Bu oyunarin hepsi olmasada bir kismini bizlerde oynamistik.Benim en cok sevdigim PECIC oynamaydi....
Bu oyunarin hepsi olmasada bir kismini bizlerde oynamistik.Benim en cok sevdigim PECIC oynamaydi....
bide yaglý kayiþ vardý hatýrlayan varmý
ben gaziantepte oturuyorum ama nizibin yerlisiyimdir.. çocuklugumuzdan beri halen sülalece oynadýgýmýz bir oyun var PEÇÝÇ süper zevkli ya![]()
Düðeme (topaç) çevirirdik. Üzerine raptiye çakar çeþit çeþit renklere boyardýk. Düðemenin ebadýna göre urgan ipine dolardýk, tabi urganýn ucunu ip açýlmasýn diye 1 kaç santim baðlar uç kýsmýný da çözerdik. Düðemeyi sararken bu açýk kýsým sarmasý kolay olsun diye ýslatýlýrdý. Öyle düðeme çevirmek de marifet iþiydi. Baþlarda çevirmekte epey zorlanýrdýk. Hele urgan sarýlýrken birbirine dolanmýþsa etraftakilerin vay halineDüðemenin ucundali metal çiviye dolanan ip ile, düðeme tam bir terör estirirdi. trakkk !!! diye birinin kafasýný yarýldýðý çok olmuþtur. Bazen de düðeme sarýlýrken ip gevþemiþtir, düðemeyi çevirmek için atýþýný yapan çocuk "trakkk" diye düðemeyhi yere vururdu.
![]()
Düðemeyi ayakta iken yere vurarak döndirenler artýk tam usta sayýlýrlardý. Düðeme çevirmeye aþina olmayanlar oturarak, yere paralel olarak düðemeyi atarlardý. Tabi bu atýþa "kýz atýþý" derdik. Bazen çok hýzlý döner výnnýlardý. Ara sýra da düðeme kýrmasýna oynardýk. Çok düðeme kýrdým.
Vay be Kemal abi ne günlere götürdün bizi.
Konu coskun tarafýndan (03.09.07 Saat 13:15 ) deðiþtirilmiþtir.
pardon ya peçiç dediðiniz ne
HALKA HÝZMET HAKKA HÝZMETTÝR ÇEVRE DOSTLARI GELÝYOR
MENGER
yýlmaz ayrýntý ile anlatým peçiç kýþ günlerinde irili ufaklý herkesin oynadýgý bazen tek tek bazen eþli oynanan bir oyundur oyun bir bez parçasý üzerinde oynanýr bez + (haç þeklindedir ) ortasý kubur dur iki kiþi veya gurup ellerindeki zarlarla(halk arasýnda köpek diþi denir) boncuk larla baslarlar ilginç olan pullardýr 6 adettir taslarýn dikilmesi gereken yerler vardýr ve dizmen için ya 12 yada 25 atacan (pullarun 2 si kapalý 4 ü açýksa 2 ,3 kapalý 3 açýksa 3,4 kapalý 2 si açýksa 4 5 kapalý 1 açýksa 25 1 i kapalý 5 açýksa 12 hepsi kapalýsa 8 hepsi açýksa 6 ) hergrubun 4 tasý vardýr 12 atarsan da dikilir 25 atarsan da 25 atarsan daha avantajlý bir yere dikilir baslanýr iki rakip taslarýný kendine göre soldan saga dogru 360 derece dönerler tavladaki gibi birbirinin tasýný kýrabilirler ama tas dikilen ve onu gibi bir iki yerde taslar kýrýlmaz tavladaký gigi karý alýnýr.tavladakýnden farklý olarak kapý nýn üzerinde 2 gurubun tasý üst üste durabilir 360 derece dönen taslar kubura gidmeden oyundan çýkar 4 tasý oyundan çýkaran oyunu alýr dene yin zevkli bir oyun
Emailinizi güncelleyin
Peçiç le ilgili Baþak kardeþimizinde bir konusu vardý. Peçiç Oyunu
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Ben bu oyundan bir þey anlamadým abi ama yinede teþekkürler anlattýðýn için![]()
HALKA HÝZMET HAKKA HÝZMETTÝR ÇEVRE DOSTLARI GELÝYOR
MENGER
he he coskun usta beyrut pasajýndan alýrdýk bablý çavuþun oglu baplý ali alkan ilk okulu nu arkasýnda ydý ondan da alýrdýk
Emailinizi güncelleyin
Çocukluðumun Oyuncaklarý 2- Karpit Patlatma.
Þimdi bilmeyenler diyecek ki ya nedir bu karpit patlatma. Ama bilenler o günleri tekrar yaþamýþ gibi hissedeceklerdir.
Yahu ne akýlla biz bu oyunu oynardýk þimdi þaþýp kalýyorum, bir arkadaþýmýzýn burnu daðýlýnca tehlikenin farkýna vardýk amma o tenekenin havalarda uçmasý hala gözlerimin önünde.
Babasý yada abisi sanayide çalýþan yada kendisi bir sanayi uþaðý olan arkadaþýmýzýn bir kaç parça karpit alýp gelirdi. Karpit bildiðiniz gibi taþ gibi bir madde oldukça sert fakat o sert madde su ile temas edince öyle bir hale gelirdi ki çekiçlerin zorla yaptýðýný bir avuç su nasýl yapardý hala þaþarým ya neyse. Su ile tepkimeye giren karpit neticede hýzla gaz olarak açýða çýkar. Bu gaz oldukça yanýcý ve patlayýcý bir gazdýr.
Ýþte bizler ecdadýn yaptýðý gibi cengaver (bu cengaverliðin bir emaresi de Mahalle Savaþlarýdýr...) bir nesil olarak kendi halimizde patlayýcý yapar neçe tenekeleri havarlada uçururduk.![]()
Küçük bir teneke, üç beþ parça( 50-100 gr) karpit, bir tas su, bir parça gaste kaðýdý ve kibrit. Ýþte oyunun malzemeleri.
Önce küçük bir çukur kazýlýr, tenekenin bir kapaðý tamamen açýk diðer kýsmý kapalý ama býçakla üç beþ yerden delinmiþ. Tenekenin delik kýsýmlarýndan fitil vezaifi yapsýn diye gaste kaðýtlarý depilir. Çukura su doldurulur, karpitler içine atýlýr, teneke bu çukurun üzerine kapatýlýr. Daha fazla ses ve tenekenin daha þiddetli bir þekilde havaya fýrlamasý için tenekenin yere gelen kýsmýsýnýn etrafý çamurla sývanýrdý, gaz kaçaðý olmasýn hesabýndan yani. En son olarak da kaðýtlar yakýlýr ve 100 metre rekor kýrma yarýþýna girmiþ atler gibi koþar, bir yere sinlenirdik. Yukardan yanan kaðýt aþaðý doðru inince içerde biriken asitilen gazý ile birleþip müthiþ bir patlama ile tenekeyi metrelerce havaya fýrlatýrdý.
Taa ki bir gün bir arkadaþýmýzýn "len oðlum bu niye patlamadý" diye gidip tenekeye bakmak isterken o esnada patlayýp burnunu daðýtýncaya kadar oynadýk durduk.
O gün bu gündür ne oynayan duydum ne de gördüm.![]()
Çocukluðumun Oyuncaklarý 3- Þak Þak plastik Top
Bilmem hatýrlarmýsýnýz sert palstikten yapýlmýþ iki tan top vardý bunlar V þeklinde ikisi de bir palstik çubuða monteli idi. Ritmini bulunca aþaðý yukarý hareket ettirerek birbirine çarparak "ÞAK ÞAK ÞAK " diye ses çýkarýlardý.
Vay be az kafa þiþirmedik zamanýnda.
Eskiden Ne Oyunlar Varmýþ Ne Güzelmiþ þimdi Bir Top Var Baþka Biþey Göremiyorum Ne Yazýk Ki...
Bir kuþum var vakkasaaaa
Kanadý var vakkasaaa
diye devam ederdi.
ebe olan bilirse kaçardý veya bilmezse...
Sonra diðerleri onu kovalardý, Arpalý arpalý arpalý diye
bir ara baþkan olan arpalýyý deðiþtirir, buðdalý buðdalý buðdalý der ve ebe olan kendisini kovalayanlarý vurmaya baþlardý kemerle ...
Hafýz imam yanýnda iken oynardýk... Bilmem hatýrlayan varmý ?
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Bu oyunun adý "Vur Çakýr" Bir kiþi lider seçilir, lider seçilen kiþinin eline bel kemeri, palaska veya kalýn halat verilir. Bunlardan handisi olursa bir ucu liderin elinde, diðer ucuda iki kiþi tarafýndan tutulur, liderin bilmecesinden yola çýkýlarak kanatlý bir hayvan tarif edilir. Lider bir yerde oturur elinde kemerin bir ucu baþlar anlatmaya " Benim bir kuþum var vakkasa? ...... tahmin yürütülür ikinci ipucu verilir, dinliði (dili) var vakkasa? parmaðý ile dilin uzunluðu tarif edilir .... tahminler tutmazsa yine tarife geçilir, kanatlarý var bir metre vakkasa? ..... tüylerinin reng ivar vakkasa?....tahmin tutmaz yeni ip ucu verilir, eti ve gerisi zibillik (yani yenmez) ...... tahmin yapýlýr, tahmini kim bilmiþse Lider, "Vur Çakýr" der, tahmini bilen kiþi kayýþý kaptýðý gibi kaybeden kiþiyi sokak sokak kovalar. Kayýþla sýrtýna vura vura kovalar, ardýndan izleyen seyircilerde, Arpalý buðdalý dik dik dik (þimdikinin tavþan kaç, tazý tut ) diyerek tempo tutarak her iki tarafa tezahurat yapýlýr cesaret verilirdi. Bu oyun o kadar eðelencelidirki akþam olurdu oyunu býrakýp eve ekmek almaya bile gitmezdik...Sevgili adminim vermiþ olduðun oyunu biraz daha kapsamlý anlattýðým için umarým bana gücenmezsin. Selam ve sevgilerimle...
'Bir dosttan tek bir gül ve güzel bir sözü ben onunlayken almayý,
öldükten sonraki bir kamyon dolusu çiçeðe tercih ederim'