Bayram namazý nizip 07:21
Kurban Bayramý tüm islam alemine mübarek olsun.
[COLOR="Purple"]Dilerseniz Bayram namazýný kýsaca tarif edelim.[/COLOR]
Bayram namazý,Güneþ doðduktan ve kerahet vakti çýktýktan sonra, kýlýnýr. Bayram namazý,Cuma namazý gibi cemaatle kýlýnýr.Ýki rekattýr.Þöyle niyet edilir:
"Niyet ettim Allah rýzasý için kurban bayram namazýný kýlmaya, uydum hazýr olan imama.'' Bundan sonra tekbir alýnýr.
Birinci rekatýn tekbirinden sonra eller baðlanýr ve "Süphaneke" duasý okunur.Sonra imam açýktan,cemaat da gizlice üç defa "Allahü ekber" diye tekbir alýr.Ýlk iki tekbirde eller yukarý kaldýrýlýr, sonra yanlara salýverilir.
Üçüncü tekbirin peþinden eller yanlara salýverilmeyip baðlanýr.Ýmam Fatiha ve zammýsure okur; cemaat dinler.Sonra diðer namazlarda olduðu gibi rukû ve secde yapýlýr.
Ýkinci rekata kalkýldýðýnda imam önce Fatiha ve zammýsûreyi okur.Sonra birinci rekatta olduðu gibi üç defa tekbir alýnýr.Her üç tekbirde de eller yukarý kaldýrýlýp yanlara salýverilir.Dördüncü tekbir ile rukûa gidilir ve secdeler yapýlarak oturulur,tehiyyât ve salli barik okunur,sonra selâm verilir.Böylece bayram namazý tamamlanmýþ olur.Ardýndan imam,günün anlam ve önemini belirten kýsa bir hutbe okur,yapýlacak dua ile de,bu ibadet tamamlanmýþ olur.
Teþrik Tekbirleri
Bu mübarek günlerde yapacaðýmýz bir vacip 'de Teþrik tekbirleridir.Arefe günü Sabah namazýnda baþlayýp-bayramýn dördüncü günü Ýkindi namazýnda bitecek olan..Her Farz Namazýn arkasýndan unutulmadan yapýlmasý gereken Vacib bir ibadettir.bu tekbirleri her farz namazdan sonra,yolcu,mukim,münferid ya da cemaatle namaz kýlan her kadýn ve erkeðin bu tekbirleri getirmesi dinen vaciptir.Tekbirler þu þekilde getirilecektir:
Allahu ekber Allahu ekber lailahe illalahuvallahu ekber Allahu ekber velillahil hamd.Kurban, kurban bayramý günlerinde ibadet niyetiyle belli hayvanlardan birini keserek yapýlan bir ibadettir. Kurban, Allah Tealâ'nýn ihsan buyurduðu varlýða bir teþekkürdür.
Kurbanýn Hükmü
Ýslâm alim ve müçtehitleri kurbanýn hükmü hakkýnda farklý içtihatlarda bulunmuþlardýr.
Ýmam Azam Ebû Hanife'ye göre kurban vaciptir. Delili de:"Rabbin için namaz kýl ve kurban kes"(Kevser,2) âyet-i kerimesinin delâletiyle peygamberimizin :
"Kimin hali vakti yerinde olur da kurban kesmezse namazgahýmýza yaklaþmasýn."(Ýbn Mâce, Adâhî, 2) Hadisindeki vaid (korkutma) dýr. Böyle bir korkutma ancak vacip olan bir ibadetin terki için yapýlýr. Yani Ýmam Azam demek istiyor ki, kurban vacip olmasaydý peygamberimiz onu terkedene böyle bir tehditte bulunmazdý.
Kurban Kimlere Borçtur?
Kurban, mukim olan ve sadaka-i fýtýr nisabýna malik olan her kadýn ve erkek müslümana vaciptir.
Bu tariften þu anlaþýlýyor: Müslüman olmayan, seferde bulunan müslümana ve fakir olana kurban vacip deðildir.
Hz. Ebû Bekir ile Hz. Ömer seferde bulunduklarýnda kurban kesmemiþlerdir. Þayet seferde olan kimse kurban kesmek isterse, kurban kendisine vacip olduðu için deðil, nafile olarak kesebilir, kesmediði takdirde sorumlu olmaz.
Ýmam Azam Ebû Hanife ile Ebû Yusuf'a göre kurbanýn vacip olmasýnda akýl ve erginlik çaðýna gelmiþ olma þart deðildir. Yani zengin olan çocuðun ve delinin mallarýndan babalarý veya vasileri kurban keserler.
Ýmam Muhammed ile Ýmam Züfer'e göre kurbanýn vacip olmasý için akýl ve erginlik çaðýna gelmiþ olma þarttýr. Bu itibarla zengin olan çocuklarla deli olanlarýn mallarýndan kurban kesilmez. (Bedayiu's-sanayi, Beyrut, 1974, c. 5, s. 64.) Fetvâ da bu görüþe göredir, yani zengin de olsalar çocuklarla delilerin kurban kesmesi gerekmez. (Reddülmuhtar, c. 5, s. 309.)
Zenginliðin Ölçüsü
Herhangi mali bir ibadetin borç olmasý için ön görülen zenginlik ölçüsü 'Nisap' kelimesi ile ifade edilmektedir.
Kurban nisabý, kiþinin temel ihtiyaçlarý olan oturacak evi, evinin yeter derecede eþyasý, binek için olan vasýtasý, üç kat elbisesi, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduðu kimselerin bir yýllýk nafakalarýndan ve borcundan fazla 80, 18 gr. altýn veya bunun kýymeti para ve eþyaya malik olan kimse kurban kesecek kadar zengin demektir. Bu kimseye yýlda bir defa kurban günlerinde kurban kesmek vacip olur.
Bu ölçü ayný zamanda zekat için de geçerlidir. Ancak zekat nisabýnda malýnýn artýcý olmasý ve üzerinden bir yýl geçmiþ bulunmasý þarttýr.
Kurban nisabýnda bunlar aranmaz. Kurban kesme günlerinde zengin olan kimseye kurban kesmek vacip olur.
Hangi Hayvanlar Kurban Edilir?
Kurban edilecek hayvanlar; koyun, keçi, deve, sýðýr ve mandadýr.
Bu hayvanlardan devenin 5, sýðýr ile mandanýn 2 ve koyun ile keçinin 1 yaþýný doldurmuþ olmalarý gerekir. Ancak koyunlar altý ayý tamamladýklarý halde bir yaþýný doldurmuþ gibi gösteriþli olurlarsa bunlar da kurban edilebilir.
Bir koyun veya keçiyi ancak bir kiþi kurban edebilir. Fakat sýðýr, manda ve deve yedi kiþiye kadar ortaklaþa kurban edilebilir. Ortaklarýn tek veya çift olmalarýnda bir sakýnca yoktur.
Ortaklarýn hepsi ibadet niyetiyle katýlmak durumundadýr. Meselâ ortaklardan biri vacip olan kurbaný, diðeri adak kurbaný, bir diðeri de nafile kurbaný niyet edebilir. Çünkü hepsinin niyeti ibadettir. Fakat ortaklardan biri her hangi bir ibadet deðil de et kasdiyle katýlmýþ olsa bu sahih olmaz, diðerleri de niyet etmiþ olduklarý kurbaný kesmiþ, sayýlmazlar.
Hangi Ayýplar Hayvanýn Kurban Olmasýna Mani Olur?
Bilindiði üzere kurban bir ibadettir. Bunun için kurbanlýk hayvanlarýn kusursuz olmalarý esastýr. Her kusur olmasa da bazý kusurlar kurbana manidir. Bu kusurlar kýsaca þunlardýr:
-Ýki veya bir gözü kör olan,
-Aþýrý derecede zayýf olan,
-Kesim yerine yürüyerek gidemeyecek derecede aksak olan,
-Kulaðýnýn, kuyruðunun veya tenasül organýnýn üçte birinden fazlasý gitmiþ olan,
-Diþlerinin yarýdan fazlasý düþmüþ olan,
-Doðuþtan kulaðý ve tenasül organý olmayan,
-Koyun ve keçide bir, sýðýrda iki memesi kurumuþ olan,
-Burnu kesilmiþ olan,
-Dilinin çoðu kesilmiþ olan,
-Ölüm derecesinde hasta olan.
Böyle kusuru olan hayvanlarý kurban etmek câiz deðildir. Bunun için kurbanlýk satýn alýnýrken kusurlu olup olmadýðýna dikkat etmek gerekir.
Kurban, bayram namazý kýlýnan yerlerde namazdan sonra olmak üzere bayramýn ilk üç günüdür. (Þafiîlerde dördüncü günü de olabilir.)
Arefe günü veya bayramýn ilk üç gününden sonra kurban kesmek, kurban olmaz. Peygamberimiz buyuruyor :
"Bu günümüzde yapacaðýmýz ilk þey bayram namazý kýlmaktýr. Sonra evlerinize dönüp kurban kesmek olacaktýr. Her kim böyle yaparsa sünnetimize uygun iþ yapmýþ olur. Kim önce kurban keserse o da ancak ailesine bir et sunmuþ olur, bu kestiði kurban olmaz.''(Buhari, Adâhî, 1)
Kurbanýn Bedelini Yoksullara Vermekle Kurban Kesilmiþ Olur mu?
Bazý kimseler hemen her yý1 kurban bayramýnda bu soruyu sorarlar: Hayvaný kesmeden canlý olarak veya bedelini yoksullara vermekle kurban kesilmiþ olur mu? Kurbanýn rüknü, kurban edilmesi câiz olan hayvanlardan birini kesmek olduðundan, hayvaný kesmeden canlý olarak veya bedelini yoksula vermekle kurban ibadeti yerine getirilmiþ olmaz, bu ancak sadaka olur.
Yalnýz kurban kendisine vacip olan kimse satýn aldýðý kurbaný her hangi bir sebeble kurban günlerinde kesmez veya hiç kurban satýn almaz ise kurban günleri geçtikten sonra, bu kimse kurbanlýk hayvanýnýn kýymetini fakirlere sadaka olarak verir. Satýn alýp kesmediði kurbanýný ise canlý olarak fakire verir. Kurban günleri geçtikten sonra daha önce satýn alýnmýþ kurbanlýk artýk kesilmez.
Kurbaný kesebiliyorsa kendisi keser. Çünkü bu bir ibadettir. Onu, kiþinin kendisinin yapmasý, baþkasýna vekâlet vermesinden daha faziletli ve sevaptýr. Peygamberimiz vedâ haccýnda yüz deve kurban etmiþ, bunlarýn altmýþ üç tanesini bizzat kendileri kesmiþ, kalanlarýný da Hz. Ali'ye vekâlet vererek kestirmiþtir.(Müslim, Hac, 19.) Þayet kendisi kesemiyorsa o takdirde ehil olan birisine vekâlet vermek suretiyle kestirir ve kendisi de orada hazýr bulunur. Peygamberimiz kýzý Hz. Fâtýma'ya :
"Kurbanýn kesilirken orada hazýr bulun. Zira iþlemiþ olduðun her günah, kurbanýn kanýndan ilk damlasý yere düþtüðünde, baðýþlanýr" (Et-Tergib ve't-Terhîb, Beyrut, 1968, c. 2, s. 154. ) buyurmuþtur.
Az önce de söylediðimiz gibi, kesebiliyorsa kendisi, kesemiyorsa ehil olan birisine kestirmelidir. Hayvan kesmede ehil olmayan yani bunu beceremeyen kimseler, hayvana eziyet ederler ki, bu haramdýr, günahtýr. Bir ibadet yapýlýrken günah iþlenmez.
Hemen her yýl kurban bayramý günlerinde televizyon ekranlarýna yansýyan görüntüler, seyredenlere büyük rahatsýzlýk vermektedir. Bu görüntülerin ortadan kalkmasý, kurbanlarýn ehil olan kimseler tarafýndan kesilmesine baðlýdýr. Ehil kimse bulamayanlar kurbanlarýný mezbahalarda kestirmelidirler.
Yurtdýþýnda bulunanlardan kurbanlarýný memleketlerinde kestirmek isteyenler, bir tanýdýklarýna vekâlet vermek suretiyle kurbanlarýný kestirebilirler. Böyle yaptýklarý takdirde hem kurbanlarý kesilmiþ, hem de daha iyi deðerlendirilmiþ olur.
Kurban Nasýl Kesilir?
Hayvan incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dýþýndakiler kýbleye karþý sol taraflarý üzerine yavaþça yatýrýlýr. Kolaylýk olmasý için üç ayaðý da baðlanýr. Sonra kesecek olan:
"Allahü ekber, Allahü ekber, lâ Ýlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü ekber ve Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber'' der, ara vermeden büyük ve keskin bir býçakla keser.
Sadece "Bismillâhi Allahü ekber'' diye kesse de olur.
Usulüne göre bir kesim yapmýþ olmak için, hayvanýn yemek ve nefes borularý ile iki þah damarýnýn kesilmesi gerekir.
Kurban kesildikten sonra sahibi, Allah rýzasý için iki rekat namaz kýlar, sonra da dua ederek Cenâb-ý Hak'tan dileklerde bulunur.
Kurban Etinin Taksimi
Deve ve sýðýr gibi hayvanlar ortaklaþa kurban edildiðinde etleri ortaklar arasýnda tahmini olarak deðil, tartýlarak taksim edilir. Ancak bir ailenin fertleri için kurban edilen hayvanýn etini taksim etmek gerekmez. Bunun gibi ortaklaþa kurban kesenler kurban etini tamamen yoksullara veya bir hayýr kurumuna verecek olurlarsa yine kurban etini taksim etmeleri gerekmez.
Kurban etinin hepsini yoksullara sadaka olarak daðýtmak veya kendisi ve çoluk çocuðu için alýkoymak caiz ise de, en uygun olaný, kurban etini üçe taksim edip, birini kurban kesmeyen yoksullara sadaka olarak daðýtmak, bir bölümünü de akraba, tanýdýk ve komþulara ikram etmek, birini de kendi çoluk çocuðu ile yemektir.