![]()
Ülkemizin nitelikli iþ gücü ihtiyacý çerçevesinde öðrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kiþilik özelliklerinin ortaya çýkarýlmasý, baþarýlý ve mutlu olabilecekleri bir mesleði seçmeleri için meslekler hakkýnda bilgilendirilmeleri, eðitim sistemi ile çalýþma hayatý arasýndaki iliþkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynaðýnýn geliþtirilmesi açýsýndan büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki eðitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacýný karþýlayabilmek adýna çalýþmalarýný sürdürmektedir.***Mesleki eðitim merkezlerine kimler baþvurabilir?**Mesleki eðitim merkezi öðrencileri haftada 1 gün okulda teorik eðitim, 4 gün iþletmelerde pratik eðitim alýr. Bu doðrultuda mesleki eðitim merkezlerine kayýt olma þartlarý:**
- En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiþ olmak.
- Saðlýk durumu ilgili mesleðin öðrenimine elveriþli olmak. Bu durum gerektiðinde saðlýk/saðlýk kurulu raporuyla belgelendirilir.
- Kayýt olacaðý meslek dalý ile ilgili bir iþ yeriyle sözleþme imzalamak (Sözleþme imzalanacak iþ yerinde "Usta Öðreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunmasý gerekir).
- Kayýt için yaþ sýnýrý yoktur.
- Öðrenci kayýtlarý yýl boyu devam eder.
**Mesleki eðitim merkezlerine nasýl baþvurulabilir?**
- Baþvuru þartlarýný taþýmak koþuluyla, mevcutta bir iþletmede çalýþanlar veya iþletmede çalýþmayýp mesleki eðitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakýn mesleki eðitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
- Herhangi bir Ýþletmede çalýþmayanlar; mesleki eðitim merkezleri tarafýndan meslek seçimi ve iþletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler.
- Mesleki eðitim merkezine kayýt; okul, iþletme ve öðrenci/veli arasýnda "iþletmelerde mesleki eðitim sözleþmesinin" imzalanmasýyla baþlar.
- Öðrenci e-MESEM sistemine okul tarafýndan kaydedilir.
- Öðrenci kayýt olduðu andan itibaren meslek hastalýklarý, iþ kazalarýna karþý sigortasý ile maaþý baþlar, öðrenim süresi boyunca devam eder.
**Mesleki eðitim merkezlerine baþvuru süreci ve aþamalarý**
- Mesleki eðitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadýr.
- En az ortaokul mezunu olan adaylar yýl boyunca kayýt yaptýrabilir.
- 181 farklý dalda baþvuru yapýlabilmektedir.
- Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise iþletmelerde beceri eðitimi verilmektedir.
- Çýraklýk eðitimi 3 yýl, kalfalýk eðitimi 1 yýl sürmektedir.
- Mesleki eðitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sýnýf öðrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sýnýf öðrencileri asgari ücretin en az yarýsý kadar maaþ alýrlar.
- Mesleki eðitim merkezi mezunlarý "Ustalýk Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diplomasý" alarak kendi iþ yerlerini açabilirler.
- Ustalýk belgesine sahip olanlar çýrak öðrenci istihdamý için "Ýþ pedagojisi eðitimi" ile "Usta Öðretici" belgesine sahip olurlar.
**Mesleki eðitim merkezine nakil iþlemleri**
- 9. sýnýf öðrencileri ile ara sýnýflarda olup ayný alandan mesleki eðitim merkezi programýna nakil ve geçiþ yapmak isteyen öðrenciler, bulunduklarý sýnýf seviyesinden zamana baðlý olmaksýzýn ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiþ yapabilecek,
- Farklý bir alandan veya diðer okul türlerinden nakil ve geçiþ yapmak isteyen 10, 11 ve 12. sýnýf öðrencileri ise ikinci dönemin baþlangýcýna kadar nakil ve geçiþ yapmýþ olmalarý halinde 10. sýnýf seviyesinden eðitime devam edebilecek. Ýkinci dönemin baþlangýcýndan sonra nakil ve geçiþ yapmak isteyen öðrencilerin mesleki eðitime hazýrlýk amacýyla yalnýz iþletmede mesleki eðitim almak üzere kayýtlarý yapýlacak ve bu öðrenciler de ilgili okulun toplam öðrenci sayýsýna dâhil edilecek.
- Bu öðrencilerin nakil ve geçiþ iþlemleri e-Okul sisteminden, Ortaöðretim Kurum Ýþlemleri / Bilgi Giriþ Ýþlemleri / MESEM Öðrenci Aday Kayýt sayfasýndan yapýlacak.
- Baþvurular ve meslekî eðitim merkezi irtibat numarasý sayfamýzda yer alýyor.
**Mesleki eðitim merkezleri ne gibi avantajlar saðlýyor?**
- 33 Alan ve 181 farklý dalda mesleki eðitim imkâný
- Ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eðitimini mesleki eðitim merkezlerinde tamamlayabilme fýrsatý
- 9. sýnýftan itibaren iþ kazalarý, meslek hastalýklarýna karþý sigorta
- 9, 10 ve 11. sýnýf öðrencilerine asgari ücretin en az %30'u,
- 12. sýnýftaki kalfalara asgari ücretin en az yarýsý kadar maaþ imkâný
- Ustalýk belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diplomasý ve kendi iþ yerini açma fýrsatý
- Mezun olduðu alanda %88 istihdam oraný
*
*
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Yayýn Tarihi:31 Ocak 2022