Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha önce dünyanınen büyük mozaik müzesi olan Tunus Bardo Müzesi'nin bu unvanının Zeugma'ya geçtiğinihatırlatarak, "Bardo Müzesi her odasına bir şeyler tıkıştırılmış eski müzecilikanlayışının örneği olarak göründü. Ben onlara 'Gelin Zeugma Müzesi'ni görünufkunuz genişleyecektir' dedim. Sanırım yakında Gaziantep'in misafiriolacaklar." dedi.
![]()
Günay, Türkiye İş Bankası'nın gün yüzüne çıkarılması destekverdiği, Zeugma Antik Kenti'ndeki Muzalar Evi kazı çalışmalarını yerinde görmekiçin Gaziantep'in Nizip ilçesine geldi. Burada bir konuşma yapan Günay, Türkiyeİş Bankası'nın desteğinin anlamlı olduğunu vurgulayıp, Zeugma'ya ve bu topraklardayaşayan bütün uygarlıklara borçlarını son zamanlarda ödemeye çalıştıklarınınaltını çizdi. Kısıtlı bir bütçeyle, Türkiye'de birçok alandan sorumlu, 30milyon yabancı ziyaretçiyi taşıyan, ağırlayan, 25 milyar dolardan fazlaekonomiye katkı yapan bir bakanlık olduklarını kaydeden Günay, "Bu türdestekler ve sponsorluklar bizim için hangi boyutta olursa olsun bizim için sonderece anlamlı." ifadelerini kullandı.
Daha önceki yıllarda dünya müzelerini gezdiğinde derinkıskançlıklar ve öfkelerin oluştuğunu söyleyen Günay, "Çünkü, BritishMusesum'dan Berlin'e kadar, Batı Avrupa'nın özellikle büyük müzelerinegittiğimiz zaman Ortadoğu coğrafyasının geçmişteki 100 yıl içinde nasıl talanedildiğinin çarpıcı örneklerini görüyoruz. Nice eserlerimiz olmuş ve dünyanınbüyük müzelerinin, en görkemli salonlarında, en seçkin örneklerini oluşturuyorlar."diye konuştu. Teşhir ve mekanın önemine değinen Günay, "Biz eserlerimizi henüzolması gerekenin çok altında, kısmen geri almaya, getirmeye başladık. Geçmişyıllarda bize yapılan bir eleştiri vardı. 'Bunlar sizde kalsa ne olacaktı ki,bunlar sizde kalsa kireç olacaktı, bunlar sizde kalsa üstünde hep gecekonduolacaktı, bunlar sizde kalsa nereden koruyacaktınız, müzeniz mi var?' diyorlardı.Şimdi artık bu ithamı atan adımlar atmaya başladık. Ben, Zeugma'yı yaptıktanaçtıktan gördükten sonra dünyadaki tüm müzelere daha büyük bir özgüvenlegidiyorum. En son Berlin Müzesi'ne gittiği zaman eskimiş geldi bana. Teşhirtanzim eskimiş geldi ve bundan içimden derin bir keyif aldım. Şimdi Türkiyedünya müzelerinin standartlarıyla yarışan yeni müzeler yapacağız." şeklindekonuştu.
![]()
Zeugma Mozaik Müzesi'nin dünyanın en büyük mozaik müzesiolduğunu hatırlatan Günay,
"Birkaç ay önce Bardo'ya gittim. Bardo Müzesi dünyanın enbüyük mozaik müzesiydi. Bardo Müzesi, her odasına bir şeyler tıkıştırılmış,eski müzecilik anlayışının örneği olarak göründü. Ben onlara 'Gelin Zeugma Müzesi'nigörün, ufkunuz genişleyecektir' dedim. Orada da genişletme çalışmaları varyakın zamanda sanırım. Yakın gelecekte sanırım Gaziantep'in misafiri olacaklar."değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de 120'den fazla arkeolojik, 48 kadar da yabancıkazının olduğuna dikkat çeken Günay, "Yani170'ler civarında yerli yabancı kazı yapıyoruz. Bu, dünyada çok önemli sayılardanbir tanesi. Gittiğim her ülkede kaç kazı var, kaçını devlet yapıyor, kaçı başka üniversitelerde, bu derslerinhepsine çalışıyorum, öğreniyorum. Türkiye iyi bir yerde. Biz kazılarımıza2000'li yılların başında 2 milyon ayırmıyormuşuz. 8-9 yıl içinde ayırdığımızkaynak 48 milyon TL." dedi. Günay,rakamı bu yıl 50 milyon TL'nin üzerine çıkartmayı temenni ettiklerini desözlerine ekledi. Günay, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve KazıBaşkanı Prof. Dr. Kutalmış'a kitap hediye etti. Günay, daha sonra katılımcılarla kazı alanını gezdi.
![]()