fatih abi ve mahsuni kardeş ellerinize ve yüreginize sağlık..
fatih abi ve mahsuni kardeş ellerinize ve yüreginize sağlık..
• Başkalarını kötülemek için yapılan dedikodudan duyulan zevk, başkalarını düşürdüğümüz ölçüde kendimizi yükselttiğimizi sanmaktır. Descartes
• Başkalarının dedikodusunu yapan bir gün senin de dedikodunu yapar. Frank Sherkani
• Başkalarının sizi giybet etmesinden kederlenmeyiniz. Zira gıybet eden, farkında olmayarak size iyilik etmiş olur. Horasani
• Başkalarının sözlerini sana taşıyan bir kimse, bil ki senin sözlerini de onlara taşıyordur. Hasan-i Basri
• Dedikodu basit ruhlu insanların eğlencesidir. Corneille
• Dedikodu dinleyen dedikodu yapan kadar hatalıdır. James Randall
• Dedikoducu, tüccar gibi aldığı lafı hemen satmak zorundadır. John Jewel
• Dünyada en kolay şey dedikodu yapmak en zor şeyse kendini tanımaktır. John Lubbock
• Gıybet eden ve dinleyen, günahta ortaktırlar. Hadis-i Şerif
• Her dedikodu, orada olmayan biri hakkında yapılıyorsa, inanılmayacak kadar tatlı değil midir? Goethe
• İnsanların dedikodularından uzak kalabilirsek, kendimiz de rahatlamış oluruz. Shakespeare
• Kişiyi iyi tanırsan kimseyi inandıramazsın. Ama kötülersen herkesi inandırırsın. John Draper
• Sevdiğimiz kişilerle konuşurken öyle konuşmalıyız ki, yarın onlarla dost olduğumuzda söylediklerimizden utanmayalım. Sadi
• Kardeşinin dahi hoşlanmadığı bir şeyden başka yerde bahsedilirse bu da dedikodudan sayılır. John Watson
Din ve ahlak duygularının zayıflaması, zekanın zayıflaması kadar tehlikelidir.
bence bu söz super...
Aşkı Ya Yaşarsın Yada Yazarsın...
Diyen Şair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaşayabildik...
Demiş...
SaRıma LaRciverRt Ol...
İnsanlara verilen şeylerin en hayırlısı güzel ahlaktır. Hadis-i Şerif
MEVEDDET: Sevgi ve dostluk demek.Tarife gerek varmı?
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
• Kişiyi iyi tanırsan kimseyi inandıramazsın. Ama kötülersen herkesi inandırırsın. John Draper
• Başkalarının sözlerini sana taşıyan bir kimse, bil ki senin sözlerini de onlara taşıyordur. Hasan-i Basri
bu kadar muhtesem iki söz bence cuk yerine oturdu...
Gözlerimdeki yansıman Senden öte bir Sen, Sana verecegim o can Benden öte bir Ben...
fatih abim bu güzel bilgilerinizi bizimle paylastıgınız için ayrıca tesekkür ederim
Gözlerimdeki yansıman Senden öte bir Sen, Sana verecegim o can Benden öte bir Ben...
İhlâs
İhlâs, doğru, samimî, katışıksız, dupduru olmak ve gösterişten uzak bulunmak demektir. İbadette ihlâs deyince, Allah rızası için ibadet etmeyi, düşüncede ihlâs dediğimizde de Allah rızasına uygun şeyler düşünmeyi kastederiz. Genel manada, Allah'ın sevip razı olduğu ölçüler içinde yaşamak manasına gelir. Allah'ın neleri sevip nelerden razı olduğunu Kur'an ve Peygamberimizin sözlerinden anlarız. Bununla beraber, ihlâs Allah'ın insanın kalbine attığı bir sırdır. Evet, ihlâs bir kalp amelidir. Kalpleri ise ancak Allah bilir. Bu açıdan diyebiliriz ki, kimin gerçekten ihlâslı olduğunu ancak O bilir.
''Cennet Cennet Dedikleri Bir Kaç Köşkle Bir Kaç Huri İsteyene Ver Onları Bana Seni Gerek Seni"
Mahsuni kardeşimin yazısına katkı amaçlı ;
İhlas yaradanı görür gibi amel etmek insan sevmektir.selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Riya;iş,söz ve davranışlarda gösterişe yer verme,bir iyiliği veya salih bir ameli Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle değil,insanların beğenisi için yapma.Bu davranışa riya,bu davranışta bulunan kimseyede riyakar veya mürai denir..
Riya,insanlar arasında manevi nufuz, şan ve şöhret, maddi çıkar sağlamak için yapılır.Dünyaya ait bu tür maddi ve manevi çıkarları elde etmek için,dinin insanlar tarafından kutsal değerlere karşı beslenen bağlılık ve hürmet duygularının alet edilmesi, riyanın en kötü şeklidir.Bu tür davranışlar,hilekarlık ve yalancılıktır.İnsan şeref ve haysiyetine hakarettir.
Riyakar kişinin söz ve davranışlarındaki samimiyetsizlikleri, diğer insanlar tarafından kısa zamanda anlaşılır.Bunlara kimse güvenemez.
Riyanın her çeşidi ahlaksızlık olduğu halde,ibadetlerde riyakar olmak çok daha büyük bir ahlaksızlıktır.Rasulullah Efendimiz:
''Muhakkak ki,sizin için en çok korktuğum şey,küçük şirk yani riyadır''(Tirmizi,Hudut-24)buyurmuştur. İbadet Allah için yapılır.Allah'ın rızası dışında bir amaçla;gösteriş olarak ibadet yapmak,Allah rızasını ortadan kaldırır.Gösteriş için ve bir çıkar düşüncesiyle Kuran okumak,namaz kılmak,oruç tutmak,zekat vermek vs. ibadetleri boşa çıkarır.Allah'u Teala:
''Ey iman edenler!Sadakalarınızı,insanlara gösteriş için malını harcayan,Allah'a ve ahiret günününe inanmayan kimse gibi başa kakmakve eziyet etmek suretiyle boşa çıkarmayın.Çünkü onun bu gösterişinin hali,üzerinde az bir toprak bulunann bir kaya parçasının haline benzer ki,ona şiddetli bir yağmur isabet edince üzerindeki toprağı temizleyip kendisini kati bir taş halinde bırakır.''(Bakara 264)buyurmuştur.Şu halde,Allah'ın emrini ve rızasını düşünerek değil de,dindar görünmek için ibadet etmek,alim ve bilgili desinler diye ilimle uğraşmak,cömert tanınmak için sadaka vermek,riyadan ötürü kötü bir davranışın ötesinde bir anlam ifade etmemektedir.Resulullah Efendimiz;
''Her kim duyulsun diye bir iş işlerse,Allah onun kıymetsizliğini duyurur.Her kim gösteriş olsun diye bir iş yaparsa,Allah da onun gösteriş yapmasını ve değersizliğini ortaya çıkarır.''(Müslim,zühd-38)
''Şüphesiz riya şirktir''(İbni mace,fiten-16)
''Muhakakki riyanın en azıda şirktir''(Taberani)
''Riyakara kıyamette 'Ey facir! Ey hileci! Ey riyakar! Senin amelin boşa gitti.Ecrin yanıp kül oldu.Git,kime amel ediyor idiysen ondan ecrini ve mükafatını al'denir.(Beyhaki)buyurmuştur.
Riya çok değişik şekillerde yapılmakla birlikte,bunlarda ortak olan özellik,dindarlık veya dürüstlük görüntüsü altında,insanlar arasında çıkar sağlamak,şan ve şöhrete ulaşmak arzusudur.Sevmedikleri kişileri seviyormuş gibi görünen,onlara yağ çeken,öven ve böylece menfaat sağlamaya çalışanlarada bol bol rastlanır.
Allah' ve insanlara karşı samimi davranarak riyadan uzak durmak mümkün olduğu kadar ibadetleri gizli yapmak,Allah rızasını insanların övgüsü,isteği,yergisi,korkusu ve çıkar düşüncesine tercih etmek müslümanın prensibidir.
Riya kısım kısımdır.
Birinci kısım:BEDEN YÖNÜNDEN DİNDE RİYA YAPMAK
Bu beden zayıflığını belirtmek ve rengin sarardığını göstermektir ki bu durum,muhataplarına ahiretten çok korktuğunu ve din hususunda çok üzüldüğünü belirtmek içindir.Beden zafiyetiyle az yediğine ve sararmaklada geceleyin uykusuz kaldığına, fazla çalıştığına ve din için pek üzüldüğüne inandırmak ister.Bu sebepler belirdiğinde halk bu adama güzel hasletlerinden dolayı istidlal eder.Riyakarın nefside bu hasletlerinin halk tarafından bilinmesi ile zevk ve rahatlık duyar.
İkinci kısım:GÖRÜNÜŞ VE KİSVE İLE RİYAKARLIK YAPMAK
Bir cemaatin arasında kabul göreceği şekilde giyinmek de riyadır.Kendini o cemaatin içinden biri olduğunu göstermek amacıyla aynı elbiseye peygamber kisvesi olduğunu düşünmeden bilmeden bürünmek riyaya girer.Hatta böyle kimseler dahada aşırıya giderler.Mesela normal kumaştan sade bir cübbe giymek varken onlar parlayan bir kumaştan beyaz rengi tercih ederler.Sarığı normal bir şekilde sarmak varken daha büyük ve geniş sarar ve aşırıya kaçarlar.Bunlarda aynı kategoriye girer.Dünya ehlinin riyası ise güzel elbiseler,kıymetli binekler,genişlikler,mesken,ev aşyası,mobilya,rengarenk libaslar dır.Bu gürüpların her biri,mertebesini giydiği kıyafette görmektedir.O kiyafetten daha düşük bir kıyafet ona ağır gelir.Her ne kadar o kıyafeti giymek mubah isede kötülenmek korkusundan giymez.
Üçüncü kısım:SÖZ İLE YAPILAN RİYA
Din ehlinin riyası vaaz etmek,hatırlatmak,hikmetle konuşmak,hadis ve eserleri,menkıbeleri ezberlemek.Bunları,ilmin çokluğunu isbat etmek için yapar.iyiliği emretmek,kötülükten nehyetmek,münkerlere karşı kzıp reaksiyon göstermek,konuşurken sesini zayıf çıkarmak,Kuran'ı okurken mahzun olduğunu korktuğunu göstermek için ince sesle okumak,hasmını susturmak için mücadele etmek vs. bunlarda din ilmindeki kuvvetini halka göstermek ve gözlere alim,bilgili olarak gözükmek için yapar.Dünya ehlinin sözle riyası,şiirleri ezberlemek,darb-ı meselleri hıfzetmek,ibarelerde belagat ve fesahat göstermek vs.dir.Bunları berlirli amaçlar ile yaparlar..
Dörüdüncü kısım:AMEL iLE YAPILAN RİYA
İnsanların yanında iyi bir müslüman olduğunu göstermek için namaz kılarken uzun süre ayakta durması,sırtını düzeltmesi,uzunca secdede ve rukuda kalması,başını eğmesi,sağa sola bakmayı terketmesi,sükuneti belirtmesi,ayaklarını ve ellerini düzgün tutması gibi fiillerdir.Aceleci bir riyakar acele iel yürür.Din ehlinden birini gördüğü zaman yavaşlar va vakara bürünür.Aceleciliğe nisbet edilmekten korkar.Eğer o kişi gözden kaybolursa yine aceleyle yürümeye başlar.Buna göre misallei genişçe çoğaltabilirsiniz.
Burada bir gurup vardır ki bunu okuduğu ve bildiği zaman yanlız halinin,halkın arasındaki haline benzemesnden korar.Ve yanlız yani halvette kendisini halkın arasında olmak istediği şekle zorlar.Zorlar ki halkın arasında bir amellerinde bir değişiklik yapmaya muhtaç olmasın.Bu kişi böyle yapmakla riyadan kurtulduğunu zanneder.Ancak riyası katmerleşmiştir.Çünkü halvethanesinde de riyakar oldu.Misal halvet ve tenhada,halkın gözleri önünde güzel yürüyebilmek için güzel yürümeye çalışmıtır.Allah'dan koktuğu veya haya ettiği için değil.
Yapılan her ibadeti,ameli,yürümeyi,kalkmayı,yatmayı,kalmayı,ye meyi,çalışmayı,ilim telab etmeyi,giyinmeyi vs. ALLAH için yapmalı.Rızasını taleb etmek için yapmalı.İnsanların sana verecek ne cenneti, ne de seni cezalandıracak cehennemi var.Riya yapan bir insan ahirette amellerine karşılık bir mükafat bulamayacağı gibi azar ve ceza görecektir.Riyakarlık kişisizliği ve haysiyetsizliğide aynı zamanda kabul etmektir.
ALINTIDIR...
''Cennet Cennet Dedikleri Bir Kaç Köşkle Bir Kaç Huri İsteyene Ver Onları Bana Seni Gerek Seni"