Ya Olduðun Gibi Görün...
Ya da Göründüðün Gibi Ol...
METAL KARDEÞÝM ,YARDIMIN ÝÇÝN TEÞEKKÜR EDERÝM..
Fulya haným, ilginize ve zahmetinize çok teþekkürler.
Yolladýklarýnýz arasýnda ilk fotograftaki köprü Akçakent köprüsü herhalde, doðrumu ?
Sonucu þöyle özetlemek mümkün galiba;
1) Nizip çevresinde tanýmauyan 2 köprüden söz edebiliriz.
a) Taþ köprü
b) Akçakent köprüsü.
2) Taþ köprünün eski bir fotografýný henüz göremedik, ancak Fulya hanýmýn saðladýðý fotograftan görülebileceði gibiþekil itibarý ile Akçakent köprüsü gravürde resmedilen köprünün neredeyse aynýsý.
3) Gravürde yer alan arka plandaki kubbeli cami ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaþamadýk.
4) Taþ köprünün 15.yy da dulkadiroðullarý tarafýndan (o dönemde Nizip ve çevresini onlar yönetiyordu) yapýldýðýný biliyoruz. 500 yýl ayakta kalan köprü maalesef son 50 yýlda yok oldu.
M Fatih Demirhan
AKÇAKENT KÖPRÜSÜama resimde biraz hayellede yer verilmiþ ben akcakentliyim orada dogdum
Hayal meyal hatýrlýyorum (Belki de yanlýþ hatýrlýyorumdur) karþýyakadan gelirken, þimdiki köprünün olduðu yerin daha güneyine doðru (Eski tutluða, culluðun pýnarýna doðru yani) konumlandýrýlmýþ eski köprü vardý. köprünün tam ortasýnda, en yüksek yerindeki, o çatýyý hatýrlatan halini, sanki o köprüden hatýrlýyorum, bisikletten düþürmüþtü beni. Karþýyaka köprüsü olabilir. Akçakent köprüsü de olabilir ama o köprünün her iki tarafýndan da baksanýz böyle bir resim yapýlmaz. Bu resim eðer hayal ürünü deðil de sahiden Nizip resmi ise, köprü karþýyaka köprüsü sanki. Taþ köprü dediðimiz yer sanýrým, sanayiye giderken altýndan geçtiðimiz, ticaret odasýnýn ordaki köprü. Turnanýn ordaki köprüyü hep beton hatýrlýyorum. Çok merak ettim.
Turnanýn oradaki köprünün tarihide çok eski, Çünkü altýnda taþla yapýlmýþ ayaklar var
Bu köprünün neresi olduðu kesinleþti mi? Sayýn Admin, sanýrým konuyla ilgilenen arkadaþla siz muattapsýnýz. Bilginiz vardýr belki diye soruyorum.
Köprü þekil olarak akçakent köprüsünün veya karþýyaka köprüsünün eski haline benzeyebilir ama ben daha çok köprü ve arkasýndaki cami üzerinde duruyorum. Yani o açýyý saðlayan bir mekan varmý diye bakýyorum. Buna göre Akçakent köprüsünün olmasýna imkan yok.
![]()
![]()
Fakat Tepe mahallesinin arkasýndaki yani Ezicilerin fabrikasýnýn karþýsýndan gidince çayýn üzerinden geçiyorsunuz. Ýþte orada bir köprü var ve arkasýndaki cami ile bu açýyý saðlýyor. Fakat oda yýkýlýp tekrar yapýldýðý için gravürü bize gönderen beyefendinin amacýna hizmet etmeyecektir.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Kesin olarak bulunamadý yani. Teþekkür ederim.
BURASI HERHALDE AKÇAKENT KÖPRÜSÜ OLABÝLÝR.
SENÝ UNUTMAK ÝÇÝN HERGÜN HATIRLIYORUM...
KÖPEKLER ÝSTEDÝ DÝYE ATLAR ÖLMEZ...
Bana açý olarak Yeþilevler mahallesine giden köprü gibi geliyor. Fakat þuan orada beton bir köprü ve 10 yýl kadar önce yapýlmýþ bire cami var. Caminin tarihine ulaþabilseydik faydalý olabilirdi.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
adminim iyi hoþta camiyi býrak ordaki yeþilevler semtinin tarihi ne ki, ilçemizin eski fotograflarýný görüyoruz oralar hep zeytinlik, bence akçakent veya karþýyaka köprüsü
Ya Olduðun Gibi Görün...
Ya da Göründüðün Gibi Ol...
Bence resim tasviri Nizip resmi,düþün düþün kafam patladý,baþka izah tarzý yok.Selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Admin'in daha önce de dediði, benim de katýldýðým, akçakent köprüsü olamayacaðý savý var. Akçakentte, o açýdan bakýldýðýnda cami ve köy göremiyorsunuz. Çünkü Köy tepenin üstünde kurulu ve köprünün neresinde durusanýz durun böyle bir tasvir mümkün deðil. Ama gravürü gönderen beyfendinin de bir tespiti var; "Gravürlerde çoðu zaman çoðu þeyler doðru olmayabiliyor. daðlar, tepeler olduðundan büyük ya da küçük olabiliyor." demiþti. Bu açýdan bakýlýnca da, akçakent köprüsü olma ihtimali beliriyor. Yani gravürü yapan kiþi, Camiyi ve köprüyü esas alýp gerisini, istediði gibi resmetmiþ olabilir. Ama arkadaki camii de, kiliseye benziyor. Minaresini yok sayarsak sanki eski kilise. Bu anlamda, kafa karýþtýrýyor. Ezicilerin ve Kemal Sayýn'ýn fabrikasýnýn arasýnda inilen yolda ki köprü deðil sanki. Akçakent köprüsü olma ihtimali çok fazla. Acaba, Kaymakamlýk' ta, bir arþiv filan var mýdýr? Rahmetli Ahmet Tuncel amcanýn arþivi, bu konuda yetersiz kalabilir. Kaymakamlýk'ta deðilse bile, mal müdürlüðü (Milli emlak onlardan soruluyor heralde) ya da belediyeden bu konuya ýþýk tutacak bilgiler elde edilebilir mi?