<table cellspacing="0" cols="1" cellpadding="0" width="600" background="../../../ouricons/98/risale_i_nur_kulliyati_zemin[/IMG]" border="0" nosave=""
<tbody
<tr
<td <center <sup [1]</sup http://www.nur.org/arabic/sz/a_bismillah4[/IMG] </center <center <sup [2]</sup http://www.nur.org/arabic/sz/sz002[/IMG] </center <center <sup [3]</sup http://www.nur.org/arabic/sz/sz003[/IMG] </center <blockquote Ey kardeþ! Benden birkaç nasihat istedin. Sen bir asker olduðun için, askerlik temsil&acirc;tiyle, sekiz hik&acirc;yecikler ile birkaç hak&icirc;kati nefsimle beraber dinle. Çünkü, ben nefsimi herkesten ziy&acirc;de nasihata muhtaç görüyorum. Vaktiyle sekiz &acirc;yetten istif&acirc;de ettiðim "Sekiz Söz" ü, biraz uzunca, nefsime demiþtim. Þimdi, kýsaca ve av&acirc;m lis&acirc;nýyla nefsime diyeceðim. Kim isterse beraber dinlesin. .</blockquote <center Birinci Söz</center Bismill&acirc;h her hayrýn baþýdýr. Biz dahi baþta ona baþlarýz. Bil ey nefsim! Þu müb&acirc;rek kelime Ýsl&acirc;m niþaný olduðu gibi, bütün mevcud&acirc;týn lis&acirc;n-ý h&acirc;liyle vird-i zeb&acirc;nýdýr. Bismill&acirc;h ne büyük tükenmez bir kuvvet, ne çok bitmez bir bereket olduðunu anlamak istersen, þu temsil&icirc; hikayeciðe bak, dinle. Þöyle ki:



Bedev&icirc; Arap çöllerinde seyahat eden adama gerektir ki, bir kab&icirc;le reisinin ismini alsýn ve him&acirc;yesine girsin. T&acirc; þak&icirc;lerin þerrinden kurtulup, h&acirc;c&acirc;týný tedarik edebilsin. Yoksa, tek baþýyla hadsiz düþman ve ihtiyac&acirc;týna karþý periþan olacaktýr..




Ýþte böyle bir seyahat için iki adam sahr&acirc;ya çýkýp gidiyorlar. Onlardan birisi mütev&acirc;zi idi, diðeri maðrur. Mütev&acirc;zii, bir reisin ismini aldý; maðrur almadý. Alaný her yerde sel&acirc;metle gezdi. Bir k&agrave;týü’t-tar&icirc;ka rast gelse, der: "Ben fil&acirc;n reisin ismiyle gezerim." Þak&icirc; def olur, iliþemez. Bir çadýra girse, o n&acirc;m ile hürmet görür. Öteki maðrur, bütün seyahatinde öyle bel&acirc;lar çeker ki, tarif edilmez. D&acirc;im&acirc; titrer, d&acirc;im&acirc; dilencilik ederdi. Hem zel&icirc;l, hem rezil oldu..




Ýþte ey maðrur nefsim! Sen o seyyahsýn. Þu dünya ise bir çöldür. Aczin ve fakrýn hadsizdir. Düþmanýn, h&acirc;c&acirc;týn nihayetsizdir. M&acirc;dem öyledir, þu sahr&acirc;nýn M&acirc;lik-i Ebed&icirc;si ve H&acirc;kim-i Ezel&icirc;sinin ismini al. T&acirc;, bütün k&acirc;inatýn dilenciliðinden ve her h&acirc;dis&acirc;týn karþýsýnda titremeden kurtulasýn..




Evet, bu kelime öyle müb&acirc;rek bir def&icirc;nedir ki, senin nihayetsiz aczin ve fakrýn, seni nihayetsiz kudrete, rahmete rabt edip, Kad&icirc;r-i Rah&icirc;min derg&acirc;hýnda aczi, fakrý en makbul bir þefaatçi yapar. Evet, bu kelime ile hareket eden, o adama benzer ki: Askere kaydolur. Devlet n&acirc;mýna hareket eder. Hiçbir kimseden perv&acirc;sý kalmaz. K&agrave;nun n&acirc;mýna, devlet n&acirc;mýna der. Her iþi yapar, herþeye karþý dayanýr..




Baþta demiþtik: "Bütün mevcud&acirc;t lis&acirc;n-ý h&acirc;l ile ’Bismill&acirc;h’ der." Öyle mi?.




Evet. Nasýl ki, görsen; birtek adam geldi, bütün þehir ah&acirc;lisini cebren bir yere sevk etti ve cebren iþlerde çalýþtýrdý. Yak&icirc;nen bilirsin: O adam kendi n&acirc;mýyle, kendi kuvvetiyle hareket etmiyor. Belki, o bir askerdir. Devlet n&acirc;mýna hareket eder. Bir padiþah kuvvetine istinad eder..




Öyle de, her þey Cen&acirc;b-ý Hakk’ýn n&acirc;mýna hareket eder ki, zerrecikler gibi tohumlar, çekirdekler baþlarýnda koca aðaçlarý taþýyor, dað gibi yükleri kaldýrýyorlar. Demek, her bir aðaç, "Bismill&acirc;h" der. Haz&icirc;ne-i Rahmet meyvelerinden ellerini dolduruyor, bizlere tablacýlýk ediyor. Herbir bostan, "Bismill&acirc;h"der. Matbaha-i Kudret’ten bir kazan olur ki, çeþit çeþit pekçok muhtelif leziz taamlar, içinde beraber piþiriliyor. Herbir inek, deve, koyun, keçi gibi müb&acirc;rek hayvanlar, "Bismill&acirc;h" der. Rahmet feyzinden bir süt çeþmesi olur. Bizlere Rezz&acirc;k namýna en l&acirc;t&icirc;f, en naz&icirc;f, &acirc;b-ý hayat gibi bir gýd&acirc;yý takdim ediyorlar. Herbir nebat ve aðaç ve otlarýn ipek gibi yumuþak kök ve damarlarý, "Bismill&acirc;h" der. Sert olan taþ ve topraðý deler geçer. "Allah n&acirc;mýna, Rahm&acirc;n n&acirc;mýna" der; herþey ona musahhar olur..




Evet, havada dallarýn intiþ&acirc;rý ve meyve vermesi gibi, o sert taþ ve topraktaki köklerin kem&acirc;l-i süh&ucirc;letle intiþ&acirc;r etmesi ve yer altýnda yemiþ vermesi; hem þiddet-i har&acirc;rete karþý aylarca n&acirc;zik, yeþil yapraklarýn yaþ kalmasý, tabiiyyunun aðzýna þiddetle tokat vuruyor. Kör olasý gözüne parmaðýný sokuyor. Ve diyor ki:.




"En güvendiðin sal&acirc;bet ve har&acirc;ret dahi emir tahtýnda hareket ediyorlar ki, o ipek gibi yumuþak damarlar, birer as&acirc;-yý M&ucirc;s&acirc; (a.s.) gibi, http://www.nur.org/arabic/sz/sz004[/IMG] <sup [4] </sup emrine imtis&acirc;l ederek taþlarý þakk eder. Ve o sigara k&acirc;ðýdý gibi ince n&acirc;zenin yapraklar, birer &acirc;z&acirc;-i Ýbr&acirc;him (a.s) gibi, ateþ saçan har&acirc;rete karþý, http://www.nur.org/arabic/sz/sz005[/IMG] <sup [5] </sup &acirc;yetini okuyorlar.".




M&acirc;dem herþey m&acirc;nen "Bismill&acirc;h" der, Allah n&acirc;mýna Allah’ýn n&icirc;metlerini getirip bizlere veriyorlar. Biz dahi, "Bismill&acirc;h" demeliyiz. Allah n&acirc;mýna vermeliyiz. Allah n&acirc;mýna almalýyýz. Öyle ise Allah n&acirc;mýna vermeyen g&acirc;fil insanlardan almamalýyýz..




Su&acirc;l: Tablacý hükmünde olan insanlara bir fiyat veriyoruz. Acaba asýl mal sahibi olan Allah ne fiyat istiyor?.




Elcevap: Evet, o Mün’im-i Hak&icirc;ki, bizden o kýymettar n&icirc;metlere, mallara bedel istediði fiyat ise üç þeydir: Biri zikir, biri þükür, biri fikirdir..




Baþta, "Bismill&acirc;h" zikirdir. &Acirc;hirde, "Elhamdülill&acirc;h" þükürdür. Ortada, bu kýymettar h&acirc;rika-i sanat olan n&icirc;metler; Ehad, Samed’in mu’cize-i kudreti ve hediye-i rahmeti olduðunu düþünmek ve derk etmek fikirdir..




Bir padiþahýn kýymettar bir hediyesini sana getiren bir miskin adamýn ayaðýný öpüp, hediye sahibini tanýmamak ne derece bel&acirc;het ise, öyle de, z&acirc;hir&icirc; mün’imleri medih ve muhabbet edip, Mün’im-i Hak&icirc;ki’yi unutmak, ondan bin derece daha bel&acirc;hettir..




Ey nefis! Böyle ebleh olmamak istersen; Allah n&acirc;mýna ver, Allah n&acirc;mýna al, Allah n&acirc;mýna baþla, Allah n&acirc;mýna iþle. Vessel&acirc;m..
</td
</tr
<tr
<td

<div align="right" http://www.nur.org/ouricons/98/risale_i_nur_alt_cizgi[/IMG] </div


<div align="right" Bediüzzaman Said Nurs&icirc;, "Birinci Söz", Sözler</div
</td
</tr
<tr
<td <center http://www.nur.org/ouricons/98/risale_i_nur_sayfa_basligi[/IMG] </center </td
</tr
</tbody
</table

Edited by - Osman_Adýyaman on 15.03.2007 23:09:47