Yöremizde meþhur olan nar ekþisi yapýmýný bizzat gözlemleyerek fotoðrafladým ve Annemden nasýl yapýldýðýný öðrendim![]()
þimdi sizlerle bunu paylaþacaðým;
1.Aþama
fotoðraftaki narlar kýrýldýktan sonra taneler haline getiriliyor
![]()
bu aþamasýný göremedim ancak o aþamanýn baþka bir fotosunu buldum onu atayým.
![]()
2.Aþamada
tanelenmiþ halde olan narlar daha sonra temiz bir þeker çuvalýnýn içine konarak, sert ve temiz bir sedir üzerinde, kuvvetlice biri tarafýndan tepelenir. Altýna bir teþt(kaba) koyarak suyu onun içine akmasý saðlanýr.
3.Aþama
Böylelikle narýn suyu süzülmüþ olur. eðer þeker çuvalýnda yine de narýn suyu kalmýþtýr diyorsanýz onu bir teþte koyarak elinizle sýkarak suyunu çýkarabilirsiniz. Fotoðraftaki gibi
![]()
gördüðünüz gibi bir süzeðin içine çuvaldaki ezilmiþ olan narý koyup sýkma iþlemine baþlanýyor.
4.Aþama
Sýkma iþlemi bittikten sonra narýn suyu bir halleye(kazana) konarak odun ateþinde piþmeye býrakýlýyor. piþme süresi sabahtan akþama kadar sürüyor taki nar suyu koyu kývama gelene kadar.
![]()
gördüðünüz gibi nar ekiþisi piþiyor bu arada bizim kazan küçük olduðu için annem diðer narlarýn suyunu çýkarmaya devam ediyor
5.Aþama
üzerinde oluþan köpük(kevt), bir süzek yardýmýyla alýnarak dýþarýya atýlýr. Narýn suyu iyice kaynadýktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kývama gelince ateþden indirilir ve soðutma iþlemi ile þiþelenme yapýldýktan sonra iþlem tamamlanýr.
![]()
Afiyet olsun![]()