HIDIRELLEZ
Her yıl 6 Mayıs, Ülkemizde Hıdırellez Günü olarak kutlanmaktadır. Halkımızın, bu günü kırlara, bahçelere, su kenarı veya türbelere giderek değişik şekilde kutladıkları görülmektedir.
Hıdırellez ile ilgili bilgiler yazılı kaynaklarda son derece yetersiz olup, bu konuda mevcut bilgiler çeşitli rivayetlerden elde edilmiştir. Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamberdir. Hızır’ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Aynı anda çok değişik ortamda olma özelliği kendisine verilmiştir.
Halk, Hıdırellez Günütomobile binmekle araba sahibi olacağına, ateşten atlamakla ev sahibi, hayalindeki şeylerin temsili resmini yapmakla dileklerinin kabul olunacağına inanırlar.
Hıdırellez gününün önemi, rivayetlere göre: Hz. Musa zamanında yaşamış krallardan birinin bir oğlu vardı. Kral öldüğünde saltanat kendisine intikal edecek olmasına rağmen kralın saltanatı kendisine huzur ve mutluluk getirmemiş, böylece kral olan babasıyla yolları ayrılmış, neticede kralın oğlu o zamanki hak din olan Hz. Musa’nın dinine girerek huzur bulmuştur. Hatta dine kendisini o derece vakfetmiştir ki; evlenmeyi bile dine hizmet için terk etmiştir. Kral oğlunun, saltanatı bırakıp kendisini dine adaması Allah’ın çok hoşuna gider ve kendisine keramet ihsan eder,verilen keramet şudur:
Oturduğu yer yeşerecek, bastık toprak renk, renk çiçeklerle donanacaktı ve öylede oldu. Nereye varıyorsa orası yeşeriyor, hangi çorak araziye kavuşuyorsa orası güllük gülüstanlık bahçe oluyordu.
İşte bu yüzden ismi başka olmasına rağmen yeşil anlamına gelen Hızır, ismi halk tarafından verildi. Halk, üzerine bıraktığı müsbet tesirden dolayı yeşil geliyor anlamında, Hızır geliyor dediler.
Hızır, İlyas Peygamberle Mayıs Ayının Altısında görüşmüş olup, bu görüşme çorak ve bir tek otun bitmediği bir alanda yapılmıştır. Bu çorak verimsiz alan bir anda bahar havasına girerek yeşilliklere bürünmüştür.
Her yıl 6 Mayıs’ı halk Hızır ile İlyas’ın görüşme günü olarak kabul etmiş bugüne, her iki mübarek zatların isimlerinin kısaltılmışı olan (Hızır-İlyas) Hıdırellez denmiştir.
Halkımız tıpkı değişik günlerde olduğu gibi bu güne de kendince değişik sebeblere ve olaylara bağlamakta. Yukarıda vermiş olduğum (ateşten atlama, araba ve ev sahibi olma vb.) örnekler tümüyle hurafe olup, dinin emri değildir