Kýymetli hemþerilerim Bu bir dayatma Anayasa degiþikli,gi deyip Parti kararý ile hayýr diyenler parti mensuplarýný disilin kuruluna verenler nasýl sosyal demokrat olabilir ve nasýl insan iradesine ipotek konur anlamadým gitti
Bizim siyasiler bunu bir siyasi manevra görüyor malesef degiþiklik oylanmasa erken seçime gidilir diye memleketi siyasi arenaya çevirdiler malesef
Bumu Demokrasi bumu insan haklarý bumu sosyal demokratlýk bumu milliyetçi muhafazakarlýk parti ve genel baþkanlar olarak niye çýkýp demiyorlar ben seçmenime karýþamam bu anayasal bir haktýr isteyen istedigi oyu kullanýr amma benim oyum evet veya hayýr diye konuþsalar iþte o zaman ben inanýrým ki bunlarýn hepsi samimi ve dürüst devlet adamý malesef bu yazarýn yazýsýndada anlaþýlacagý gibi tekrar buraya kopyalayýp yapýþtýrýyorum
E peki Hocam, bundan önceki Anayasa’yý çok partili bir parlamento mu yaptý?
82 Anayasa’sýný yapanlarýn, yaptýranlarýn bir kýsmý hala hayatta.
Kimdi onlar; sendika yöneticisi mi, parti baþkaný mý, muhtar mý?
Bu deðiþiklik toplum sözleþmesi olmuyor, parti Anayasasý olursa, 82 Anayasasý neyin yasasý?
Hem “açýk açýk” söyler misiniz bu deðiþikliðin neresi kötü?
Darbecileri koruma altýna alan Anayasa’nýn geçici 15. Maddesi kaldýrýlacak; 12 Eylül darbecilerine yargý yolu açýlacak. Ve hatta darbe planý dâhil, askerlik mesleði dýþýnda iþlerle uðraþanlar sivil mahkemelerde yargýlanacak.
Bunun neresi kötü?
Yüksek Askeri Þura kararlarýyla ordudan ihraç edilen askeri personele; yargýya baþvurma, hak arama hürriyeti ve savunma hakký verilecek.
Bunun neresi kötü?
Ýsim, resim, kimlik bilgisi ve hatta telefon numarasý gibi özel bilgiler gizli olacak. Bu bilgilerin kayda geçirilmesi kiþinin rýzasýyla olabilecek. Fiþleme tarih olacak. Fiþlenen vatandaþ hesap soracak.
Bunun neresi kötü?
Hakkýnda soruþturma yürütülen iþadamlarý vergi borcundan dolayý yurt dýþýna çýkamýyor. Bundan böyle hakkýnda hâkim kararý olmayan her iþadamý yurt dýþýna çýkabilecek.
Bunun neresi kötü?
Memurlara toplu sözleþme hakký verilecek. Ayný hak emeklilere de verilecek. Haksýz ceza aldýðýna inanan memur mahkemeye gidebilecek.
Bunun neresi kötü?
Sendika, Birlik ve Konfederasyon temsilcilerinden oluþan “Ekonomik ve Sosyal Konsey” anayasal güvenceye kavuþturuluyor. Ekonomi politikalarýnda etkin olacak konseyin çalýþmalarýnda iktidarlarýn inisiyatifi azaltýlýyor.
Bunun neresi kötü?
Devletle vatandaþ arasýnda yaþanan sorunlar mahkemeye gitmeden çözülebilecek. Ayrýca vatandaþ memnun kalmadýðý yargý kararlarýný Anayasa Mahkemesi’ne taþýyabilecek.
Bunun neresi kötü?
Kadýnlar, çocuklar, yaþlýlar, engelliler, gazi ve þehit yakýnlarý anayasal güvenceyle ayrýcalýklý hale getiriliyor.
Bunun neresi kötü?
Artýk benim, senin, onun, hepimizin oylarýyla oluþan partiler, üç-beþ oyla kapatýlamayacak.
Bunun neresi kötü?
Hep yargýya müdahale haberleriyle gündeme gelen HSYK’ný üye sayýsý 7 den 22 ye çýkacak. Üyeler bugüne kadar olduðu gibi sadece Danýþtay ve Yargýtay’dan deðil, 13 bin kürsü hâkimi arasýndan da seçilebilecek.
Bunun neresi kötü?
artýk partiler ve liderlere seçmeninin haddini bil demesi sanýrým vatandaþýmýzýn en dogal hakký ve iradesi olsa gerek zaten irade ile kullanýlmayan oy oy degildir
Selamlar