Yaþý 60 olanlar Nizip’teki tarihi hamamlarý iyi hatýrlar.Bunlardan büyük hamam neredeyse kilise tarihi ile aynýdýr.Bu gün vakýflar müdürlüðü deðiþik tarihi yapýlara restorasyon planý yapýyor..Tabiki restorasyonlar var olan yapýlara yapýlýr.Ancak yok olmuþ yapýlara restorasyon yapýlmýyor.Büyük hamamýn yeri belli..bugün üzerinde park inþa edilen bu tarihi yapýnýn ortaya çýkarýlmasý çok zor deðildir.Parkýn hamam kýsmý eþilse birçok yapýsý ortaya çýkacaktýr.Çünkü buraya Nizip belediyesi tarafýndan park yapýldýðýnda toprak dolgusu yapýlmýþ.yani kazý ve tahribat yapýlmamýþ.Ýþte bu yüzden bu tarihi eserin ortaya çýkarýlmasý gerekir diyorum.Bu hamam Nizip tarihi için çok önemlidir.Zaten Trafo,klise,hamam ve su deðirmeni Nizip tarihinin en önemli yapýtlarýdýr.Büyük hamamda yýkananlar bilir,kubbeli bir yapýsý,aydýnlatma pencereleri ve sýcak suyunun doðal olmasý hafýzalarýmýzda kalan bilgilerdir.Hamamýn hemen yanýnda deðirmen vardý.Bu su deðirmen de tarihi bir eserdi.Ama maalesef þu anda bu yapýlar yok..Ben büyük hamamýn ortaya çýkarýlabileceðine ve yeniden inþa edilebileceðine inaniyorum.Çümkü ana iskeleti hala toprak altýnda duruyor.Bunun ile ilgili gerekli giriþimlerde bulunacaðým.Bizim nesil gittikten sonra bu hamamý ne hatýrlayan olur ne de bilen..bu yüzden bizler de yardýmcý olabiliriz..Yetkililerden gerekli giriþim ve hassasiyetin yapýlmasýný bekliyorum.
Büyük Hamam hakkýnda bilgi : http://www.nizip.com/showthread.php?...ighlight=hamam
![]()