Nizip Ticaret Odası Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Ozyurt TRT Cukurova Radyosuna konuk oldu.
TRT Cukurova Radyosunca yayınlanan Akdeniz den Toroslara kuşak programına telefon bağlantısı ile katılan NTO Başkanı Ozyurt Nizip Ticaret Odasının projeleri ve eğitim programları hakkında dinleyicilere bilgiler verdi.
1962 yılında kurulan Nizip Ticaret Odası nın gunumuze kadar hizmet kalitesinden odun vermeden ve surekli ilerlemeyi ilke edinerek faaliyet gosterdiğini belirten Ozyurt: yaklaşık 1200 aktif uyesi ve 12 meslek grubuyla ilcemizde bulunan her sektorun kalkınmasına yonelik calışmalar yapmaktadır. dedi.
Ulkenin ekonomisine katkı sağlamak ve istihdamı arttırmak amacıyla her yıl olduğu gibi 2017 yılında da Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri vermeye devam edildiğini vurgulayan NTO Başkanı Ozyurt sozlerini şu şekilde surdurdu: Kureselleşen dunyada rekabet ortamına ayak uyduracak cesur ve kararlı girişimcilerin yetişmesi gerekmektedir. Bu gerekliliğin farkında olan Odamız girişimcilik eğitimleri duzenleyerek ilcemizin ve ulkemizin onemli insan kaynaklarını uzmanlarıyla, girişimcileriyle ve yetenekleriyle tanıştırmaktadır. Dengeli bir ekonomik kalkınma ve işsizliğin onlenmesi icin kendi işini kurmak isteyen kişilere, iş fikirlerini işletme haline getirme yolunda teşvik etmek amacıyla verilen eğitimler sonrasında girişimcilerimiz KOSGEB in 50 bin lira hibe desteği ve 100 bin lira faizsiz kredi desteğinden yararlanma imkanı bulacaklardır. Bu imkandan faydalanacak girişimcilerimiz farklı olmaları icin mutlaka yenilik yapmaları gerekmektedir. Herkesin yaptığını yaparsak o zaman batarız. Girişimci arkadaşlarımız risk almaktan sakın korkmasınlar girişimcilerimiz risk alacaklar ki farklı olacaklar, mesleklerinde para kazanıp buyuyecekler, uretim yapacaklar, istihdam alanı yaratacaklar ve dolayısıyla ulkemize fayda sağlayacaklar. Sonuc itibariyle girişimcilerimizin başarıyı hedef almaları, sorumluluk ve risk alabilme yeteneklerini geliştirmeleri gerekmektedir. Ulkemizin 2023 hedeflerine emin adamlarla ilerken mevcut girişimci sayımızı birkac katına arttırmamız gerekmektedir. Odamızda bu kapsamda bugune kadar toplam 770 kişiye Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri vermiş olup hedefimiz bu sayıyı yılsonuna kadar 1200 kişiye ulaştırmaktır. şeklinde konuştu.
TOBB Akreditasyon Sureci nde Buyuk Bir Başarı Gosterdik
Nizip Ticaret Odası nın TOBB tarafından yurutulen Akreditasyon calışmalarında buyuk bir başarı gosterdiğini belirten NTO Başkanı Ozyurt su ifadelere yer verdi: 08.03.2012 tarihinde gercekleşen denetim sonrasında Akreditasyon Belgesine almaya hak kazanmıştır. 01.0.2015 tarihinde yapılan denetim sonucunda ise Akreditasyon Belgemiz A Seviye olmuştur.TOBB, Akreditasyon Sistemi ile Odalar arasında kalite bilincinin yerleştirilmesi, Oda sisteminin iş dunyası nezdinde saygınlığının artırılması, hizmet kalitesinin iyileştirilmesi amaclamaktadır. Ulkemizde reel sektorun asli temsil mekanizması olan oda-borsaların hizmet kalitesi ve kurumsal kapasitesinin Avrupa ulkelerindeki emsallerinin seviyelerine cıkarılmasını amaclayan Akreditasyon Sisteminin işler hale getirilmesi amacıyla Oda Yonetimi ve personeli gayretle calışmalarına devam edecektir. dedi.
İlcenin One Cıkan Urunlerini Tanıtmak İcin Ceşitli Projeler Yuruttuk
Nizip Ticaret Odası, gecmişten gunumuze kadar gerek coğrafi gerekse ekonomik konumuyla Guneydoğu nun gozdesi olan Nizip te, Zeytin ve Zeytinyağı sektorunun Ulusal ve Uluslararası platformda tanınırlığının artması icin bir dizi calışma başlattı. NTO olarak uzerimize duşen gorevi yerine getirmek amacıyla asırlardır zihinlerde yer edinen Nizip yağlık zeytinlerinden elde edilen Nizip Zeytinyağı nı korumak, hak ettiği yere getirmek, belirli kalite standartlarında uretimini ve piyasaya sunumu sağlamak amacıyla Turk Patent Enstitusu ne Nizip Zeytinyağı Coğrafi İşareti ni almak icin başvuruda bulunulmuştur. Bu kapsamda 2009 yılından bu yana yapılan calışmaların sonuclanarak Nizip Zeytinyağının coğrafi işaretinin alınarak 03 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete de yayınlanmıştır.
İpekyolu Kalkınma Ajansı 2015 yılı GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan En Doğalından Nizip Organik Zeytini Projesi ile Organik tarım değer zincirinin geliştirilmesi, organik tarım sektorunde ilgili aktorler arasında surdurulebilir nitelikte bolgesel ve ulusal işbirliklerinin guclendirilmesi olmuştur.
Nizip Zeytinyağı Sektor Analizi Projemiz ile Zeytinyağı sektorunde bulunan 30 firma analiz edilerek sektorumuzu baştan sona her detayı ile analiz yapılmıştır. Projemiz ile firmalarımıza ve bircok kurumumuza ziyaretler gercekleştirildi ve sektorun mevcut durumu ile kalkınması icin gerekli yol haritası belirlenmiştir.
İlcemizin gecmişte en onde gelen sektoru olan Nizip sabununu tekrar on plana cıkarmak icin İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından destekli Tarihi Kentimizin Tarihi Urunu Nizip Sabunu adlı projemiz kapsamında oncelikle doğal "Nizip Sabunu"nun ozellikleri belirlenmiş ve coğrafi işaretini almak icin "Nizip Sabunu" logosu ile birlikte Turk Patent Enstitusu'ne başvuru yapılmıştır. Nizip sabununun analizi yapmak amacıyla odamız binası bunyesinde sabun analiz laboratuarı kurulmuştur. Bu sayede coğrafi işaret alındıktan sonra tuketicinin korunması amacıyla analiz calışmaları odamızda yapılacaktır. Boylelikle ilcemize artı bir değer daha katmış olacağız. Projemizle birlikte sabun sektorunun uzun vadede gelişmesiyle birlikte, ilcemize bu sektorde yapılacak yatırımlar ile istihdam imkanlarını arttırıp, halkın yaşam koşulları iyileştirerek, ekonomik iklimin canlanması amaclanmıştır.
Eğitim programları ve Sosyal Sorumluluk Projeleri İle Artı Değer Sağladık
İlcemiz değerlerini korumak ve tanıtmak amacıyla yaptığımız ve yapacağımız calışmalara ek olarak eğitimlerle, yeni yatırımlarla ve yeni girişimcilerle guclenmemiz gerekmektedir. Bu kapsamda Nizip Ticaret Odası olarak SODES destekli "Kadın ve Engellilerde Girişimcilik Potansiyelini Arttırıyoruz" projemizle ilcemiz adına onemli bir adım attık. Bu tur calışmalarda girişimci ruhumuzu ortaya cıkarmalı ve bu ruhu geleceğimizin garantisi olan cocuklarımıza ve en buyuk destekcimiz olan bayanlara da aşılamalıyız.
Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Odamız tarafından yurutulen ve Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES programı kapsamında finanse edilen Kucuk Adımlarla Buyuk Hedeflere projemiz kapsamında 20 kişiye Autocad Cizim kursu ve 20 kişiye İngilizce kursu eğitimi verildi.Proje kapsamında Odamıza bilgisayar sınıfı ve eğitim sınıfı kazandırılmış olup, Surekli eğitim merkezi olarak hizmet verilmektedir.
Odamız, AB Muktesebatı-Direktif Calışması projesinin ikinci aşaması olan ETCF II projesine dahil olan 25 oda arasına girerek ilcemizde projenin gercekleşmesine katkı da bulunmaktadır. ETCF II, Odaların AB Muktesebatının uygulaması, iş etiği ve CSR-Kurumsal Sosyal Sorumluluk alanlarında işletmelerimizin AB katılım surecinde uyum uygulamalarına ilişkin farkındalıkların arttırılmasını amaclayan bir projedir. ETCF II, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) ve Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda, Avusturya Federal Ekonomi Odası, Belcika Waasland Ticaret ve Sanayi Odası ve Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile yurutulmektedir. ETCF II projesi kapsamında 11 adet firma ziyareti yapılmıştır. Proje, Tuketici Haklarının Korunması, İş Sağlığı, Hijyeni ve Guvenliği, Ce İşareti, Gıda Maddeleri ve Cevre hakkında konulara değinmekte ve firmalarımızın AB standartlarına uyumu sağlamasına katkıda bulanacaktır. Yapılan calışmalar sonrasında belirlenen konu başlıklarına ilişkin AB mevzuatına uyum konusunda yaşanan başlıca zorlukları iceren bir rapor hazırlanmıştır.
Gaziantep Universitesi Nizip Yerleşkesi carşamba eğitimleri konferans programı kapsamında duzenlenen Markalaşma ve Nizip Konulu Konferans, Nizip Ticaret Odası konferans salonunda şahsım tarafından sunulmuştur. Duzenlenen konferansta katılımcılara oncelikle markanın tanımı ve onemi konusuna değinilirken, şehirlerin markalaşması hakkında bilgiler verildi.
İlce ve ilce halkımıza fayda sağlamak adına 01 Kasım 2009 tarihinde Nizip Kaymakamlığı onderliğinde Nizip Calıştayı oluşturulmuştur. Nizip Ticaret Odası, Nizip Calıştayı Genel Sekreterliğini ustlenerek calışmalara birebir dahil olmuştur. Odamızın dahil olduğu işsizliğin onlenmesi eylem planında hedefleri başarıyla sonuclandırmanın da sevinci ve gururunu yaşadığımızı belirtmek isterim.
22.04.2014 tarihinde Nizip Ticaret Odası ve Nizip Kaymakamlığı İşbirliği ile İlcemizin mevcut ve gelecekteki amaclarına ulaşabilmesini sağlayacak projelere ve kurumların stratejik planlarının hazırlanmasına rehber olması amacıyla "Nizip SWOT Calıştayı" Eski Nizip Kaymakamı Yaşar Karadeniz başkanlığında Odamızda yapılmıştır. Odamızın web adresinde de bulunmaktadır.
Nizip Ticaret Odası, eğitime destek vermek amacıyla odamız imkanlarını eğitim kurumlarına mumkun olduğu olcude sunmaktadır. Bu kapsamda 6, 7 ve 8.sınıflar arasında gercekleştirilen bilgi yarışmalarına ev sahipliği ve sponsorluk yapmaktadır. Ayrıca eğitim kurslarının duzenlemek istedikleri seminer, gosteri, konferans ve vb. etkinliklerde odamız imkanlarından yararlanmaları sağlanmaktadır.
Odamız Kurumsallaşarak Uyelerinin Yurtdışına Acılmalarını Sağladı
İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından Destekli Kurumsal Kimliğimizle Yeniden Doğuyoruz Projesi kapsamında Nizip Ticaret Odası Yoneticileri ve Personellerine Neden Stratejik Planlama?, Kurumsal Kimlik Nedir?, Neden Gereklidir?, Kurumsal Kimlik Oluşumunda Dikkate Edilmesi Gereken Yonler, Ekip Calışması, Zor İnsanlarla Calışma, Toplantı Yonetimi ve Zaman Yonetimi, PEST Analizi, SWOT Analizi ve Matris Calışması (GZFT) konularında eğitimler verilmiştir. Ayrıca odamızın kurumsal kimlik kitapcığı da oluşturulmuştur.
Odamız 2012 yılından itibaren ceşitli ulkelere yurtdışı iş seyahatleri duzenlemeye başlamıştır. Bu kapsamda 2012 yılında Şanghay/Cin e, 2013 yılında Moskova/Rusya ve İtalya ya, 2014 yılında St.Petersburg Rusya ve İran Tahran-Kerman-Rafsanjan-Sirjan'a, 2015 yılında Munih Almanya, Zurih İsvicre, Viyana Avusturya ve Prag Cek Cumhuriyeti'ne, 2016 yılında İngiltere, Malezya ve Singapur a yonelik yurt dışı iş seyahati gercekleştirmiş bulunmaktadır.
![]()