o Bazen yolculuklarınız ülkeleri aşar. IATEFL konferansı için yolumuz Glasgow'a doğru uzanacak. Glasgow İngiltere'nin kuzey batısında olan bir şehir olduğunu öğreniyoruz. Mecburen İstanbul’da iki gün konakladıktan sonra uçakla İngiltere yoluna düşüyoruz.

o Heathrow havalanında uzun kuyrukta beklemek. İşiniz sağlamsa sorgusuz sualsiz geçmek. Sizden birönce geçen arkdaşların gösterdikleri belgelerin gölgesinde bir ülkeye girmek.

o İngiltereye gitmek hiçbir zaman hayalim olmamıştı. İşin doğrusu merak edebileceğim bir ülke de olmadı. Birçok ülkeye çerez gibi gezenlerin yanında kendimin iki defa bu ülkeye gelmesi sıradan olabilir. Lakin gözlemi iyi yapmayı bilmek gerekir; ülkenin fotoğrafını yolda yürüyen, bir lokantada yemek yiyen, metroda yolculuk yapan insanlarına bakarak çekmek mümkündür.

o Hacca Yolculuk adı altında yapılan British Musuem'deki sergi tamamen bir aldatmaca üzerine kurulmuştu. Basit ifadesi ile insanları keriz yerine koymayı bu adamlar çok iyi becermişler. Birkaç resim, hacda alınacak hediyeler bölümü, bir iki meşhurun hac ile yorumları ve video görüntüsü ki video görüntüsü tamamen insanları islamiyetten soğutmak için bu filmi gösterilebilinir. İhrama girmeden önce insanların traş edilmeleri kısmını seyredince ben bile bakmak istemedim. Sergiye konulacak malzeme de bulamamış olabilir diyemeyiz. İşi iyi bilmek lazım.

o İyi ki Yavuz Sultan Selim kutsal emanetleri İstanbul'a getirtimş. Bizim kadar kıymet veren başka bir millet olmazdı herhal.

o Metro sistemi çok güzel. 1900 yıllarının ikinci çeyreğinde yapılan metro sistemi hakikaten muhteşem. Şehirin altını yollarla döşemişler. O yılların teknolojisi ile böyle birşey yapmaları hakikaten imrenilecek bir husus.

Yabancı Diyarda Uçak Kaçırmak...

o Hiç hayatınızda otobüs uçak kaçırma zevkini, lezzetin yaşadınız mı? Hani elinizin ayağınızın bağlı kaldığı. Yok mu lan şu uçağı durduracak diye çırpındığınız anı yaşadınız mı? Uçak kaçırma ve sonrasında bir "chapel" küçük bir kilisede gecelediniz mi? Hepsi Luthon şehrinde başımıza geldi. Sinirlerinize hakim olup tevekkül içinde bulunduk. Biraz kitap seçimi yapalım, biraz şuraya bakalım derken daldık. Uçağın kalkmasına 10 dakika kala hareketlendik lakin çok geçti. Vardığımızda çıkış kapısı çoktan kapanmıştı. Yorgunluğumuz giderecek bir uyku, bir duş alma hayalimiz küçük kilisenini incecik halısı üzerinde kaldı. Akşam yemeğini yarım litresini 2 liraya aldığımız sütle giderdik. Geç kalmanın bedelini 50 sterlin yani 160 lira fazla ödemekte ayrıca bize artı bir yük sağladı.

o Sabah 8.20'de kalkacak uçak için 4.30'da kalkmak ve neredeyse mescide dönmüş küçük kilisede sabah namazı kılıp koşturmak ayrı bir telaş oldu. 15 dakika önce kapıya giden bizler şimdi 3 saat önce hazırlık yapıyorduk.



British Musuem



Durakta bekleyen iki Londralı




Kaynak...