40 sayısının mutlaka bir hikmeti var. İnsanda bir şeylerin alışkanlık haline gelmesi için 40 gün o şeye devam etmesi gerektiği söylenir. Örneğin bir kimse sigarayı bırakmak istiyorsa, 40 gün içmemesi gerekiyor. Ya da… Okumaya devam et →
Kaynak...

40 sayısının mutlaka bir hikmeti var.

İnsanda bir şeylerin alışkanlık haline gelmesi için 40 gün o şeye devam etmesi gerektiği söylenir.

Örneğin bir kimse sigarayı bırakmak istiyorsa, 40 gün içmemesi gerekiyor.

Ya da her gece teheccüde kalkmak isteyen bir insanın 40 gün boyunca bu ibadeti aksatmaması gerekiyor.

Böylelikle kul; Allahü Teala’ya ısrarlı, samimi ve istekli olduğunu gösterir.

Cenab-ı Hak da bunu fiili dua kabul ederek kişinin fıtratında değişmeyecek şekilde ihsan ediyor.

Süleyman Sargın

……………

Gün içinde gerekli gereksiz pek çok şey duyuyoruz, okuyoruz, görüyoruz. Hepsi aklımızda kalsa ağırlıktan çıldırırız. Öğrendiklerimizi saniyeler sonra başlayarak( bizim ne kadar dikkatimizi çektiğine göre değişiyor) dakika, saat, gün, hafta, derken unutuyoruz.

Beynimiz öğrendiklerimizi temizlerken şunu yapmıyor: “Aaa bu çok önemliymiş, bunu kaydedeyim.” Önemliyse bizim bunu beynimize kabul ettirmemiz gerekiyor. Beynimizin bir çalışma sistemi var. Ona göre hareket edersek öğrenebiliriz, ona göre hareket edersek kendimizi değiştirebiliriz.

İnsan tekrarla öğreniyor. Rabbimizin kelamında da pek çok birbirine benzer tekrar eden âyet-i kerîmeler vardır.

Peygamberimizde önemli sözlerini üç kez tekrar edermiş.*
Dua ederken de üç kez söylemeyi tavsiye etmiş bizlere.


Bir bilgi bir kez ya da bir kaç kez geldiğinde, beynimiz bunu ciddiye almıyor. Yere dökülmüş reçel gibi görüyor, az sonra silmeye başlıyor. Tekrarla geldiğinde “Hımm bu önemli galiba, hep geliyor, hep geliyor, kaydedeyim bari.” diyor.

Beynin yeni bir bilgiyi unutmamak üzere kaydetme süresi bilimsel olarak en az 3 hafta tekrarla oluyor. Davranışta değişim istiyorsanız 40 gün uğraşmanız gerekiyor.

Sema Maraşlı