ablacýk senin attýðýn resim bence hepsný kapsamýs valla tþklr
ablacýk senin attýðýn resim bence hepsný kapsamýs valla tþklr
Aþký Ya Yaþarsýn Yada Yazarsýn...
Diyen Þair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaþayabildik...
Demiþ...
SaRýma LaRciverRt Ol...
![]()
![]()
Mustafa Kemal Atatürk’ün bugüne kadar hiç yerde yayýnlanmamýþ fotoðraflarý, Merhum Muharip Gazi Nurettin Peker’in arþivinden alýnarak TRT’nin aylýk dergisi "Televizyon"da yayýnlandý. Muharip Gazi Peker’in oðlu Orhan Peker tarafýndan verilen fotoðraflardan birinde Atatürk, 1911 yýlýnda cephede diðer subaylarla görünüyor.
Yunan ve Bulgar ayaklanmalarý döneminde Mustafa Kemal’in genç bir subayken silah arkadaþlarýyla Balkanlar’da bir molada görüntülendiði fotoðrafýn bilgi notunda Atatürk, "5. Kolordu Erkan-ý Harbiye Þube-1 memuru, Erkan-ý Harp Kolaðasý (Kýdemli Kurmay Yüzbaþý) Selanikli Mustafa Kemal Bey" ifadesi ile tanýtýlýyor.
Subaylarýn bir arada çektirdiði fotoðrafýn arka planýnda ise kumanda altýndaki askerlerle birlikte, üflemeli enstrümanlar çaldýðý belli olan askeri bando görülüyor. Fotoðrafta Mustafa Kemal’in de gülümseyerek ve neþeli biçimde poz verdiði de dikkati çekiyor.
HEPSÝ MÝLLÝ MÜCADELE DE ÖNEMLÝ GÖREVLER ALDI
Mustafa Kemal ile birlikte 1911’de bu fotoðrafta yeralan subaylarýn hemen hepsi, daha sonra yine 1919’lu yýllardan sonra Mustafa Kemal ile birlikte bu kez de milli mücadele kadrosunda yeralacak isimler.. Ýþte milli mücadele kadrosunda da yeralacak olan ve 1911’de çekilen fotoðraftaki subaylar : (Fotoðraftaki sýralamaya göre)
1. 5. Kolordu Erkan-ý Harbiye Reisi Miralay (Albay) Selahattin.
2. 11. Redif (Ýhtiyat) Müfettiþliði Erkan-ý Harbiye Reisi Kaymakam (Yarbay) Ziya Ethem Bey.
3. 13. Fýkra Erkan-ý Harbiye Reisi Binbaþý Bahattin Bey.
4. Selanik Redif (Acemi Er) Fýrkasý Erkan-ý Harbiye Reisi Binbaþý Ra’fet Bey.
5. 14. Fýrka Erkan-ý Harbiye Reisi Binbaþý Þükrü Bey.
6. Piyade Binbaþý Hasan askeri Bey.
7. 5. Kolordu Erkan-ý Harbiye Þube-1 memuru, Erkan-ý Harp Kolaðasý (Kýdemli Kurmay Yüzbaþý) Selanikli Mustafa Kemal Bey.
8. Menlik Kazasý Kaymakamý Erkan-ý Harp Yüzbaþý Köprülü Kazým.
9. Süvari Numune Alayý’ndan Yüzbaþý Pertev Bey.
10. Kolaðasý (Kýdemli Yüzbaþý) Fahrettin Bey.
11. Topçu Binbaþý Ýsmail Hakký Bey.
13. Süvari Yüzbaþý Hüsamettin Efendi.
14. Ýstihkam Mülazýmý (Teðmen) Fuat Efendi.
15. Küçük Zabit Mektebi (Astsubay Okulu) Müdürü Erkan-ý Harp Yüzbaþý Selanikli Nuri Bey.
Atatürk’ün ilk kez yayýnlanan bu fotoðrafýnýn yaný sýra TRT dergisinde ulu öderin 1922 yýlýnda Ilgýn civarýndaki kolorduyu denetlerken at üzerinde çekilmiþ bir fotoðrafýna da yer veriliyor. Fotoðrafta Atatürk’ün yüzü görünmese de kaplak ile paltodan ve daha çok silüetten, teftiþte bulunan kiþinin Mustafa Kemal Atatürk olduðu anlaþýlýyor.
Ben diktatör deðilim.
Benim kuvvetim olduðumu söylüyorlar. Evet bu doðrudur.
Benim isteyip de yapamayacaðým bir þey yoktur. Çünkü ben zoraki ve insafsýzca hareket etmesini bilmem. Ben kalpleri kýrarak deðil kazanarak hükmetmek isterim.
Mustafa Kemal ATATÜRK
![]()
Yýl 1930 ATATÜRK Yalova köþküne doðru çýkmakta. Bir de bakar bir bahçývan koca bir çýnar aðacýný kesmek üzeredir. “Yahu” der “sen hayatýnda hiç böyle bir aðaç yetiþdirdinmiki? Kesmeye muktedir görüyorsun kendini ve niye ?” der. Bahçývan derki; “Paþam çýnar aðacýnýn kökleri köþkün temelini kaldýrdý, yapraklarý da köþkün pencerelerine müdahale ediyor. Ya köþkü kaybedeceðiz ya aðacý keseceðiz. Onun için de kusura bakmayýn ama biz aðacý kesiyoruz”. Bir an düþünür; “Hayýr gerekirse köþkü aðaçtan uzaklaþtýrýrýz” der.
Derlerki bu gün Mustafa Kemal bir hoþ. Ne demek köþkü tutup da aðaçtan uzaklaþtýrmak? Ama inanýr mýsýnýz mühendis deðil, mimar deðil, ziraatçý deðil ama ne yapar biliyor musunuz? Ýstanbul’daki köprü altýndaki tramvay raylarýný Yalova’ya taþýtýr. Köþkü hiç yýkmadan olduðu gibi tutarak kendisi de kazma kürek temelini kazar ve köþkün altýna tramvay raylarýný döþeyerek köþkü aðaçtan 4 metre 80 santim kenara çekerek hala Cumhuriyetimiz gibi ayakta durmakta olan çýnar aðacýnýn kurtuluþunu temin eder.
![]()
![]()
Köþkün yürütülme iþlemi iki safhada yapýldý. 8 Aðustos 1930 Cuma günü öncelikle yapýnýn teras bölümü ( toplantý salonu olarak kullanýlan, üç yaný camlarla kaplý bölüm ) kaydýrýldý. Geri kalan iki gün içinde de ana binanýn raylar üzerinde yürütülmesi iþlemi tamamlandý ve bina 4.80 m. kadar doðuya kaydýrýldý.
Böylelikle köþk yýkýlmaktan, çýnar aðacý kesilmekten kurtuldu.
Gerçekte burada önemli olan köþkün yürütülmesi deðil, verilmek istenen mesajdý...Atatürk, Yalova'daki bir çýnar dalýný bahane ederek tüm kamuoyuna bir mesaj vermek istemiþti. Yoksa, küçük bir binayý yýkýp yerine yenisini yapmak çok daha kolaydý.
![]()
Günümüzde köþk restore edilmiþ ve müze haline getirilmiþtir ve ziyarete açýktýr. Atatürk'ün kesilmekten kurtardýðý dal bundan 10 yýl önce deniz suyu nedeniyle oluþan bir hastalýk nedeniyle çürümüþ ve aðaca zarar verdiði için kesilmiþtir. Ayný hastalýk þuan çýnar aðacýnýn tümünü etkilemiþ durumdadýr. Fakat müze yönetimi ve Yalova Belediyesi tarafýndan yaklaþýk 250 yýllýk olduðu tahmin edilen bu deðerli aðacýn tedavisi ve her türlü bakýmý yaptýrýlmaktadýr.