*
Son dönemlerde yaþadýðýmýz kuraklýk ve bunun sonucunda gýda fiyatlarýndaki aþýrý fiyat artýþýnýn temel sebeplerinin en önemlisi uzun süre yeryüzüne düþmeyen kar taneleri. Hastalýklarýn, salgýnlarýn sürekli artmasýnýn altýnda yatan sebep yine yaðmayan kar nedeniyle havanýn sürekli kirli olmasý. Hatta su pýnarlarýmýzýn, yer altý ve yer üstü su kaynaklarýmýzýn yavaþ yavaþ kurumaya neden olmasýnýn sebebi de topraðýn kara olan hasreti. Ýklim deðiþikliði nedeniyle yaþadýðýmýz küresel ýsýnmada þuanda yaðan kar büyük bir ümit oldu hepimiz için.
Rahmetin elbette bir zahmeti de olur. Bereket, imtihaný da beraberinde getirir. Altyapýlardaki eksiklikler (haliyle uzun süre yaðmayan karýn 20 saatte yaðmasýndan doðan hazýrlýksýzlýk), artan nüfus gibi etkenlerden dolayý haliyle bir takým sýkýntýlar yaþandý. Yollar kapandý, doðalgaz ve elektrik kesintileri gerçekleþti. Bu tür aksaklýklarýn giderilmesi için de yetkililer ciddi çaba sarf ettiler. Olumsuz hava þartlarý nedeniyle maðduriyetler olsa da gösterilen çabayý görmezden gelemeyiz.
Tüm bunlara raðmen kar yaðýþýna isyan etmek bu nimetin yeniden elimizden alýnmasýna neden olabilir. Belki de verilen nimetin kýymetini bilmeyiþimiz nedeniyle hasrettik bu kadar yýl kar yaðýþýna. Her ne olursa olsun sabretmeli ve þükretmeliyiz.*
Neticede kar yaðýþýný lütfeden yeniden de elimizden alabilir. Lütfundan dolayý þükürsüzlük yapmamak gerektiði kanaatindeyim.
Bereketli ola…