Belkıs/Zeugma, LightWave ile hayat buldu...
LightWave'in kullanıldığı çalışmalardan bir taneside İstanbul Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmiş olan bir belgesel niteliğindeki 3D Belkıs/Zeugma çalışmasıdır. İÜ.İF. RTS Bölümünden Onur Akyol ve Remziye Köse'nin yönetmenliğini gerçekleştirdikleri çalışmada, modelleme ve animasyon, Endüstriyel tasarımcı ve Animatör Mehmet Naci Dedeal tarafından LightWave 6'da gerçekleştirilmiştir. Bu bölümde, çalışma hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Belkıs/Zeugma hakkında kısa bilgi...
Belkıs/Zeugma Gaziantep e bağlı Nizip ilçesinde Fırat'ın batı kıyısında yer alır. 20,000 dönümlük bir alanı kaplayan Belkıs/Zeugma' nın büyük bir bölümü bugün toprak altındadır. Helenistik çağda yaşayan kentin 3d modeli, yapılan kazıların bu günkü aşaması sonucu kentin bize mimari açıdan tüm verileri sağlamamış olmasından dolayı dönemin mimarisi ve yaşam biçimi göz önüne alınarak fikir vermesi amacıyla hazırlanmıştır. Tam anlamıyla gerçek verileri içermemektedir.
3D Modelleme nasıl gerçekleştirildi ?
Modelleme tümüyle LightWave 6 Modeler ile hazırlandı ve yine LightWave'in Layout modülüyle canlandırıldı. Sahile yakın olan villalar ve tepedeki kale odaları ile tasarlanırken diğer villalar kütle olarak hazırlandı. Tümü 69,324 polygon' dan oluşan model Bu günün coğrafi yapısından geriye doğru planlanarak dönemindeki olası arazi koşulları düşünülerek hazırlanan yükseltiler üzerine oturtuldu. Fırat üzerinde aralarında birer günlük mesafeler olan bir çok askeri ileri karakol kenti konumunda olan şehir en üstte tapınak, aşağıya doğru askeri bloklar ( garnizonlar eğitim binaları ) Açık tiyatro mekanı, lojmanlar ve kıyıdaki büyük villalardan oluşan yapılardan oluşmaktadır. Bina çevrelerinde olan yer mozaikleri bu gün bulundukları yerlere göre modellendi ve iki yana çıkışları olan surlarla çevrildi.
Binalar blok olarak tasarlanıp ektrude ve boolean özellikleri kullanılarak oluşturuldu. Birbirlerine benzer olmalarına rağmen aynı binadan çoğaltma yöntemi olası hataları engellemek amacıyla tercih edilmedi ve hepsi ayrı olarak tasarlanıp toplam 216 obje arşivlendi.
Canlandırma (Animasyon) ve render işlemleri
Canlandırma belgeselin genel olarak içerdiği belirli bir senaryo üzerine kurulmadı. Mimari blokları göstermek ve detay hatalarından kurtulmak için sadece kamera hareketlerine dayanan ve obje canlandırmalarını içermeyen hareketlendirme 4500 karede tamamlandı.
Belgeselin sunumundaki aciliyet nedeniyle hızlı boyama tekniği ile sonuçlandırıldığı için, binaların yüzey kaplamaları ve diğer şehir mobilyaları detaylı olarak sunuma aktarılamadı.
Tipik bir askeri kent olan ve önemli bir kısmı bu gün baraj suları altında kalan Belkıs/Zeugma kenti, dönemine kıyasla sıra dışı resimlemelerle hazırlanmış olan yer ve duvar mozaiklerine sahiptir.
Son Söz
LightWave 3D ile gerçekleştirilmiş 3D çalışmalar ülkemizde de büyük bir hızla artmaktadır. Daha ayrıntılı bilgiyi ilerleyen haftalarda hem sitemizden, hem de direkt olarak AGF'ye ulaşarak elde edebilirsiniz. Bu yazının size ulaşmasında katkılarından dolayı Sayın Mehmet Naci Dedeal'a teşekkürler ederiz..
www.agf.com.tr 'den alıntıdır.![]()