Memleketimin cývýl cývýl caddelerinde kaldýrýmlarýn dükkanlara bitiþik zeminleri üzerinde vitrinlere baka baka gidiyordum.
Her yer insan kaynýyor, her dükkanda indirim var. Her maðazaya gitmek kolay mý bir ertesi günede kalýyordu muhakkak
Bir kadýn yaklaþtý ben, görmedikler gibi vitrinlere yapýþýk vaziyetteyken. Eli yüzü düzgün, inci diþli, pak kýyafetli bir kadýn. Bakýyorum, tanýyamýyorum.
'' Bakar mýsýnýz'' diye soruyor kibarca, bakýyorum...
''Ben, hastaneden geliyorum da, köye gidecek yol param kalmadý. ''
Yanýnda 6-7 yaþlarýnda bir oðlan çocuðu, karný burnunda bana diyor ki;
''Beni dilenci sanmayýn, zor durumda kalmasam inanýn istemezdim, siz nur yüzlü olduðunuz için size bir sorayým dedim. Ýnan kardeþ dilenci deðilim'' diyor lafýný yineleyerek ve sadece 8 lira lazým...
Bir yandan aðlamaklý oluyor gözleri, karnýný tutuyor, ne yapsam havalarýnda acýklý acýklý bakýyor yüzüme!
''Param yok'' diyorum, ''bende buralarýn yabancýsýyým'' derken caným acýyor, içim yanýyor, karnýnda ki bebek ve yanýnda ki oðlana acýyorum...
Bende etrafa bakýnýyorum ''ne yapsak'' havalarýnda ama para da veresim yok aslýnda. ''Olsa verirdim deyip uzaklaþýyorum ama akþama eve döndüðümde vicdaným beni sorguluyor, sorguluyor...
Bir kaç gün sonra ben yine gezmece yollara düþmüþken yine biri tutuyor omuzumdan!...
Geçen karþýlaþtýðým kadýn!!! O günkü kelimeleri sýralýyor, ustaca kullandýðý yüz mimikleriyle karýþýk...
''Oðlun nerede'' diyorum gözlerine sertçe bakarak. ''Karnýmda bebeðim'' diyor...
''Diðeri, birde 6-7 yaþýnda oðlan vardý'' diyorum ''o nerde''
Þaþýrýyor, afallýyor, ne diyeceðini bilemiyor...
''Köyüne gidememiþsin anlaþýlan '' daha dilendiðin para 8 lira olmadý mý?
''Seni polise ihbar edeceðim diyorum, pis dilenci seniiii!''
Hastane caddesi üzerinde ayný senaryoyu baþkalarýna sýralayýp, dilenen baþka insanlarada rastlýyorum ve diyorum kendi kendime;
''Deðiþen Dünyada Dilencilerde Deðiþmiþ'' (alýntýdýr)
Halil Acikgoz![]()