Bu yardim dernekleri yardim yapanlarin arasindan bir kac kisiyi beraberlerinde bu yardimlarin ulastigi yerelere goturseler millette yaptigi yardimin bosa gitmedigini gorse bence guzel olur ve kimsenin aklinda soru isareti kalmaz....
Bu yardim dernekleri yardim yapanlarin arasindan bir kac kisiyi beraberlerinde bu yardimlarin ulastigi yerelere goturseler millette yaptigi yardimin bosa gitmedigini gorse bence guzel olur ve kimsenin aklinda soru isareti kalmaz....
kAlp dEdiqin Atiyor zAtEn mArifEt riTmi dEqistirEbilEndE
Konu müslüm akpek tarafýndan (05.08.11 Saat 08:11 ) deðiþtirilmiþtir.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Yardým yapacaksan ya elinle götürüp vereceksin, kaldý ki bunu yapmak çok zor.
yada aracýlarla göndereceksin.
Aracýya güveneceksin. Baþka çaren yok.
Haaa o parayý yerse alttaki çocuðun ekmeðini yemek gibi bir vebale girecek.
Girecekse girsin.
O yüzden sen at bir mesaj yerine ulaþýrda bir cana can katarsa ne ala.
Amma bilesin ki yerine ulaþsada sevabýn ayný ulaþmasada.
Çünkü inancýmýz gereði ameller niyetlere göredir. Niyet ettin mi amel etmiþ gibisin yani.
![]()
Bencede mekanizma devlet eli ilede olsa sivil eli ilede olsa arýlarýn yanýnda ekside oluyor malesef önemli olan insanýn niyet ve ameli
Selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
ammi o kararda sizin niyet ve ameliniz bizim size karýþmamýz haddimize düþmez
Þu bir gerçek Afrikalý bir þaair þöle bir þiir yazmýþtý aklýmada kaldýgý kadar bir ikiligini yzayým;
Beyaz adamlar Afrikaya geldiklerinde ellerinde Ýncil vardý bizde maden
Sonra Bizim elimizde Ýncil kaldý onlarda maden
Diyor bu insalra öyle veya böyle bu aç ve sefil kardeþlerimize uzanmak zorundayýz karýnca kararýnca buradaki en güvenli merkez diyanet zira hesaplar inceleme altýnda
Selamlar
Fatih abi iftar iþini ne yapacaðýz.
Müslüm Ammi beni bile davet etmedi
Menes kayýp Ýkizlerden ayrýlamýyor
Boluda ortak yerde buluþalým
Osman Demir Istanbul
Ne Bolu'su ya orasý nerden çýktý.
Bu konuyu burada tartýþmayalým, konu Afrika'daki muhtaçlara yardým.
Çok haklýsýn müsüm ammi bu bi,lgileri saglýk bakanlýgýndan bir koordinatör kardelimden alýntýdýr
Günde yaklaþýk 1.300 kiþi, ayda 40.000 kiþi açlýktan ölüyor.
Susuzluktan yüzlerinde açýlan yaralar ölümle sonuçlanan kan kaybýna sebep oluyor.
BM 100 yýldýr yaþanan en büyük afet olduðunu açýkladý.
Yardým kapýna gitmek için yola çýkan her 2000 kiþiden 500ü yolda can veriyor.
Haftalarca yürüyerek yardým kampýna ulaþmayý baþaran insanlarý akli ve zihni olarak tükenmiþ oluyor.
3 senedir yaðmur yaðmýyor.
1 haftada açýlabilecek bir suyu kuyusunun maliyeti 10.000 dolar.
Yemek yiyebilir hale gelmeleri için bile 10 günlük týbbi tedavi görmeleri gerekli.
Ülkelerini terk etmek için yola çýkan 12 milyon aç insanýn dýþýnda, henüz irtibata geçilmemiþ 8 milyon kiþi Kenya-Somali sýnýrýnda mahsur durumda.
Ameliyat için yeterli narkoz bulunamadýðýndan uyuþturulmadan ameliyat yapýlýyor.
Acilen ameliyat edilmezse hayatýný kaybedecek kiþi sayýsý 5000
Fatih bayhan
Somali, son günlerin en aðýr insani fotoðraflarýnýn sahne sahne önümüze geldiði ülke… Açlýk, fakirlik, ölümler… Üstüne Ýç siyasi kargaþa… Zaten bu yüzünden yýllardýr çok aðýr bir fakirlik geçiriyor.
Genel ticareti tarým ve hayvancýlýk üzerine olsa da ülke topraklarý pek verimli deðil. Ama hayvancýlýk üzerine kurulu ticaret ve sanayisi mevcut. Bu yüzden adý Somal kökünden “keçi sütü” anlamýna geliyor…
Bugün herkes gibi bir Somali güncesi yazacak deðilim.
Ramazanýn baþýndan beri Somali’ye destek kampanyalarýyla yeterince Somali gündemi var. O halde gelin neden Somali bizim için çok önemli sorusuna cevap arayalým.
Bulacaðýmýz cevabýn bizi fakir bir ülkeye yardýmýn ötesinde daha özel anlamlar taþýdýðýný kamuoyuyla paylaþmak gerekiyor.
Renkleriyle, yaþantýlarýyla, el becerileriyle hayat anlayýþlarýyla bambaþka bir insan topluluðundan bahsediyoruz
Her þeyiyle bambaþka ama, beþ vakit ayný Allaha secde halinde bir halk… Her þeyiyle farklý ama, beþ vakit ezanlarýn dalga dalga yayýldýðý bir ülke…
Farkýnda deðiliz belki ama, Somali nüfusunun tamamý Müslüman olan bir ülke.
Ümmet kavramý içinden meseleye bakarsanýz zaten Somali açken bize tok gün geçirmek insani ve Ýslami bir tavýr deðildir…
Doðal ve tabiat güzellikleri olarak tropikal ürünler sýralanabilir. Tabiiki deniz ve baharat ülkesi olarak adlandýrýlýyor. Ancak yaðýþlar az… Bu yüzden daha çok, ABD, Ýtalya, Rusya, Çin gibi devletlerden mâli yardým alýyor.
Osmanlý’nýn hakimiyeti 1500’lü yýllarda Somali’nin büyük kýsmýnda sürüyor. Fakat batýlý ülkelerin Afrika’ya uzanan sömürgeleri nedeniyle bu hakimiyeti çok uzun sürdüremiyor.
Somali’yi 1839′da iþgal eden Ýngilizler sömürgelerine ekledilerse de Fransa ve Ýtalya ile yapýlan savaþlarla 1884′te Ýtalya bölgeyi ele geçirdi ve yapýlan anlaþmalar neticesinde 1885′ten 1927 yýlýna kadar Ýtalyanlar ülke topraklarýný iþgâl altýnda tuttular.
1949 yýlýnda Birleþmiþ Milletler, Somali’nin baðýmsýzlýðýný onayladý ve ertesi yýl Ýtalyanlar ülkeden geri çekilmek mecburiyetinde kaldýlar.
Konu fsoyarik tarafýndan (08.08.11 Saat 06:06 ) deðiþtirilmiþtir.
Ýtalya ve Ýngiltere…
Ýki sömürge devleti…
Somali’nin ekonomik ve sosyal varlýðýný bir vampir gibi emen iki ülke…
Ülkenin ayaklarý üzerinde durmasý, BM tarafýndan tanýnmasý 1949’lu yýllara dayanýyor. Ancak o gün bugündür iç çatýþmalar, iktidar mücadeleleri sürüyor ve Ýtalya ile Ýngiltere hala iç siyasetten elini çekmiþ deðil…
Bugünkü fakir Somali’nin sorumlusu bu nedenle Ýtalya ve Ýngiltere’dir…
Osmanlý’nýn siyasi ve ekonomik olarak zaafa düþmesinin en aðýr faturasýný ödeyen Müslüman ülkelerden birisidir Somali…
Týpký Bosna gibi, Makedonya gibi, Kosova gibi, Kýbrýs gibi, Mora gibi, Yemen gibi, Kýrým gibi… ve daha bir çok vilayetimiz gibi…
Osmanlý’nýn acze düþmesiyle baþlayan son yüzyýlýmýz; daðýlan ve maðdur edilen halklar topluluðu oluþturdu.
Kimi yerde sömürge, kimi yerde ýrza geçme, kimi yerde siyasi ve sosyal nufuz altýna almalar… Ýþte son yüzyýl Avrupasý’nýn Osmanlý topraklarýndaki görüntüsü budur…
Ama Somali’nin bu kadar bölgeden daha baþka bir özelliði vardýr…
Bu özelliði yüzünden belki sömürgesi de aðýr geçmiþtir, ilgisiz ve sahipsiz býrakýlmýþtýr.
Evet, kamuoyumuz pek bilmiyor ama Somali halkýnýn önemli bir kýsmý Arap soyludur
Somali hayâtýnda Ýslâm esaslarý hâkimdir. Halk çocuklarýna, temel Ýslâm bilgilerini öðretir ve onlarýn birer Sünnî Müslüman olarak yetiþmelerine gayret gösterir.
Müslümanlarýn Somali ile ekmeðini paylaþacaðý kesindir ama, asýl mesele oradaki Ýtalya ve Ýngiliz siyasetini yok etmektir. Zira asýl bu mesele hallolmadýðý sürece Somali’nin ayaða kalkmasý mümkün deðildir.
Yardým paketleriyle Somali’ye yardým, erzak gönderebiliriz, ama ülkeyi fakirleþtiren siyaseti nasýl yok edeceðimizin de düþünülmesinde fayda var…
Zira fatura çok aðýr…
Açlýk nedeniyle 5 yaþýn altýnda 29 binden fazla çocuðun öldüðü bildiriliyor… Ülkenin güneyinde son 90 günde 5 yaþýn altýnda 29 binden fazla çocuðun açlýk nedeniyle öldüðü belirtiliyor
TRT'de "Türkiyeden Doktor Geldi" diye bir program vardý. Halen devam ediyor mu bilmem.
Gönüllü olarak Afrika ülkelerinde saðlýk taramasý yapýyorlar.
Yaklaþýk bir yýl önce seyretmiþtim.
Programýn birinde bir doktara düþüncelerini sordular. doktorun dediði þu ;
"Ben bu insanlarý gördükten sonra Türkiye'de fakir yok dedim"
O derece periþanlýk.