![]()
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özel Kızılaslan Tıp Merkezi Ortopedi Uzmanı Mustafa Avcı, özellikle yeni doğan bebeklerde kalça çıkığına rastlandığını belirterek bu durumun kız çocuklarında daha yaygın olduğunu vurguladı. Bu tür vakaların ikiz bebeklerde, ilk doğan bebeklerde sıkça görüldüğünü hatırlatan Ortopedi Uzmanı Mustafa Avcı, kundak yapılan bebeklerde de kalça çıkığı görüldüğünü söyledi. Anne ve babaları bu konuda uyaran Özel Kızılaslan Tıp Merkezi Ortopedi Uzmanı Mustafa Avcı, yeni doğan bebeklerin periyodik olarak mutlaka ortopedi uzman doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyleyerek konunun takip edilmesi gerektiğini kaydetti. Bebeklerde görülen kalça çıkığının üçüncü ayından sonra tedavisinin zorlaştığını belirten Özel Kızılaslan Tıp Merkezi Ortopedi Uzmanı Mustafa Avcı, ancak tedavinin mümkün olduğunu ifade etti.
Bebeklerde sıkça görülen kalça çıkığı konusunda geniş açıklama yapan Ortopedi Uzmanı Mustafa Avcı şöyle devam etti; Kalça eklemi gelişimi anne karnında 3. ve 4. aylarda başlar ve doğumdan sonra devam eder. Bu gelişim doğumdan sonraki aylarda daha hızlı olduğundan, doğumsal kalça çıkığını gelişimsel kalça çıkığı olarak da adlandırıyoruz. Doğumsal kalça çıkığı kolayca önlenebilir ciddi bir rahatsızlık olup, önlemenin tek şartının erken teşhis olduğu bilinmelidir.
Normalde kalça eklemi, uyluk kemiğinin üst ucunun kalça kemiğinin çukur kısmına yerleşmesi ve etrafındaki bağ dokusu lifleri ile desteklenmesi ile oluşur. Kalça displazisi de bu yerleşmenin tam ya da kısmi olarak olmaması nedeni ile oluşur. Tek ya da çift taraflı olabilir. Sol kalça eklemi 3 kat daha sık etkilenir. Tanı konulamadığında ya da geç konulduğunda sakatlıklara, eklem kireçlenmesine ve eklem ağrılarına yol açar. 1000 doğumdan 1’inde rastlanılır. Görülme olasılığı kız bebeklerde 8 kat daha fazladır. Özellikle makat gelişi doğumlarda daha sıktır. Normal doğum, sezaryen doğuma göre eskisi gibi daha fazla riskli düşünülmemektedir. Çünkü önemli olan anne karnı içindeki pozisyondur. Ailede kalça displazisi varlığı, sıklığı artırır. İlk doğan bebeklerde daha sıktır.
Eklemi kemiğe bağlayan bağ dokusu lifleri bazen çok sıkı ya da gevşek olabilir. Bu durum, kalça kemiğindeki çukur kısmın normal gelişimini bozar.
Bebek ilk doğduğunda ve her muayenesinde kalça kontrol manevraları, uyluk kısmındaki kıvrımlar ve bacak boyut farklılıkları kontrol edilir. Manevralarda klik sesi geliyorsa, uyluk kıvrımları karşılıklı gelmiyorsa ve bacak boyu birbirinden farklıysa mutlaka ayrıntılı incelenmelidir. Testleri pozitif olan hastaların % 15’inde kalça çıkığı yoktur. Özellikle testler birinci aya kadar pozitif olabilir. Bu nedenle ultrasonografi en erken birinci ayda yapılmalıdır. İlk 3 aya kadar kalça ultrasonografisi, 3-6 ay arasında hem ultrasonografi hem kalça röntgeni ile, 6 aydan sonra kalça röntgeni ile teşhis edilir. Ayrıca çocuk yürümeye başladıktan sonra ördekvari yürüyüş ve parmak ucu yürüyüş durumunda ayrıntılı inceleme, ortopedist tarafından yapılmalıdır. Ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay tedavi edilir. 1-2 ay Pavlik bandajı denilen, eklemi fizyolojik pozisyonda tutan, tüm gün ve gece takılan atel benzeri bandaj ile tedavi edilir dedi. Özel Kızılaslan Tıp Merkezi Ortopedi Uzmanı Mustafa Avcı tedavi süresinin 6 aya kadar uzayacağını, 6 ay ile 2 yaş arasında ise anestezi altında ortopedist tarafından eklemin yerine yerleştirilmesi ile tedavi edileceğini ve 2 yaşından sonra ise ameliyat ile düzeltileceğini ifade etti.
Devamı İçin Tıklayınız...