http://www.drtuncayfiliz.com/cikolata.jpg[/IMG]
hepsi senin güzeller güzeli
http://www.drtuncayfiliz.com/cikolata.jpg[/IMG]
hepsi senin güzeller güzeli
Made İn NizipLi
anladım basak degiştirdim sen saniye farkı ile benden önce attın
Made İn NizipLi
Çikolata ve Romantizm
Çikolata, romantizm ve kırık kalpleri avutuculuğuyla bağdaştırılmış, hislere en çok hitap eden yiyecektir. Latince adı "theobroma cacao" olan kakao ağacının çekirdeklerinden elde edilir. Batıya çikolatayı ilk kez tanıtan 1519-21 yıllarında Aztek topraklarını fetheden ünlü İspanyol fatih Hernan Cortes’dir. Bu fetihle ilgili ayrıntılara yine bu fetihte yer alan Bernal Diaz'ın "The Conquest of New Spain"(Yeni İspanya'nın Fethi) adlı kitabından ulaşılabilir.
Mayalıların ve Azteklerin favorisi çikolatayı içmekti. Orta Amerika'da bulunan Honduras'ın batısında M.Ö. 1600'lere ait çikolata içmekte kullanılan törensel kaseler bulunmuştur. Kakao çekirdekleri ticari mallardı. Öyle ki başta Mayalılar olmak üzere Amerikan yerlileri tarafından, dikenli kırmızı istiridye kabukları, volkanik taşlar, yeşim taşı, tuz ve kumaş ile birlikte bir çeşit para olarak kullanılıyordu. Hatta kakao çekirdeklerinin bir çeşit para olarak kullanılmasını İspanyol fethi bile bitiremedi. 1540'ların Nikaragualı fahişelerinin servislerinin karşılığı 10 kakao çekirdeği ediyordu.
Çikolata kelimesini iki kökeni vardır. İlk olarak, Cortes'e göre Aztekler çikolataya xocoatl1 diyorlardı. Diğer bir olası köken ise Maya dilindeki 'chocol' ve su anlamına gelen Aztek ve Nahuatl dilindeki 'atl' kelimelerinin birleşmesidir. Aztek soylularının bir numaralı içeceği olan çikolata, kakao çekirdeklerinin kurutulması, ateş ütünde kavrulması, ezilerek macun haline getirilmesi ve suyla karıştırılması işlemlerinden geçirilerek hazırlanıyordu. 1490'larda Aztek bilginleri ve şairlerinin şiirin gerçek anlamını tartıştıkları ünlü toplantıları olurdu. Bu toplantılar Huexotzinco Prensi lord Tecayehuatzin'in evinde gerçekleşirdi. Şairler ve bilginler hasırların üzerinde uzanarak Azteklerin şiir dedikleri çiçekler-ve-şarkının gerçek anlamını tartışırken onlara hizmetçiler tarafından tütün ve köpüren bardaklarda çikolata sunulurdu.
Sonradan, 1600'lerin başında İtalya ve Flandra'da2 önemli bir katı çikolata ticareti oluşmuştur. Avrupa'ya şekerin tanıtılmasıyla çikolata çok daha popüler olmuştur. 1650'de İngiltere'de çikolata içmek popülerdi ve ilk çikolata evi 1657'de Londra'da açıldı. İleriki 300 yılda çikolatayı içmek Avrupa'da popülerleşmiş ama katı formunun favori olması 19. yüzyılda olmuştur. Çikolata bir ticari maldır ve diğerleri gibi üretimiyle ilgili tarih içinde hoş olmayan çağrışımlara sahiptir. Çikolatanın Avrupa'da popülerleşmesi ile Avrupalı uluslar kendi tropik kolonilerinde kakao ağacı yetiştirmeye başlamış ve pek çok yerli ve Afrikalı köleyi kakao üretiminde kullanmışlardır.
Katı çikolataya süt, yağ ve krema, Avrupalılar tarafından katılmıştır. Belçika ve İsviçre çikolatasını enfes, ağız sulandırıcı bir yumuşak lezzet yapan da bu olmuştur. Çikolata ve romantizm arasında neden bir bağlantı vardır? Kimse kesin olarak bilmiyor fakat görünüşe bakılırsa Aztekli kadınlara çikolata yasaktı. Chicago'lu bir nörolog ise erkeklerin çikolata kokusunu uyandırıcı bulduğunu ortaya koymuştur.
Aşağıdaki fıkralar çikolata ile romantizm ve seks arasındaki ilişkiyi simgelemektir.
"Erkekler çikolataya benzer. Düzgün ve tatlıdırlar ve doğruca kalçalarına yönelirler. "
"Bir erkek turist Arap dükkanına girer. Yaşlı Arap’ın içinde cin olduğunu söylediği eski bir şişeyi satın alır. Otel odasına geri döndüğünde şişenin tıpasını çıkartıp şişeyi ovalamaya başlar ve puf diye içinden bir cin çıkar. Cin “Sen beni özgür bıraktın, yüce sahip. Şimdi ben de teşekkür olarak üç dileğini yerine getirmek istiyorum, dile benden ne dilersen.” der. Adam başına gelenlere inanamaz ve “ Muhteşem, rüyam gerçek oldu. İlk dileğim Cayman Adalarındaki banka hesabına 10 milyon dolar istiyorum “ der. Hemen akabinde bunu onaylayan bir telefon alır. Bir sonraki dilek için “Sonrada, şuradaki limanda yepyeni lüks bir yat istiyorum.” der. Cin otel odasının penceresinden dışarı bakmasını ister ve bir şimşek çakar sonra limanda lüks bir yat belirir. Adam bunun harika olduğunu düşünür ve cine “ Son dileğim şudur, kadınlar için karşı konulmaz olmak istiyorum” der. Bunun karşısında cin önce şaşırır ve sonra “Emin misin yüce sahip?” diye sorar. Adam “Evet, kesinlikle” diye cevap verir. Puuffff! Bir şimşek çakar ve cin bir kutu çikolataya dönüşür. "
Çikolata yemenin sağlığa faydaları ün salmıştır. Çikolatanın içinde antitoksidan olan flavinoidler bulunur. Bunlar kalbe de faydalıdır. 40 gr. siyah çikolata bir bardak şarabın içerdiği flavinoidlerin iki katını içerir. Çikolata flavinoidleri kolestrolü düşürmekte ve kan pıhtılaşmasını önlemek için önemli olabileceği gibi yüksek kan basıncını ve bundan doğabilecek rahatsızlıkların da riskini azaltır. Ayrıca çikolatanın içinde fenilalanin, tirosin ve triptofan aminoasitleri bulunur. Ayrıca teobromin3 ve kafein gibi uyarıcıları da içerir. Yapılan bir deneyde alkolden hoşlanan laboratuar farelerine seçim şansı tanındığında alkollerinin bir kısmını çikolatayla değiştirdikleri gözlemlenmiştir. Çikolatanın diğer katkılarla kombinasyonu beyinde DARPP-32 denilen kimyasalı üreten dopamin üretimini uyarıyor. DARPP-32 ise dişilerin sekse karşı ilgilerini arttıran hormonlara dönüşüyor. Amerikalı nörokimya araştırmacıları çikolatanın bileşenlerinin ve kakao tozunun marihunana ile aynı beyin reseptör bölgelerine bağlanan anandamid ile kimyasal ilişki içerisinde olduğunu ortaya koymuşlardır. Bunun anlamı, çikolata beyinde marihuana ile aynı reseptörleri uyararak marihuananın duyarlılığının artması ve öfori gibi psikoaktif etkilerini kopyalayabilir.
Bununla birlikte, bir çok araştırma çikolata endüstrisi tarafından desteklendiğinden ve idare edildiğinden dolayı aşırı çikolata yememek tavsiye ediliyor. Amerikan Diyet Birliği teobrominin toksikolojik etkilerin yeterince araştırılmamış olduğunu vurguluyor ve çocukların çikolata kaplı tahılları fazla tüketmesine karşı toplumu uyarıyor.
Dipnotlar.
1. Kuzeybatı Avrupa’nın Fransa, Belçika ve Hollanda topraklarının bir kısmından oluşan bölge.
2. Kelimenin telaffuzunda x, ş olarak okunuyor.
3. Antik Yunan’da ”Tanrıların yiyeceği” olarak geçiyor
K----- CAN DEMEK, SEN DEMEK-----M
ozaman birisinin kalbini kırdıgım zaman çikolata alayım ben
Made İn NizipLi
çikolatanın üzerinde ece yazıyor ama istersen degiştireyim Nizip güzeli
http://www.ulker.com.tr/ulkerportal/lib/images/icerikresimleri/ecetablet.jpg[/IMG]
Made İn NizipLi
Aşkı Ya Yaşarsın Yada Yazarsın...
Diyen Şair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaşayabildik...
Demiş...
SaRıma LaRciverRt Ol...
Miksam..dostum..sen neden Nizip güzeline takılıyorsun bakalımÇikolata ısmarlamak ..hı ne iş
![]()
mehmet,canımızı çikolata istetdin.yemiş kadar oldum teşekkür ederiz...
baş ağrısınada iyi gelirmi?![]()
Cümleler doğrudur sen doğru isen,
Doğruluk bulunmaz sen eğri isen.YUNUS EMRE
Çikolata`nın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtiliyor.
Aşkı Ya Yaşarsın Yada Yazarsın...
Diyen Şair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaşayabildik...
Demiş...
SaRıma LaRciverRt Ol...