ben seni düþündüðümden yazdým yoksa baþka bir niyetim yok
yani ýþýnlama iþimize yaramýyor mu
ben seni düþündüðümden yazdým yoksa baþka bir niyetim yok
yani ýþýnlama iþimize yaramýyor mu
Osman Demir Istanbul
Dostum,
Düþünmek bile yeterli saðolasýn.Ama ýþýnlama iþlemi gerçekleþtiðinde her türlü taþýma iþlemi yapanlarýn iþe biter.Çünkü taþýmaya gerel kalmaz.
Selamlar,Saygýlar.
EÞYANIN KADERÝ
Bir atom parçacýðýnýn nerede ve ne hýzda hareket edeceðini 43 saniye önceden tespit eden bir model geliþtiren Hollandalý fizikçi Hooft, semavi dinlerin savunduðu kaderin varlýðýný bilimsel olarak da ispatladý
Restoranda yemeðinizi bitirdikten sonra genelde bir garson yanýnýza gelir ve "Tatlý veya çay alýr mýsýnýz?" diye sorar. Bir süre düþündükten sonra kararýnýzý verirsiniz. Diyelim ki böyle bir durumda çay içmeyi seçtiniz. Bunu özgür iradenizle mi yaptýnýz ya da zaten kaderinizde o çayý içeceðiniz yazýyor muydu?
Ýþte bu ve benzeri sorular, modern insanýn varoluþundan bu yana gündeme geliyor. Din adamlarý, siyaset bilimciler ve davranýþ uzmanlarý; yüzyýllardýr "insanýn davranýþlarýný kader mi yoksa, özgür iradenin mi belirlediðini" tartýþýyor. Semavi dinler elbette kader kavramýnýn varlýðýna iþaret edip evrendeki tüm varlýklarýn kontrolünün Tanrý'ya ait olduðunu vurguluyor. Bilim dünyasý ise somut olarak ispatlanamadýðý için kadere þüpheyle yaklaþýyor.
Örneðin 1926'da kuantum fizikçisi Werner Heisenberg belirsizlik ilkesini ortaya atarak, "Evrendeki bir atomun yerini ve hareketliliðini ayný anda bilmek imkansýzdýr" dedi. Bu özetle þu anlama geliyordu; "Eðer ayný anda bir atomun konumu ve hareketleri ölçülemiyorsa, bu atomun gelecekte nerede olacaðý ve nasýl hareket edeceði bilinemez."
Yani Heisenberg'e göre atomlardan oluþan kainattaki nesnelerin hareketleri önceden belli deðilse, o zaman kader kavramý da bilimsel verilerle açýklanamaz. Ancak Nobel ödüllü Ge-rard Hooft'un geçtiðimiz günlerde sonuçlandýrdýðý 10 yýllýk araþtýrma, kader kavramýna karþý çýkan bilim adamlarýnýn dayanak gösterdiði teoriyi çürüttü.
New Scientist dergisine kapak olan araþtýrma kapsamýnda Hooft, "Bir parçacýðýn nerede ve ne hýzla hareket ettiðini" ayný anda tespit etme olanaðý saðlayan bir model geliþtirdi. Hooft, bir atomun 43 saniye sonra nasýl hareket edeceðini önceden bilme kapasitesine ulaþtý.
Araþtýrma bilim dünyasýnda büyük yanký uyandýrdý. New Scientist tarafýndan dünyanýn en iyi matematikçileri arasýnda gösterilen John Conway ile Simon Koc-hen, araþtýrmayý "özgür irade" kavramýnýn ölümü olarak yorumladý. Princeton Üniversite-si'nde görev yapan Conway þöyle konuþtu: "Eðer Hooft gibi bir insan atomun konumu ve hareketini ayný anda tespit edebiliyorsa, üstün bir zekaya sahip olan bir varlýk evrendeki tüm parçacýklarýn etkileþimini takip edebilir. Bir baþka deyiþle özgür irademizle yaptýðýmýz seçimlerin belirsizliðinin ardýnda belirleyici bir düzen vardýr."
Kochen konuyu daha basit terimlerle anlatarak, "Önünüze bir dilim çikolatalý, bir dilim çilekli kek getirildiðini düþünün. Çikolatalý keki yemeye baþladýðýnýzda, bunun kendi seçiminiz olduðunu düþünüyorsunuz. Oysa ki çikolatalýyý yiyeceðiniz zaten belliydi. Biz özgür olduðumuz düþünüyoruz. Eðer Hooft'un modeli hatalý deðilse özgürlüðümüz sýnýrlý bir ilüzyondan ibaret olabilir" dedi.
Princeton Üniversitesi'nin felsefe uzmaný Hans Halvorson ise "Ne olursa olsun, kader ve özgür iradeyi sadece fizikle açýklamaya kalkmak doðru olmayabilir. Özgür irade konusunda fiziðin de cevap veremeyeceði sorular var" diyerek konunun zamana býrakýlmasý gerektiðine iþaret etti
Osman Demir Istanbul
Dostlar,
Osmaným yine döktürmüþ.Anlaþýlan Eskiþehirden dönmüþ arkadaþýmýz.
Osmaným ne var ne yok?
Selamlar,saygýlar
sevgili osman teþekkür ederim
Bilim biraz geride cenabý mevla bizi yaratmadan 400 yýl önce rýzkýmýzý takdir ediyor. zaten yasin suresinse o her an bir iþtedir diye mevlanýn devamlý yaratýp atomlarý hateket ettiðini kendi buyurmaktadýr.selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
sevgili osman teþekkür ederim
Bilim biraz geride cenabý mevla bizi yaratmadan 400 yýl önce rýzkýmýzý takdir ediyor. zaten yasin suresinse o her an bir iþtedir diye mevlanýn devamlý yaratýp atomlarý hateket ettiðini kendi buyurmaktadýr.selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Dostlar,
Osmaným Külli irade ve Cüz'i irade konusunu bizden daha iyi biliyorsun.Bu konuda daha fazla yazmama gerek yok sanýrým.
Selamlar,Saygýlar
Dostlarým merhaba,
Kusura bakmayýn, takýlamýyorum.Vallahi elimde olmayan sebeplerden...
Doluya koyuyorsun almýyor, boþa koyuyorsun dolmuyor cinsinden hal-i pür melalim
Selamlar,saygýlar...
MUHARREM
Bu arada artýk dýrnaklý ekmek yeme þansým olacak.Zira bir HIYAMLI hemþerimiz buradaki lokantada çalýþmaya baþladý.
Ah bir de ciðer olsyadý...
Selamlar,sevgiler.
MUHARREM
</div
<div bgcolor="white" vlink="purple" link="blue" <blockquote style="MARGIN-TOP: 5pt; MARGIN-BOTTOM: 5pt; MARGIN-RIGHT: 0cm"
<div
<div
<div
<p style="MARGIN-BOTTOM: 12pt" "FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 12pt; " Vatandaþ "Türk ALÝ" ALÝ Bey, sabah saat 7.00'de "COLOR: blue" Casio masa saatinin
alarmýyla gözlerini açtý. "COLOR: blue" Puffy yorganýný kaldýrdý. "COLOR: blue" Hugo Boss pijamalarýný
çýkarýp "COLOR: blue" Adidas terliklerini giydi.
"COLOR: blue" WC 'ye uðradýktan sonra banyoya geçti. "COLOR: blue" Clear þampuan ve "COLOR: blue" Protex sabunuyla
duþunu aldý "COLOR: blue" . Colgate ile diþlerini fýrçaladý.
"COLOR: blue" Rowenta ile saçlarýný kuruttu. "COLOR: blue" Bill's gömleðini ve "COLOR: blue" Pierre Cardin takýmýný
giydi.
"COLOR: blue" Lipton çayýný içti. "COLOR: blue" Sony televizyonda "COLOR: blue" medya özetlerini ve "COLOR: blue" flashhaberleri
izledi.
"COLOR: blue" Citizen kol saatine baktý. Aile fertlerine "COLOR: blue" 'çav' deyip "COLOR: blue" Hyundai otomobiline
bindi. "COLOR: blue" Blaupunkt radyosunu açarak, "COLOR: blue" rock müziði buldu.
Aðzýna bir "COLOR: blue" Polo þeker attý . Þehrin göbeðindeki "COLOR: blue" Mega Center 'daki ofisine
varýnca, "COLOR: blue" Casper bilgisayarýný calýþtýrdý. "COLOR: blue" Microsoft Excel'e girdi.
"COLOR: blue" Ofisboy' dan "COLOR: blue" Nescafe' sini istedi.
Saat 10.00'a doðru açlýðýný yatýþtýrmak için "COLOR: blue" Grissini yedi. Öðlen "COLOR: blue" Wimpy's
Fast Food "COLOR: blue" kafeterya ya gitti. Ayak üstü, "COLOR: blue" Coca Cola ve "COLOR: blue" hamburger i mideye
indirdi.
"COLOR: blue" Camel sigarasýný yakýp "COLOR: blue" Star gazetesini karýþtýrdý. Akþam-üzeri iþ çýkýþý
"COLOR: blue" Image Bar'a ugrayýp "COLOR: blue" JB' sini yudumladý, sonra köþedeki "COLOR: blue" Shopping Center 'a
uðradý. Eþinin sipariþ ettiði "COLOR: blue" Persil Supra deterjan , "COLOR: blue" Ace çamaþýr suyu,
"COLOR: blue" Palmolive þampuan, "COLOR: blue" Gala tuvalet kaðýdý , "COLOR: blue" Sprite gazoz ve "COLOR: blue" Johnson kolonyayý
alarak kasaya yanaþtý.
"COLOR: blue" Bonus kartý yla faturayý ödedi. Hafta sonu eþi Münevver'le "COLOR: blue" Galleria 'ya
giden ALÝ Bey, "COLOR: blue" Showroom 'lar dolaþýp "COLOR: blue" Kinetix ayakkabý, "COLOR: blue" Lee Cooper blue
"COLOR: blue" jean satýn aldý.
Akþam evde bir gazetenin verdiði "COLOR: blue" TV Guide'a göz atan ALÝ Bey,kanallar
arasýnda "COLOR: blue" zapping yaparak, "COLOR: blue" First Class , "COLOR: blue" Top Secret, Paparazzi gibi
programlar izledi.
Ayný anda "COLOR: blue" Outdoor dergisini karýþtýrdý.
Saat 22.00'ye doðru "COLOR: blue" Show' da Türk dili üzerine panel baþladý. Uykusu gelen
ALÝ Bey, televizyonu kapatýp yatak odasýna geçerken, kendini mutlu
hissetti.
"Ne mutlu Türk'üm diyene!" diye gerindi ve uyudu. "FONT-SIZE: 10pt; " <span lang="EN-US" .
"FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 16pt; COLOR: red; " Hala da uyuyor..... "FONT-SIZE: 10pt; " <span lang="EN-US" .
</div
</div
</div
</blockquote </div
Osman Demir Istanbul
Dostum,
Dilimize ve yaþantýmýza girmiþ bir bu kadar daha terim-kelimeler varki güzelim dilimizi neredeyse unutmaya baþladýk.Hatýrlattýðýn için teþekkür ederim.
Selamlae Saygýlar
Türk biçerdöveri dünyaya açýlýyor Yurtiçi pazarýnda marka haline gelen Ertuðrullar Tarým Makineleri Fabrikasý, ürettiði yeni biçerdöverler ile dünya pazarýna açýlýyor. Ertuðrullar, bu yýl yurt içi ve yurt dýþýnda toplam en az 150 araç satmayý düþünüyor. Ekini anýnda samana çevirebilen yeni model biçerdöverler ile dünya devlerine kafa tutacak olan Ertuðrullar, bu yýl yurt içi ve yurt dýþýnda toplam en az 150 araç satmayý düþünüyor. Türkiye''nin ilk ve tek biçerdöver üretimini yapan Ertuðrullar''ýn ortaklarýndan Nurhan Ertuðrul, "4 yýlda Türkiye''nin markasý haline gelen biçerdöverlerimiz, bu yýl dünyaya açýlýyor" dedi. Burdur''da 57 yýl önce Teknik-Ýþ ve Torna Atölyesi adý altýnda kurularak küçük çapta tarým aracý imal eden Ertuðrullar, hýzla büyüyor. Türkiye''nin makineli tarýma geçiþsinde öncüler arasýnda yer alan ve Türk tarýmýnýn modernizasyonunda büyük rol oynayan Ertuðrullar, þimdi kendi imalatý olan biçerdöveri dünya pazarýna çýkarýyor. 22 yýl önce Rusya, Mýsýr, Sudan, Tunus, Fas, Azerbaycan gibi ülkelere patoz makinesi ihraç ederek dýþarýya açýlan Ertuðrullar, tarým aletleri üretiminde rakip tanýmýyor. Ertuðrullar Tarým Makinalarý, bu yaz 4. biçerdöver modelini piyasaya sürmeye hazýrlanýyor. Klimalý, teyp, radyo ve CD çalarlý biçerdöverler, tarým çalýþanlarýnýn iþini rahatlatýyor.
Edited by - felsefefe on 31/05/2006 00:09:42
Osman Demir Istanbul
1. Adamýn birinin evinde yangýn çýkmýþ. Komþularý
yardýma koþmayýp olayý
seyretmeye baþlayýnca iþ baþa düþmüþ.. Ýlk önce
oðlunu yangýnýn
içerisinden çýkarýp dýþarýda beklemesini söylemiþ.
Dalmýþ tekrar duman ve
ateþin içerisine, kýzýný çýkartmýþ dýþarýya. Sonra
karýsýný, sonra köpeði
ve kedisini. Daha sonra dýþarý hiçbir þey getirmeden
3 kere daha içeri
girmiþ çýkmýþ. Onu seyreden komþularýndan biri
sormuþ:
- "Niçin yanan eve girip çýkýyorsun dýþarý hiçbir
þey getirmiyorsun?"
diye. - "Kayýnvalidem içeride!" demiþ adam; "arada
bir girip çeviriyorum!"
2. Müdahale
hakim kaynanasýný dövmekten sanýk bir adamýn
muhakemesine
>bakýyordu.Þahitlere sordu:
- "Bu adamý kaynanasýný döverken gördün mü?"
- "Gördüm efendim."
- "Neden müdahale etmedin?"
- "Neden müdahale etmeyim hakim bey ... Yardýma
ihtiyacý yoktu ki evire
çevire dövüyordu!...."
3. Kaynana
Temel bir gün kahveye girmiþ. Üstü baþý yýrtýkmýþ.
Ne oldu diye sormuþlar.
Temel :
- "Kaynanamý gömdük."
Kahvedekiler:
- "Ýyi de bu halin ne?"
- "Biraz direndi de."
4. Duyuru
Temel' in bir gün kaynanasý kaybolur. Temel hemen
gazeteye ilan verir.
Ýlan aynen þöyledir:
Kaynanamu kaypettum. Körenlerin insaniyet namýna
körmemezlikten