Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı,TBMM Genel Kurulunda, öğrenci affına ilişkin yasa tasarısı kabul edilerek yasalaştığını böylece, öğrenci affına ilişkin 12. yasal düzenleme kabul edilmiş olduğunu söyledi.
Sarı,Kanuna göre, affın başlangıç tarihi 7 Haziran 1995 olacak, 1980 yılından sonra çıkarılan aflardan hiç yararlanmayanlar da kanun kapsamı içinde değerlendirilecek dedi. Sarı,Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim kurumlarında (GATA, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları), polis akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görürken, 7 Haziran 1995 tarihinden itibaren ilişiği kesilenler, 2 ay içinde başvurmaları halinde, Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek fakülte veya yüksekokullarda eğitimlerine devam edebileceğini belirtti. Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı,Kanuna göre, yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 7 Haziran 1995 tarihinden, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteği ile ilişikleri kesilenler dahil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 aylık başvuru süresi içerisinde ilişiği kesilenler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla aftan yararlanacağını, 1980 sonrası çıkartılan aflardan hiç bir şekilde yararlanmayanlar da bu kanun kapsamına alınacağını belirtti.
Sarı,Bir yükseköğretim kurumu adına, yurt içinde başka bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü öğrenim yapanlardan, başarısız olmaları nedeniyle ilişiği kesilenler de af kapsamında değerlendirilecek.Başvuruda bulunanlar, ilgili yükseköğretim kurumları tarafından, 2 aylık başvuru süresinin dolması beklenmeden de bu haklardan yararlandırılabilecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerliğini yapanlar terhislerini; gözaltında, tutuklu veya hükümlü olup da ceza infaz kurumlarında bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu haklardan faydalandırılacak. Milletvekili Sarı,25 yılda 12 öğrenci affı çıkardıklarını belirterek, bunun, TBMM'den yaklaşık 2 yılda bir af çıktığı anlamına geldiğini bildirdi. Başarısız öğrencileri kader, sistem kurbanı olarak nitelendirmenin, popülist yaklaşım olduğunu kaydeden Sarı, başarısızlığın tek nedeninin, ekonomik olmadığını vurguladı. Sarı, ''hali vakti yerinde, yediği önünde yemediği arkasında'' bir çok kişinin de başarısız olduğunu dile getirerek, başarısızlık nedenleri arasında disiplinsizlik, isteksizlik, öğrencinin yanlış tercihi sonucu fakülteye ısınamamasının da yer aldığını söyledi.







Devamı İçin Tıklayınız...