Gaziantep'te yapılan büyük panel, büyük ilgi gördü. Panele hemşehrimiz Muhittin Şimşek damgasını vurdu. Tüm panalistlerin Prof.Dr.Muhittin Şimşek'ten bahsetmeleri ve atıfta bulunmaları, konuşmacıları etrafında toplayarak Gaziantep'te bu güzel panele vesile olduğu için Prof.Dr.Muhittin Şimşek ve Eğitim Bir-Sen Gaziantep temsilciliğine takdir yağdı. Haber: www.nizipdenge.com
![]()
Yeni Anayasada Eğitim ve Özgürlükler konulu panel, Şehitkâmil Belediyesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Panele Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sâmi Selçuk, Prof. Dr. Mehmet Altan, Prof. Dr. Ömer Çaha ve Prof. Dr. Muhittin Şimşek katıldı. Geniş katılım sebebiyle panel, bir başka salona sinevizyon yoluyla aktarılarak bini aşkın izleyiciyi buluşturdu. Eğitim Bir Sen Şube Basın Yayın Sekreteri Mustafa Yıldız, sendikanin Gaziantep’te 3 bin 500, Türkiye’de 120 bin üyesi bulunduğunu hatırlatarak, "Kesintisiz, molasız bir demokrasi için yeni ve sivil bir anayasa diyoruz. Daha çok demokrasiyle Cumhuriyetimiz’i güçlendirip yarınlara taşımak için yeni ve sivil bir anayasa diyoruz" dedi.
Anayasalar çağdaşsa hak ve özgürlüklerin teminatı
olurlar, çağ dışıysa hak ve özgürlükleri kısıtlarlar
Daha sonra açılış konuşması için kürsüye gelen Şube Başkanı Zabit Kekeç Anayasa’dan beklentiler, eğitim ve özgürlükler konusunda şöyle konuştu: "Anayasalar hak ve hürriyet bahşetmiyor. Anayasalar çağdaşsa hak ve özgürlüklerin teminatı olurlar, çağ dışıysa hak ve özgürlükleri kısıtlarlar. Yeni anayasadan beklentimiz; özgürlükleri alabildiğine genişleten, devlete göre bireyi değil, bireye göre devleti dizayn eden, devlete karşı bireyi koruyan, bireye ve topluma ideolojik ve tek tip bir hayat tarzı dayatmayan bir anayasa olmasıdır.
"Ülkemizin en önemli iki sorunu, eğitim ve demokratikleşmedir" diyen Kekeç, "Eğitim ve demokratikleşme sorunu çözülmeden ekonomik, demokratik, bürokratik, siyasal, kültürel hiçbir sorun çözülemez. Son yıllarda eğitimde önemli hamleler olmasına rağmen, sorunlar devam etmektedir. Eğitimde altyapı, müfredat öğretmen gibi sistem sorunları var. Eğitimin en önemli sorunu kaliteli, özgür, erdemli insan yetiştirmek. Sistem eliyor. Hayata hazırlık yok. Amaç sınavlara hazırlık. Bundan dolayı Altyapı ve müfredattaki iyileştirmeler anlam kazanmıyor. Çünkü öğretmenin ve eğitim çalışanının toplumsal ve ekonomik saygınlık problemi var. Sistemin sınavları amaç haline getirmesi, dershaneleri öne çıkarıyor, okulu diploma doldurma yeri, öğretmeni de diploma doldurma memuru konumuna indiriyor. Bu durum öğretmenin sosyal statüsüne, rehberliğine, toplumsal saygınlığına zarar veriyor.Vekil, ücretli, sözleşmeli, usta öğretici gibi eğreti istihdam biçimleriyle nitelik nasıl sağlanabilir. Bu hükümetin en iyi çalışması yeni müfredattır. Ancak programların ve öğretmenlerin yeni müfredata adapte olmasında eksiklikler var. Yeni müfredata göre öğretmen, bilgi aktarıcılıktan, bilgiyi öğrenciyle paylaşan konuma gelmelidir. Üreten ve öğrenciyi paydaş olarak gören olmalıdır. Rehberlik ve yönlendiricilik yönü öne çıkmalıdır" diye konuştu.
Darbecilerin yargılanmasının önü açılmalıdır
Kekeç, "İzin verildiği kadar düşünebilen bireyler yerine düşünce hürriyetinin zemininin oluşturulduğu özgüvene sahip birey anlayışına geçilmelidir" derken, "Anayasada demokratik, laik, sosyal hukuk devletinde bütün kavramların eşdeğerde ele alınmasını istiyoruz. Ekonomiye duyarlı, demokrasiye duyarlı, üretime duyarlı ve sosyal değerlere duyarlı eğitim sistemi ortaya konmalıdır. Tüm vatandaşlar kanun önünde eşittir hükmü anayasada muhafaza edilmeli, hiçbir gerekçeyle ayrımcılık yapılmamalı, düşünce, ifade ve basın özgürlüğü teminat altına alınmalıdır. Kamu çalışanlarına toplu sözleşmeli, grevli, sendikal hak verilmeli, siyaset yapma yasağı kaldırılmalıdır. İnsan, birey, vatandaş ve devlet kavramları günümüz şartlarına göre yeniden tanımlanmalı, sivil toplumun özgürleşmesine katkıda bulunmalıdır. Yeni anayasanın meşruiyet debisi yüksek olmalıdır" dedi.
YÖK yeniden yapılanmalı
Prof. Dr. Muhittin Şimşek Türkiye’nin geri kalmışlığıyla ilgili verileri sunular şeklinde gösterip açıklamalar yaptı. Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında karşılaştırmalar yapan Şimşek, yeni eğitim modelleriyle aradaki farkın kapanacağını ifade ederek ümitsiz olmadığını dile getirdi. Özgürlük ve eğitimle ilgili bilgiler veren Şimşek YÖK’ün yeni bir yapılanmaya gittiğini, ilerleyen günlerde bunun olumlu sonuçlarının görüleceğini ifade etti.
İnsanlar konuştukları kelime kadar bir dünyaya sahiptirler
Prof. Dr. Mehmet Altan,İngiltere’nin 71 bin kelimeyle konuştuğunu, buna karşılık Türkiye insanının ise 7 bin 600 kelimeyle konuştuğunu ifade ederek “Bu kadar az kelimeyle hangi özgürlükleri savunabiliriz” şeklinde konuştu. "Kelime kapasitemize artıracak düşünceler, dünyalar geliştireceğimize kimlik, siyaset gibi kısır döngü tartışmalarla zaman geçiriyoruz" dedi.
Altan konuşmasında şunları dile getirdi: "Eğitimci, toplumun en dinamik, en idealist, en entelektüel insanı olmalı. Olamıyoruz. Bunu yerine devlet memuru olmayı yeğliyoruz. Devlet memuruna ise 7 bin 600 kelime yetiyor. Oysaki İnsanlar konuştukları kelime kadar bir dünyaya sahiptirler. Özgür insanların YÖK’ü ele geçireceklerini sanmıyorum. Olsa olsa YÖK, kendi bünyesinde çalışmaya başlayan insanları ele geçirir, bir güzel kendine benzetir. O kurul (YÖK), ne kendini ne de akademisyenleri özgürleştirebilir. Öğrencilerim benim gibi olmak istemiyorlarsa demek ki ben iyi bir eğitimci değilim, iyi bir örnek oluşturamıyorum. Biz eğitimciler, rejimin askerliğini yapan pozisyonundayız. Bunu bir tarafa bırakıp iki konuyu çok önemsemek gerekiyor: Sivil ve Yeni Anayasa, AB süreci ve devamı.
Cumhurbaşkanının yerinde ben olsam hemen imzalardım.
Panelistlere söz verirken zaman zaman espriler yapan Prof. Dr. Sami Selçuk panele ayrı bir renk kattı. Mehmet Altan’ın “7.600 kelimeyle konuşuyoruz” sözüne karşılık Selçuk “Ben ona da razıyım. Bürokratlarımız 2 binden fazla kelimeyi bile konuşmamaktadırlar” şeklinde konuştu. Başörtüsüne serbestlik tanıyan Anayasa maddesinin Cumhurbaşkanınca imzalanmasına değinen Selçuk “Ben olsam Meclis’ten kararın çıktığı gün imzalardım” şeklinde konuşarak panele farklı bir hava kazandırdı.
Programa Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Gaziantep Baro Başkanı Av. Aziz Canatar, Şehitkâmil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, Ak Parti İl Başkanı Ökkeş Eruslu, İl ve İlçe Belediye Meclis üyeleri, kurumların il müdürleri, Gaziantep Üniversitesi’nden çok sayıda akademisyen, Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Hacı Datlı ve Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, Memur-Sen İl Başkanı ve Diyanet-Sen Şube Başkanı Ahmet Tahiroğlu, Memur-Sen Hizmet Kolları’nın Şube Başkanları ve İl Temsilcileri, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İlçe Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Basın Mensupları, Eğitim-Bir-Sen üyeleri ve diğer ilgililer katıldı.