Lisaný muhafaza
Ýnsan,dili sayesinde dünyasýný ve ahiretini þekilendirir. Þöyle ki, dili ile güzel þeyleri zikr ederek mertebesini yükseltiði gibi Kendisini cehennemede sürükler.
مَا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ
Ýnsan hiçbir söz söylemez ki, yanýnda gözeten yazmaya hazýr bir melek bulunmasýn (kaf /18)
Kur'an-ý kerimde zikr edildiði üzere azýmýzdan çýkan her söz kayýt altýna alýnýyor .O halde Ýnsan her daim kendini Allah'ýn huzurunda hissederek kendini küfre götürecek sözlerden kaçýnmasý elzemdir...
Birçok hadis-i þerifte de dilin muhafazasýný peygamber efendimiz tavsiye etmiþlerdir.
Bir hadis-i þerifte Efendimiz (Aleyhissalâtü vesselam): “iki dudak arasý ve apýþ arasý hususlarýnda bana garanti verin ben de size cennete girmeniz konusunda kefil olayým” buyurur Cennete girmede bir garanti olarak lisaný muhafazayý gösteriyor Allah resulu .
Nedir bu dili muhafaza etmek, maddeler halinde inceleyelim.
1. Beddua
Kendinize beddua etmeyin,çocuklarýnýza beddua etmeyin,hizmetçilerinize beddua etmeyin, mallarýnýza beddua etmeyin! Allah'ýn ihsanýna nail olacaðýnýz bir (eþref) saate rastlarsa (o bedduanýz) kabul edilir de zararlý çýkarsýnýz. (Râmuz) buyruluyor.
Bir adam Abdullah'übnü Mübârek Hazretlerine gelir.Çocuðunun kendisine âsî olduðunu,söz dinletemediðini söyleyerek þikâyette bulunur.Ýbni Mübârek : Sen hiç çocuðuna beddua ettin mi? diye sorar. Adam Evet,zaman zaman ederdim, cevabýný verince; Ýbni Mübârek Öyle ise ne diye kabahati çocukta arýyorsun!? Sen tâ baþýnda onu ifsâd etmiþ, âsî olmasýný saðlamýþsýn der.
2. Küfr
Küfr: inkar etmek örtmek gizlemek manalarýna gelmektedir.Bunu yapan kiþiye ise , Kur’an’da “Kafir” (inkar eden) deniyor ..
küfürden çok korkmalý, az konuþmalýdýr! Hadis-i þerifte, (Hep hayýrlý, faydalý konuþun veya susun) buyuruldu. (Buhari)
Bir kimse, imaným var dese, fakat küfürden teberri etmese [uzaklaþmasa] mürted olur. Buna münafýk gözü ile bakýlýr. Kalbte iman bulunmasý için, küfürden teberri gerekir. Bu teberrinin en aþaðý derecesi kalb ile teberridir. En iyi derecesi de, kalbteki ayrýlýðý söz ile, hareket ile belli etmektir.
Mürtedin önceki ibadetlerinin sevaplarý yok olur. Tekrar imana gelirse, zengin ise, yeniden haccetmesi gerekir. Mallarý kendisine geri verilir. Namazlarýný, oruçlarýný, zekatlarýný kaza etmesi gerekmez. Mürted olmadan önce, kazaya býrakmýþ olduklarýný kaza etmesi gerekir. Çünkü mürted olunca, önceki günahlar yok olmaz. Mürted, imana gelirse, mürted iken kýlmadýðý namazlarýný kaza etmez. Çünkü kâfirler dinin emir ve yasaklarýyla mükellef deðildir. (Hindiyye)
3. Yalan
Yalan, Allah'ýn hoþnut olmadýðý ve insanlara yasakladýðý bir tavýrdýr. Peygamber Efendimiz de, bunu sýk sýk dile getirmiþtir. Peygamberimiz Efendimizin bu konuyla ilgili sözlerinden bazýlarý þöyledir:
"Yalanýn her çeþidi günahtýr..."
"Ey insanlar, pervanenin ateþe atýlmasý gibi, sizi yalanýn peþine düþmeye sevkeden þey nedir?"
"Yalan söz, büyük günahlardandýr."
Suçlarýn en büyüðü yalan söylemektir. (Hadis-i Þerif)
4.Gýybet
Sevgili Peygamberiz gýybeti “Birinizin, kardeþini hoþlanmayacaðý þeyle anmasýdýr!”(Ebu Davud, Edeb 40) þeklinde tanýmlamýþtýr.
GIYBET DÝNLEYEN NEYAPMALI?
Engel olmazsak, bizimle konuþurken gýybet yapanla suç ortaðýyýz.
Ýlk yapmamýz gereken, “Kim ki yanýnda Müslüman kardeþinin gýybeti yapýldýðý halde, gücü yeterken ona yardým etmezse, Allah onu dünya ve ahirette zelil kýlar” (Camiu’s-Saðîr, ) hadis-i þerifini hatýrlamak olmalýdýr.
O anda kendimizi gýybeti yapýlan kiþinin yerine koymalý, bizden gýyabýmýzda bu þekilde söz edildiðinde rahatsýz olup olmayacaðýmýzý sormalýyýz.
Onuru zedelenen kiþinin üzülmesi gerekiyorsa üzülmeli, hakkýný savunmasý gerekiyorsa savunmalýyýz.
Gýybeti yapýlan kiþi kiþisel dostumuzsa, mutlaka sözel olarak müdahale etmeli, onurunu savunmalý ve gýybeti suçlamalýyýz.
Susturmanýn bize zararý büyük olacaksa, ‘rahatsýzlýðýmýzý hissettirmek þartýyla’ oradan hemen uzaklaþmalýyýz.
Radyo veya televizyonda yapýlýyorsa, hemen kapatmalýyýz. Bunlarý yapamýyorsak, dinlememeye çalýþmalýyýz.
Dahasý, gýybeti dinlediðimiz için Allah’tan af dilemeli,
Gýybeti yapýlan kiþiye dua etmeli,
Duyduklarýmýzýn etkisinde kalarak suizan etmemeye özen göstermeliyiz.
Uyarýp düzeltemediðimiz gýybetçiden, elimizden geldiðince uzaklaþmalýyýz.
5. Munakâþa
Ravi-Ebu Ümame Resulullah (sa) buyurdular ki: "Ben, haklý bile olsa münakaþayý terkeden kimseye cennetin kenarýnda bir köþkü garanti ediyorum. Þaka bile olsa yalaný terkedene de cennetin ortasýnda bir köþkü, ahlaký güzel olana da cennetin en üstünde bir köþkü garanti ediyorum." (Kütübü Sitte HadisNo-5921)
6.Lanet
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Laneti çok yapanlar kýyamet günü þefaatçi olamazlar, þehid de olamazlar." (kütübü sitteHadisNo-5345 )
Ýbnu Abbas Bir kiþinin ridasýný rüzgar savurmuþtu, tutup rüzgara lanet etti. Resulullah (sav) müdahele buyurdu: "Sakýn rüzgara lanette bulunmayýn. O memurdur, (Allah`ýn emriyle) iþ görmektedir. Þunu bilin ki, kim bir þeye haksýzlýkla lanet ederse, lanet kendisine döner."
(kütübü sitte HadisNo-5351 )
Lisanýn afetleri bunun gibi birçok madde ile sýralanýr mevla cümleyi kötü söz ve hareketlerden uzaklaþtýrsýn. Müslümana güzel söz yakýþýr sözlerin güzelliði ile cennete ulaþtýrsýn...
Rahman'ýn kullarý yeryüzünde mütevazý yürürler. Bilgisizler kendilerine takýldýklarý zaman onlara güzel ve yumuþak sözle karþýlýk verirler." (Zümer, 63)