karsý yakanýn oradaký kopru olabýlýr
karsý yakanýn oradaký kopru olabýlýr
Aþký Ya Yaþarsýn Yada Yazarsýn...
Diyen Þair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaþayabildik...
Demiþ...
SaRýma LaRciverRt Ol...
AKÇAKENT KÖPRÜSÜ OLABÝLÝR.ÇÜNKÜ ARKADAKÝ CAMÝÝ NÝN KONUMU TAM OLARAK AYNI.
Mal kaybeden, bir þey kaybetmistir, onurunu kaybeden birçok þey kaybetmiþtir.
Fakat cesaretini kaybeden her þeyini kaybetmistir.
http://www.Nizip.com/files/pictures/5/26/20061117173105_1_1.JPG[/img]
Arþivde Nizip’in dað içerenfotoðraf yalnýz bu var. Kamerayý biraz daha saða kaydýrdýðýmýzý hayale edersek bu fotoðraftaki daðlarla çizimdeki daðlar birbirini andýracak gibi geliyor. Admin Abi Mulla Ahmet Cami tespitin isabetli bence. O civarda yaþayan ya da zamanýnda mahallede yaþamýþ büyüklerimizi bulabilir miyiz?
bireysel emekli, sadece üye...
Arkadaþlar merhaba,.
Bence burasý taþköprü. Turna fabrikasýnýn oradan çizilmiþ ve oradan bakýldýðýnda belkýs civarýndaki daðlarýn görüntüsü gibi duruyor. Birde ressam belki daðlarý biraz daha büyük ebatlarda yaparak hayalini canlandýrmýþ olabilir.Birde resmin altýnda Þanlýurfa-Nizip denilmiþ, Þanlýurfa’ya ne zaman þanlý ünvaný verildi belki bu noktadan hareket edilerek daha iyi bir tahminde bulunulabilir..
https://www.otorite.com.tr ikinci el oto alým satým
BEN SÝZE BURASI AKÇAKENTÝN KÖPRÜSÜ DEDÝM. OKADAR.
SELAMLAR
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Merhaba,
Site yöneticisinden bu konuyu açmasýný rica eden benim,kendisine teþekkürlerimi iletiyorum.
Gravürler üzerinde çalýþan biri olarak belirtmeliyimki, gravürlerde temel ögeler dýþýndaki þeyler çok doðru olmayabiliyor, ayrýca mesafe oranlarý her zaman doðru deðil, daha uzaktaki þeyler daha yakýnda gösterilebiliyor.
Bu gravürde gerçek olmasýný beklediðim 2 þey var.
1) nehir üzerinde 2 gözlü bir eski köprü
2) arka planda KUBBELÝ bir cami. Bu cami en az 100 yýllýk olmalý, zira 1900 lerden sonra gravür pek yapýlmadý, fotograf makinesi kullanýldý.
Eski zamanda kubbeli cami sadece önemli yerlerde yapýlan, ve sayýca oldukça az olan cami türü.
Arka plandaki daðlar pek önemli deðil, kadrajda boþluk olmamasý için daha heybetli çizilmiþ olan ufak tefek tepeler olabilir.
Gravür ters basýlmýþta olabilir (baský aþamasýnda filmi ters koyabiliyorlar ve görüntüler tamamen ters çýkabiliyor)
Gravürün adý da pek önemli deðil, bu gravür 1998-2000 yýllarýnda basýlmýþ olan Kültür Bakanlýðý yayýnlarýnda yer aldý. Yayýncý gravüre bir isim vemiþ. Sadece orijinal adýnda Nizip olmalý diyebiliriz.
Anladýðým kadarý ile 2 köprü üzerinde yoðunlaþýldý. Taþ köprü ve Akçakent köprüsü.
Bu köprülerden hala ayakta kalaný varmý ?
Konuya ilgi gösterip yanýt verenlere içten teþekkürlerimi sunarým
M. Fatih Demirhan
Ben zatenAkçekentteki köprü diye baþýnda düþünmüþtüm.
Deðerli Fatih Demirhan Beyin açýklamalarý ile bu görüþüm pekiþti.
Ayrýca Coþkun Bey’de eklediði resimle bunu daha da açýkladý.
Ben 20 yýldýr görmedim o tarafý o köprü duruyor mu ?
Akçakenti dostlara bende tereddütlü soracaðým.
Ayrýca Nizipte tarihi eserler üzerine bir Üniversite yüksek lisans tezi var.
Bu tezde istediðimiz tüm eserler mevcut
Bir ay içinde Nizipteki tüm tarihi eserleri bu tezin sahibinin izni ile yazacaðým.
Çok güzel bir yüksek lisans tezi olmuþ.
Üniversiteler de Nizip üzerine bayaðý araþtýrmalar var.
Deðerli fatih demirhan bey bu kendi bölgemizdeki tarihi eserleri bize hatýrlattýðýnýz için çok teþekkür ederiz.
Osman Demir Istanbul
Akçakent köprüsü 20 yýl kadar önce yenilendi. önceki halinide hatýrlarým, böyle deðildi. Bu çizimin açýsý ile bakýlýpda görülebilecek bir cami de yok. Hatta köy köprünün hemen yanýbaþýnda yükselen bir tepenin üzerinde olduðu için bu görüntünün oluþmasý mümkün deðil. Tabi bunlar benim görüþlerim.
Sanayi civarýnda ve Sn.Demirhan’ýn da tespit ettiði Taþ köprü olmasý mümkünsede bana Karþýyaka köprüsü gibi geliyor. Taþ köprü 30-40 sene önce yenilendi, 25 yýl kadar önceki selden sonra tekrar yenilendi diye hatýrlýyorum. Þimdiki belediyemizde köprüyü geniþletiyor.
Karþýyaka köprüsünün eski hali böylemidir ? Araþtýrmam lazým, tabi oda yenilendi diye biliyorum.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Taþ köprü olma ihtimalini görmüyorum daha çok akçakent köprüsü veya karþýyaka köprüsü olarak anýmsattý bana, ama tabiki benimki bir görüþ çünkü bu yaþýmla büyüklerime saygýsýzlýk etmeyeyim.
Ya Olduðun Gibi Görün...
Ya da Göründüðün Gibi Ol...
Latiiiiiiiif bir seste senden gelsin.
Bak çýkamadýk iþin içinden
Osman Demir Istanbul
alýntý:
"quote" felsefefe demiþki:
Latiiiiiiiif bir seste senden gelsin.
Bak çýkamadýk iþin içinden
Abi Sn.Müdürümünde yaþý gençtir.![]()
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Ama konu ile ilgili çalýþma yapan F.Demirhan abimize þunu söyleyelim ki, bu gravürden veya resimdenþu an eser yok :-))
Ya Olduðun Gibi Görün...
Ya da Göründüðün Gibi Ol...
Ýki köprünün de bende resmi var
Cemil cahit Güzelbeye ait
gazintep camilerini anlatan kitapta ayrýntýlý cami de var
Orada camiler ayrýntýlý var
Ancak resimle köprüyü köprüyle camiyi bir araya getiremiyorum.
Edited by - felsefefe on 28.03.2007 23:05:21
Osman Demir Istanbul
arkadaþlar,bende geçmiþten günümüze Nizip(iþmont) adlý bir kitap var.biraz önce kitaba baktým.
113 üncü sayfadaköprünün resmi var.
Nizip çayý üzerindeki köprülerden biriymiþ.
akçakent köprüsü ve akçakent köyü 1950
ahmet tuncel arþivinden
114 üncü sayfada,piknik yapan öðrenciler ve veliler 1948
yýllarýna aitmiþ.
þimdiki köprü 1969 yýlýnda hacý mustafa akpek tarafýndan yapýlmýþ.
kitaptan okudugum,
Nizip çayý üzerindeki 5 köprüden biri olan akçakent köprüsüne halk arasýnda yeþilköprü denirmiþ.bu köprüden yalnýzca yayalar ve küçük baþ hayvanlar geçermiþ.büyükbaþ hayvanlar çayýn sýð yerinden geçerlermiþ.1950