Gaptarým Tarým, Tarým Teknolojileri ve Hayvancýlýk Fuarý ile Gapfood Gýda Fuarlarýnýn açýlýþ töreni, Tarým ve Orman Bakaný Dr. Bekir Pakdemirli?nin katýlýmýyla gerçekleþtirildi.Ortadoðu Fuar Merkezi?nde yapýlan törene, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Milletvekilleri Ahmet Uzer, Nejat Koçer, Mehmet Erdoðan, Derya Bakbak, Müslüm Yüksel, M. Sait Kirazoðlu, Muhittin Taþdoðan, Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin, Þahinbey Belediye Baþkaný Mehmet Tahmazoðlu, Gaziantep Sanayi Odasý Meclis Baþkaný Adil Sani Konukoðlu, GSO Yönetim Kurulu Baþkaný Adnan Ünverdi, Nizip Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkaný Ýbrahim Sarý, Nizip Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Ahmet Polat, Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Osanmaz ve protokol üyeleri katýldý.Fuarýn açýlýþ töreninde bir konuþma yapan Tarým ve Orman Bakaný Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye?nin tarýmsal ürünlerde dünyada 7. sýrada, Avrupa?da ise ilk sýrada yer aldýðýný söyledi. Ýþlenmiþ gýda konusuna dikkati çeken Bakan Pakdemirli, Türkiye?nin bu konuda almasý gereken epey bir mesafe olduðunu, Gaziantep?in ise bir sanayi kenti olarak iþlenmiþ gýda üretiminde Türkiye?nin lokomotif kenti olabileceðini kaydetti. Pakdemirli, ?Ýþlenmiþ gýdada daha ileride olmamýz gerekiyor. Bizim ürünlerimize bir þekilde hikaye yüklememiz lazým. Bu hikayelerle ürünlerimizi satýyor olmamýz lazým. Bursa?nýn bir incir hikayesi oldu. Bursa?nýn siyah incirini Ýngiliz Kraliyet Ailesinden bir gelin yiyor ve ürünü iki üç katýna satýyoruz. Bugün iç turizmde Gaziantep?e insanlar yemek yemeye geliyorsa, dýþ turizmde de ayný Fransa?ya olduðu gibi Gaziantep?e de yemek yemeye gelmeleri lazým. Bu anlamda gýdada, tarýmsal ürünlerde gidecek çok yer var. Gaziantep ayný zamanda bir sanayi þehri. Türkiye?de iþlenmiþ gýda üretiminde de Gaziantep lokomotif olabilecek bir þehir. Tarýmsal ürünlerde dünyada 7. sýradayýz ama iþlenmiþ gýdada çok gerilerdeyiz. O yüzden burada gidilecek çok mesafe var. Gaziantep de bunun için çok önemli bir yer. Bu ve bunun gibi fuarlar son derece önemli. Satýþ yapma, bir araya gelme, baðlantý kurma, sektörün paydaþlarýnýn bir araya gelmesi açýsýndan çok önemli buluyorum? dedi. Gaziantep Sanayi Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Adnan Ünverdi de yaptýðý konuþmasýnda, sanayi þehri Gaziantep?te, gýda ve tarým sektörünün önemli markalarýný buluþturan iki önemli fuarý ayný gün açmanýn gururunu yaþadýklarýný belirterek, ?Gaziantep?in ihracatýnda ilk sýrada yüzde 46 ile tekstil sanayi gelirken, tarýmsal sanayi ve hububat ürünleri yüzde 27 ile ikinci sýrada gelmektedir. Gaziantep?in tarýma dayalý yaptýðý ihracat 2 milyar dolarý aþmýþtýr. Tarým ve hububat sektöründe ihraç ettiðimiz baþlýca ürünler arasýnda; buðday unu, makarna, bisküvi, pasta, bitkisel yaðlar, kakaolu mamuller, irmik, margarin, bulgur, þeker ve þeker mamulleri ile yem çeþitleri yer almaktadýr. Ülkemizdeki irmiðin yüzde 61?i, Antepfýstýðýnýn yüzde 59?u, makarnanýn yüzde 58?i, bisküvi ve þekerleme üretiminin yüzde 45?ini Gaziantep tek baþýna gerçekleþtirmektedir. Gýda sanayisindeki baþarýsýyla Gaziantep makarna ihracatýnda ülkemizde ilk sýrada gelmekte, Avrupa?da ise ikinci sýrada yer almaktadýr? diye konuþtu. Gýda, tarým ve hayvancýlýk sektörünün hem milli gelir hem de sektörde çalýþan kiþi sayýsý bakýmýndan çok önemli bir yere sahip olduðunu dile getiren Ünverdi, ?Gýda, tarým ve hayvancýlýk sektörlerinin dünyada ve ülkemizde özellikle son dönemde önemi hýzla artmaktadýr. Tarýmsal alanlarýn daralmasý, dünya nüfusunun hýzla artýyor olmasý, su kýtlýðý, küresel ýsýnmanýn meydana getirdiði sonuçlarla birlikte gýda, tarým ve hayvancýlýk sektörleri stratejik sektör haline getirmiþtir? diye konuþtu. GAPTARIM ve GAPFOOD Fuarlarýnýn önemine vurgu yapan Ünverdi, konuþmasýný þöyle tamamladý: ?Bu iki önemli fuarýmýzýn farklý bölgelerde üretim yapan gýda sanayicilerini, tarým makinalarý üreticilerini, çiftçi ve besicilerimizi buluþturmasý açýsýndan da çok önemli olduðunu düþünüyorum. Gaziantep Sanayi Odasý, Gaziantep Ticaret Odasý, Gaziantep Ticaret Borsasý, Güneydoðu Ýhracatçýlar Birliði, Gaziantep Tarým Ýl Müdürlüðü, Gaziantep Tarým Kredi Kooperatifleri Birliði, Gaziantep Ziraat Odasý Destekleriyle Akort Fuarcýlýk Tarafýndan organize edilen fuarýmýzýn hayýrlý olmasýný diliyor, tüm paydaþlarýmýza ve teþriflerinden ötürü Tarým ve Orman Bakanýmýz Sayýn Bekir Pakdemirli?ye teþekkür ediyorum.??Bizim temel amacýmýz fuarýmýzda üretici firmalar ile çiftçileri ayný çatý altýnda buluþturarak bölgenin mevcut potansiyelinin deðerlendirilmesi noktasýnda sektöre katkýda bulunmaktýr? diyen AKORT Fuarcýlýk Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya da, konuþmasýnda GAPTARIM ve GAPFOOD Fuarlarý sayesinde ziyaretçilerimiz en son geliþmeleri, teknolojileri ve yenilikleri yerinde görme ve kýyaslama þansýna sahip olmaktadýrlar. Fuarlarýmýz Gaziantep?te düzenlenmesine raðmen tüm bölge çiftçisini çekmekte ve bölge tarýmýnýn kalkýnmasýna ciddi katkýlar saðlamaktadýr? ifadelerini kullandý.Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin de yaptýklarý konuþmalarýnda, Gaziantep?in sanayideki baþarýsý kadar tarým ve hayvancýlýk alanýnda da güçlü bir þehir olduðuna dikkat çektiler. Konuþmalarýn ardýndan Tarým ve Orman Bakaný Dr. Bekir Pakdemirli ile açýlýþ kurdelesini kesen protokol üyeleri stantlarý gezdi. -FUAR HAKKINDATemsil edilecek marka ve firma sayýsýnýn 200 olduðu fuarlarda, tarým makinalarý, güneþ paneli, traktör ve ekipmanlarý, hayvansal üretim makineleri, sulama sistemleri, tarýmsal danýþmanlýk, gübre, ilaçlama, yem katký maddeleri gýda ürünleri gibi ürün gruplarý yer alýyor.Fuarda baþta Gaziantep olmak üzere, Ankara, Hatay, Isparta, Ýstanbul, Ýzmir, Kilis, Konya, Kocaeli, Malatya, Mersin, Samsun, Sakarya, Þanlýurfa, Trabzon ve Van?dan firmalar ürünlerini sergiliyor.Bölge il ve ilçelerden çiftçiler, üreticiler, akademisyenler, bayiler, ilgili kurum, kuruluþ, oda ve dernek üyelerinden ziyaretçilerin geleceði fuarlarý 200 bin kiþinin ziyaret etmesi bekleniyor.-DÜZENLENECEK ETKÝNLÝKLERHer yýl olduðu gibi çeþitli etkinliklerin yapýldýðý fuarlarda bu yýl Dr. Fitoterapist Ümit Aktaþ tarafýndan, ?Süper Gýda Moringa? konulu konferans düzenlenecek. KADEM Gaziantep Temsilciliði ve Tarým Orman Ýl Müdürlüðü ortaklýðýnda yürütülen ?Doðal Atýk Topraða Katýk? Projesi?nin sertifika töreni ve farkýndalýk eðitimi verilecek.Birlikler ve Odalar tarafýndan çiftçileri bilinçlendirmeye yönelik çeþitli etkinliklerin de gerçekleþtirileceði fuarlara çevre il ve ilçelerden araçlarla organize geliþler saðlanacak.