[ame="http://www.youtube.com/watch?v=BAI2C1T2xYM"]YouTube - DEDE OSMAN süper ilahi şanlбurfa[/ame]
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=BAI2C1T2xYM"]YouTube - DEDE OSMAN süper ilahi şanlбurfa[/ame]
Size sayqi duyuyorum ama ben edebiyati sevmiyorum.
Ama sizler edebiyati parcalayorsunuz helal olsun size..![]()
Yakýþýklý kardeþim Divan edebiyatý edebiyatýn çok farklý bir sahasý ve bizim kültürümüz bende çocukken sizin gibiydim amma inceliklerini fark edince tadý bir baþka oluyor
Selamlar kardeþe
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Gazel / Yok Mu
Acep bu derdümün dermâný yok mu
Yâ bu sabr itmegün oraný yok mu
Yanaram mumlayýn baþdan ayaga
Nedür bu yanmagun pâyâný yok mu
Güler düþmen benüm agladuguma
Aceb þol kâfirün imâný yok mu
Delipdür cigerümü gamzen oku
Ara yürekde gör peykâný yok mu
Su gibi kanumu topraga kardun
Ne sanursýn garîbün kaný yok mu
Cemal-hüsnüne maðrûr olursun
Kemâl-i hüsnünün noksâný yok mu
Begüm Dehhânî’ye ölmezden öndin
Topuna irmegün imkâný yok mu
Þair : Hoca Dehhani
Þair nabi'yi aðlatan þiir...
Þair Nabi,Sultan 4. Mehmet döneminde hacca gitmek üzere bir kýsým devlet erkaný ile birlikte yola çýkar.Kafile Medine-i Münevvereye yaklaþmýþtýr.Vakit gecedir,Rasulullah (s.a.v) efendimize bir an önce ulaþmak özlemi ile Nabi nin gözüne uyku girmemiþtir.Fakat kafiledeki bir paþa hem de ayaklarýný kýbleye doðru uzatmýþ ,uyumaktadýr.
Hz Peygamberin (s.a.v) beldesinde edebe aykýrý böyle bir gaflet halini bir türlü hazmedemeyen ve çok üzülen Nabi,içinden gelen bir ilhamla kasidesini bir anda irticalen söyleyiverir.Kafile þafak vakti Medine-i Münevvereye girmektedir.Ravzayý mutahharanýn minarelerinden sabah ezaný okunmaktadýr.Müezzin,ezanýn ardýndan Türkçe bir kaside okymaya baþlar.
Nabi dikkat eder,okunan, kendi kasidesidir.Hemen minarenin kapýsýna koþar.Müezzine, allah aþkýna,okuduðun bu kasideyi nereden öðrendin?Müezzin þöyle cevap verir:
Bu gece rüyamda Efendimiz (s.a.v) i gördüm.Bana dedi ki ; ya müezzin kalk yatma ! benim ümmetimden bana aþýk bir zat benim kabrimi ziyarete geliyor.Muhabbetinden benim için þu kasideyi söylemiþtir.Ýþte bu cümlelerle minareden onu istikbal et ; buyurdu.
Bende hemen kalktým abdest aldým; Peyganberimizin iltifatýna mashar olan aþýk acaba kimdir diye düþünerek minareye koþtum.Öðretildiði gibi okudum.Nabi ,Rasulullah benim için ümmetimden mi dedi ? diyerek sevincinden oracýða bayýlýp düþer.Ýþte o kaside:
SAKIN TERK-Ý EDEPTEN
Sakýn terk-i edepten kuuy-i mahbub-i hudadýr bu
Nazargahý ilahidir,makamý Mustafadýr bu
Felekte mah-i nev babusselamýn sine-çakýdýr bu
Bunun kandili cevza matla-i zýyadýr
Habibi kibriyanýn habgahýdýr fazilette
Tefevvuk-kerde-i arþý cenabý kibriyadýr bu
Bu hakin pertevinden oldu deycur-i adem zail
Amadan açtý mevcudat düþçeþmin tutuyadýr bu
Murat-ý edep þartýyla gir Nabi bu dergaha
Metafý kutsiyandýr cilvegahý enbiyadýr bu
AÇIKLAMASI:
Burasý Allahýn sevgilisinin beldesidir.Cenabý hakkýn nazar buyurduðu ravza-i nebidir.Bu gökteki yeni ay babusselam kapýsýnýn yüreði yanýk aþýðýdýr.Ayýn kandili cevza yýldýzý bile ýþýðýnýn nurunu ondan almaktadýr.Burasý,Allah (cc) sevgilisinin ebedi istirahat gahýnýn türbesinin bulunduðu yerdir.Ve fazilet bakýmýndan cenabý hakkýn arþýnýn bile üstündedir.Bu topraðýn ziyasýndan yokluðun karanlýklarý ortadan kalktý,bütün yaratýlmýþlarýn görmeyen gözleri açýldý.Çünkü bu toprak gözlere þifa veren sürmedir.Bu dergaha edep ölçülerini gözeterek gir.Çünkü burasý meleklerin tavaf ettiði ve peygamberlerin tecelli ettiði bir yerdir
Sayin Fatih bey size sayqi duyuyorum ama ben sevmiyorum edebiyati.
Ben cocukkende sevmezdim simdide sevmiyorum.
Senin canýn cemalin sag olsun ne demek sevgili kardeþim önemli olan bizim ve Nizibin divaný
selamlar
Mansur'dan Seçmeler
* Fakir, Allah'tan baþka her þeyden müstaðni ve yalnýz Allah'a bakan kimsedir olan.
* Yüksek ahlak, Hakk'ý tanýdýktan sonra, halktan gelen eza cefanýn insana tesir etmemesidir.
* Tevekkül, bir þehirde yemek yemeye senden daha müstahak olan birisinin bulunduðunu bildiðin zaman, yemek yememendir.
* Konuþan diller, susan kalplerin helakidir.
* Sözler ve sohbetler illetlere. Fiiller sirke baðlýdýr. Allah ise cümlesinden müstaðnidir.
* Mürid tövbesinin, mürit ise arýnmýþlýðýn gölgesindedir.
* Müridin cehdi kefþini, Muradin keþfi cehdini geçmiþtir.
* Kiþinin vakti, baðrýndaki deryanýn incisidir; yarýn kýyamet günü bu incileri mahþerin zeminine çarparlar.
* Ýyi yaradýlýþlý olmak esenliktir: * Dünyadan geçmek nefs zühdü. Ahiretten geçmek ruh zühtüdür.
Leblerinle emrine amadedir caným benim,
Al da bir buseyle öldür haydi cananým benim,
Lal olur birden dilim bilmem neden görsem seni,
Görmesem kalmaz kararým, dinmez efkaným benim![]()
Hasta gönlüm çok zamandýr iftirakýndan harab,
Olmadým bir lahza rahat geçti devraným benim,
Mübtelayým bir ümitsiz gizli derdin zehrine,
Bu sebepten her geçen düþtü dermaným benim![]()
Yok teselliden nasibim vermeyin zahmet bana,
Etmeyin bunca eziyet az mý hicraným benim ?
Kan tutar sen her bakýþta, kastedersen canýma,
Yaremi sar merhem ol da akmasýn kaným benim![]()
Arif Emre her ne etse, razýdýr fermanýna,
Sahibimsin hem efendim, hem de sultaným benim![]()
Ben kimim..?
HER IRK IRKIM OLMUÞ…HER RENK RENGÝM, HER DÝL DÝLÝM OLMUÞ…IRKÇILIÐIN GÝREMEDÝÐÝ YÜREÐÝMDEN SOR BENÝ..KÝM OLDUÐUMU MERAK EDÝYORSAN KAFKAS KARTALI ÞEYH ÞAMÝLDEN,
KUDÜS FATÝHÝ SELAHADDÝN EYYÜBÝDEN SOR BENÝ..
orhancelik27@windowslive.com
Orhan ben bu siteyi açamadým.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Göremiyorsam gerçek varlýðý
Alevi olsam Sünni olsam ne çýkar
Sanat edindiysem sahtekârlýðý
Ýnsanlýk giderken hep ileriye
Bizler inadýna kaldýk geriye
Gelmedikçe cehaletten beriye
Kemaletin hidayetin olmazsa