Eðer sigarayý býrakmayý zorlaþtýrmak ve sonunda da baþarýsýz olmak istiyorsanýz, sigarayý azaltýn. Her gün birer birer azaltýn. Böylece kendinize büyük bir iþkence çektirmiþ olacaksýnýz. Ýçtiðiniz sigaralarýn kýymeti artacak. Gözünüz saatte, bir sonraki sigarayý bekliyor olacaksýnýz. Sonunda da kendi temponuza geri döneceksiniz. Ve sigaraya olan "baðlýlýðýnýzý" daha da arttýrmýþ olarak! Sigara azaltýlarak býrakýlmaz. Ne kadar az sigara içerseniz o kadar daha "az kötü" tabi ama sigarayý azaltmak tamamen býrakmak isteyenler için bir iþkencedir. Sigarayý azaltmak yaþam boyu býrakamamanýza neden olabilir. Sigarayý azaltarak hem nikotin baðýmlýlýðýnýn devam etmesine sebep olursunuz hem de sigaranýn daha kýymetli olmasýna sebep olursunuz. Þunu anlayýn artýk lütfen, arada bir içmek diye bir þey yoktur. Ömür boyu zincirleme devam eden bir tuzaktýr sigara.
TÝRYAKÝLER BÝRKAÇ GRUPTUR
Tabi tanýdýðýnýz bazý insanlar az içiyor. Ve siz de onlarý örnek alýp "Ben de onun gibi günde 3 tane içeceðim" diye kýskanýyorsunuz. Az içenler birkaç gruba ayrýlýr. Bazýlarý günde birkaç tane içerler. Bazýlarý bir süre içer bir süre içmezler. Bazýlarý sadece özel anlarda içerler... Az içen insanlarýn az içmelerinin genelde belirli sebepleri vardýr. Bazý sigara içenlerin az içmesinin sebebi, vücutlarýnýn bu zehirleri daha fazla kaldýrmadýðý, tolere etmediði içindir. Baðýþýklýk sistemi pek güçlü olmayanlar, ciðerleri bu zehirleri pek kaldýrmayanlar mecburen az içmek durumunda kalýrlar. Biz bunlara "doðal az içici" deriz. Ýstese de kendini zorlasa da daha fazlasýný içemez. Bu kýskanýlacak bir durum deðildir, çünkü az içmeyi "becerdiði" için deðil, "vücudu daha fazlasýna izin vermediði" için az içer. Ancak eðer vücudunuz günde 20-30 adet sigarayý kaldýrýyorsa, günde 3 adet içmeye çalýþmanýz iþe yaramaz! Sizin için çok ciddi bir iþkenceye dönüþür. Sürekli gözünüz saatte bir sonraki sigarayý bekleyerek yaþamaya baþlarsýnýz.
SAÐLIK VE ÖLÜM KORKUSU
Bir diðer grup daha vardýr. Bunlar vücutlarý daha fazlasýný kaldýrmadýðý için deðil, bilinçaltlarýndaki güçlü bir "saðlýk" veya "ölüm" korkusu sebebiyle az içerler. Bu korku onlarý "çaktýrmadan" disipline eder. Ve kiþi farkýnda olmadan bu korku sebebiyle çok daha az içer. Bu aþýrý korku da kýskanýlacak bir durum deðildir! Bir diðer çeþit az içen de hepimizin tanýdýðý ve "sosyal içici" diye adlandýrdýðý çeþittir. Bunlarý ilk gördüðünüz an, bir kilometre öteden bile tanýyabilirsiniz. O kadar komik gözükürler ki, onlarý kýskanmamak çoook kolaydýr. Sigarayý nasýl tutacaklarýný bile bilemezler, dudaklarýnýn ortasýnda öpermiþ gibi yaparak dumaný aðýz içine çekmeye çalýþýrlar ve o duman olduðu gibi çýkarak tüm gözlerini yaþlandýrýr. Asýl enteresan olan, bunu yapmalarýnýn tek nedeninin "havalý gözükmek" olmasýdýr. Çok üzücü bir durum, gerçekten...
AZALTARAK ESKÝYE DÖNÜLÜR
Dördüncü çeþit az içiciler bir süre sigarayý býrakan ve sosyal bir ortamda ya da içki ile arada sýrada içmeye baþlayanlardýr. Kendilerini ve baþkalarýný eski, çok içtikleri zamanlara geri dönmeyeceklerine inandýrmaya çalýþýrlar. Ama onlarla birkaç ay sonra baþka bir ortamda karþýlaþýrsýnýz ve ne olmuþtur? O eski noktaya geri dönmüþlerdir. Sakýn unutmayýn sigarayý azaltmak sigarayý býrakmaktan daha zordur. Genelde dört çeþit az içici vardýr ve eðer siz birini tanýyorsanýz, büyük ihtimalle bu dört kategoriden birine düþüyordur. Kýskanmayýn. Asýl amaç az içmek deðil tamamen özgür olmaktýr.