Fatih Hocam Saðolsun Bugün Bana Hem 1. Sayidan Hemde 2. Sayidan Gönderdi Bursadan Ilgilenenenlere Gönderebilirim (emeði Geçenlere çok Teþekkürler)
Fatih Hocam Saðolsun Bugün Bana Hem 1. Sayidan Hemde 2. Sayidan Gönderdi Bursadan Ilgilenenenlere Gönderebilirim (emeði Geçenlere çok Teþekkürler)
herkesin ellerine saðlýk emeði geçenlere teþekürler.
ama yapýcý bir eleþtiri yapayým yanlýþ anlamazsanýz.bence kapak nizibe yakýþýr nizibi anlatan bir fotoðraf ama net alýmlý ýþýk ayarý güzel bir fotoðraf olabilirdi.çünkü bu dergi arþivleniyor bence kapakta dergiyi gösteren alandýr...
Konu Ramazan Tarhan tarafýndan (16.01.08 Saat 04:52 ) deðiþtirilmiþtir.
gerçekten güzel yapýt olmuþ dergimiz. emeði geçenlere tþkler
SIKINTI YARATMA...!
Ýbrahim Þimþek:herkesin ellerine saðlýk emeði geçenlere teþekürler.
ama yapýcý bir eleþtiri yapayým yanlýþ anlamazsanýz.bence kapak nizibe yakýþýr nizibi anlatan bir fotoðraf ama net alýmlý ýþýk ayarý güzel bir fotoðraf olabilirdi.çünkü bu dergi arþivleniyor bence kapakta dergiyi gösteren alandýr...
[justify]
Hocam yapýcý eleþtiriniz için teþekkür ediyorum.Evet fotograflarla ilgili sýkýnýtmýz var.Hem kapakta hemde iç kýsýmlarda bazen dpi çok düþük resimler kullanmak zorunda kalýyoruz.Bzen çaresizlik bazen de alternatifsizlik yüzünden bu sorunlarý yaþýyoruz.Siz de biliyorsunuz ki bilgisayar üzerinde ne kadar oynarsanýz oynayýn orijinali kaliteli olmadýktan sonra fazla bir þey yapamýyorsunuz.Gerek resimler ve gerekse dergi içindeki imla kurallarý þu anda en büyük sýkýntýmýzdýr.Ýnþaallah bunlarý da yavaþ yavaþ aþacaðýz..
[/justify]
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
Emeði geçen ve destek veren herkese teþekkür ederim. Dergimizin ilk günleri yani emekleme dönemi. Zaman la daha da güzel ve doyurucu olacaktýr. Nizibin geleceði açýsýndan mükemmel bir kaynak olacaðýndan þüphem yok. Gayretle çalýþmaya devam..
AINESI ISTIR KISININ LAFA BAKILMAZ.
Tamam üstadým sizi anlýyorum ama benim fotoðrafçýlýkla uðraþtýðýmý biliyon hem de fotosopsuz fotoðraflar çok hatta siz birisine güzel bir yorum yapmýþtýnýz hatýrlarsanýz...
gerisi sizlere kalmýþ emeði geçenlerin ellerine saðlýk...
Deðerli hocam, bu sayý biraz acele ile çýktý. Ramazan bey son anda yetiþtirebildi birçok konuyu. Bizler amatör insanlarýz, ufak tefek aksaklýklar oluyorsada bu sayýda sizlerin deðerli emeklerinizden faydalanma arzusundayýz. Tekrar görüþmek üzere
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
[justify]
Dergilerimizde yazýsý veya katkýsý olan arkadaþlarýmýzýn bana ulaþan bazý mailleri doðrultusunda kitap haline getirilecek olan tüm sayýlarýmýzda yeniden tashih ve düzeltme çalýþmalarý yapmaktayým.Biliyorsunuz asýl amaçlarýmýzdan bir tanesi de budur.Dergiler güncel dökümler olduklarý için genelde gazeteler gibi pek saklanmaz.kimisi bir fotoðraf keser kimisi yazý keser vaye kimisi de okuduktan sonra atar.Necip Fazýl Kýsakürek'in deyimi ile dergi takipçileri iki çeþittir.Bakanlar ve okuyanlar.Sanýrým bizde bakanlar daha aðýrlýkta.Ama asýl amacýmýz okuyanlarýn sayýsýný çoðaltmaktýr.Ýþte bu amaçla bunlarý birleþtirip kitap haline getirme amacýndayýz.Fotoðraflar dahil dergilerimizde ne kadar hatalý çýkan kýsým varsa hepsi yeniden gözden geçirilmektedir.Ben zaman buldukça çýkmýþ olan sayýlarýmýza göz atýyorum.Hatta geçen gün Ýbrahim Þimþek'in 1.sayýdaki o güzel fotosunu degiþtirmek istedim.Zira bir hata sonucu bu resim çok boðuk basýlmýþtý.Ama site içinde foto galerisinde bulamadým.Sanýrým hocamda orijinali saklýdýr.Bana ulaþtýrýrsa memnunluk duyarým.Yine yazý baþlýklarýnda veya yazý içeriklerinde hatalar tespit eden arkadaþlarýmýz varsa bana mail ile düzeltilmiþ hallerini yollasýnlar.Kitap basýlmasýna dah çok var.Ama þimdiden vakit varken biz tedbirimizi alalým diyoruz.Kitap için 10 sayý gerekiyor.Ýnþaallah o günleri de görürüz..Eleþtiri ve yorumlarýnýz çalýþmalarýmýza yön vermektedir.Hepinize teþekkür ediyorum.
[/justify]
Konu Ramazan Tarhan tarafýndan (17.01.08 Saat 01:46 ) deðiþtirilmiþtir.
www.tarhanharita.net
valla bende öyle süper fotoðraflar yoktu zaten
dolayýsýyla dergiye katkým da 1 fotoðrafdan fazla olmasý da beklenemezdi
dergiye basýlmýþ olmasýndan dolayý sonsuz teþekkürler
ellerinize saðlýk
Fatih bey, önemli olan güzel þeyleri paylaþmak, paylaþýlmayan güzelliklerin bence hiçbir deðeri yoktur. Sizde farklý ve bence önemli bir kategoriyi, yani Nizipdeki canlýlarýn göremediðimiz güzelliklerini bizlerle paylaþýyorsunuz. Bu sayýda öncekine benzer bir konuyu beraber hazýrlayalým Ýnþ..
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Þu konuda anlaþalým ben bir çok fotoðrafýmý bir çok insanlarla paylaþýyom hatta fotoðrafýný çektiðim ve beðendiðim fotoðraflarý tekrar sahiplerine baský yaptýrýk götürüyorum ve ben o insanýn yüzündeki gülümsemenin verdiði güzelliði emeði alýnterini hissediyorum VE DE YAÞIYORUM...
ÇÜNKÜ FOTOÐRAF BANA GÖRE BÝR YAÞAM HÝKAYESÝDÝR...
BÝRAZ DA UNUTULMUÞLARIN HÝKAYESÝDÝR ÇEKEBÝLENE...
![]()
hayýrlý olsun..g.antep teký arkadaslara ulaþtýrabýlýrým ...tabi admin le göruseyým de bi...bugun nizip teyým bý ugraycam yanýna...
üstadlarým bir de deðinmek istediðim bir konu dah var bunada coðrafyacý olduðum için deðiniyorum.2.sayýdaki zeugma -gül hazal polat yazýsý olmasý lazým.bu yazýyý inceledim ama þahýs bu yazdýklarýný hangi bilimsel verilere dayandýrýyor ve hangi belgeler elinde var da bu kadar net açýklmalar yapýyor. öncelikle üstadýmýzdan açýklamalar bekliyom...
SÝTEMÝZDEKÝ YAZIDAN BÝR ÖRNEK...
HAZIRLAYAN
TAMER ERÝM
ÝSTÝKLAL ÝLKÖÐRETÝM OKULU/NÝZÝP
GÖRSEL SANATLAR ÖÐRETMENÝ
NÝZÝP EKÝM/2006
ÖNSÖZ
“Zeugma” ismini yaklaþýk 15 yýl önce Sanat Tarihi öðretmenimden duymuþtum.
“Antik bir kent sular altýnda kalacak” diyordu.
Önemini o kadar anlayamamýþtým….
Ta ki üniversite öðrencisi olduðum 2001 yýlýnda gazete manþetindeki “TAHRÝP EDÝYORLAR!” baþlýklý haberi okuyana kadar!
Gazete haberi Zeugma’ya olan ilgi ve merakýmý arttýrmýþtý.Gidip-görmeyi çok isterken kaderin bir cilvesi ki beni o merak ettiðim yere getirdi.
Ve yaklaþýk 5 yýldýr Zeugma’nýn merkezinde Nizip-Ýstiklal Ýlköðretim Okulunda Görsel Sanatlar Öðretmenliði yapýyorum.Zeugma’yý defalarca görme ve inceleme fýrsatý buldum.
Zeugma önemli bir antik kent.Görsel ve yazýlý kaynaklarý incelediðimde bir kez daha anlýyorum ki döneminin sanatsal ürünlerini en görkemli þekilde bize sunuyor.Fýrat nehrinin kenarýnda manzaralý bir alana kurulmuþ yerleþim merkezi.80 bin nüfusu ile dünyanýn en büyük kentleri arasýnda yer alýyor.M.S. 4.y.yýlda Roma hakimiyetine giren antik kent yollarýn kesiþme noktasý-ticaret ve garnizon kenti olarak dikkat çekiyor.Özelliði:Kendine has özellik taþýyan heykeltýraþlýk örnekleri,kabartma ve mozaikleridir.Þu anda ancak antik kentin küçük bir bölümü ortaya çýkarýlmýþ Roma villalarý ve bu villalarý süsleyen mozaiklerdir.Ve…… Bereketin Köprüsü adýný verdiðim araþtýrma projemde antik kentin tarihi öneminden, bugünkü durumundan , müze fotoðraflarýndan,yazýlmýþ þiir ve makalelerden ,mozaiklerin öykülerinden, bahsetmeye çalýþacaðým.Bu çalýþmamým ilgi duyanlara yararlý olmasýný dilerim.
Tamer ERÝM
Ýstiklal Ýlköðretim Okulu/NÝZÝP-GAZÝANTEP
Görsel Sanatlar Öðretmeni
Binlerce yýl önce baþlar ZEUGMA’ nýn yazgýsý,
Fýrat’ýn bereketli topraklarý beþik olur ona.
Medeniyetler gelir medeniyetler geçer üzerinden
Tarihe paha biçilmez eser olur her bir taþý...
(Onca TAPINÇ)1-ZEUGMA ANTÝK KENTÝNÝN TARÝHÝ VE ÖNEMÝ
ÝÇÝNDEKÝLER
(BEREKETÝN KÖPRÜSÜ-ZEUGMA)
2-ZEUGMANIN KRONOLOJÝK TARÝHÇESÝ
3-HARÝTALARLA ZEUGMA
4-MOZAÝKLERÝN ÖYKÜLERÝ (BÝR DÜZÝNE MOZAÝK ÖYKÜSÜ)
5-ANTÝK KENTTEN FOTOÐRAFLAR
6-GAZÝANTEP MÜZESÝNDEKÝ ZEUGMA & FOTÐRAFLAR
7- ZEUGMA BULLALARI (MÜHÜR BASKI)
8-ZEUGMAYA YAZILMIÞ ÞÝÝRLER
9-DÜNYA GÖZÜYLE ZEUGMA (5 Dakikalýk Ýngilizce Anlatým-Reklam)
10-MÝTOLOJÝ SÖZLÜÐÜ
11-NE YAPILMALI!
12-KAYNAKÇA
NOT: Avrupa Birliði Gençlik Projesi kapsamýnda hazýrlanan ^MOZAÝKLER KENTÝ ZEUGMA^adlý görüntülü CD’si ek olarak sunulmuþtur.
(Hazýrlayanlar: Mehmet ÖNAL-Burhan AKYILMAZ)
ZEUGMANIN TARÝHÝ VE ÖNEMÝ
"Köprü-Geçit" anlamýna gelen Zeugma, Gaziantep ili Nizip Ýlçesi Belkýs köyünde bulunan antik bir kenttir.Yaklaþýk 20 bin dönümlük Belkýs/Zeugma, Fýrat nehrinin kolay geçilen bir noktasýnda yer aldýðýndan, tarihin en eski çaðlarýndan bu yana çok önemli bir geçit yeri olmuþ ve tarih boyunca ticaret açýsýndan olduðu kadar, askeri bakýmýndan da her zaman önemini korumuþtur.80 bin nüfusu ile döneminin en büyük kentlerinden birisidir.
Doðudaki ve Batýdaki imparatorluklarýn doðal sýnýrý olan Fýrat Nehri kýyýlarý,büyük savaþlara sahne olmuþtur. Büyük Ýskender, Ýran seferine giderken Fýrat’ý buradan geçmiþ ve Þehir, Helenistik dönemde yeniden imar edilmiþtir.
Kommagene Krallýðý döneminde dört önemli þehirden birisi olan Zeugma, Roma Ýmparatorluðu döneminde, Fýrat’ý koruyan dört büyük askeri garnizondan biri ve en güneydeki olma özelliðine sahiptir. Roma devrinde þehir çok büyümüþ, kültür, sanat ve ticari alandaki faaliyetleri ile zengin bir yapýya sahip olmuþtur. Özellikle M.S. 2. ve 3 yy.’da en parlak devrini geçiren Zeugma, Bizans döneminde eski canlýlýðýný kaybetmeye baþlamýþ ve sonunda Ýslam akýnlarýna dayanamayarak önemini yitirmiþtir. Zeugma, özellikle Roma döneminde, sanat alanýnda çok ilerlemiþ, zengin villalarý süsleyen mozaik döþemeler dünya örnekleri ile yarýþýr hale gelmiþtir. Diðer taraftan Þehir, mezar heykeltraþlýðý sanatýnda da ilerleyerek kendine özgü tipler ortaya koymuþtur.
Belkýs Tepesi denilen 300 m. aþaðýdaki Fýrat’a kadar engebeli yamaçlar, yüzlerce yýlýn birikimi olan yaklaþýk 3-5 m. kalýnlýkta toprak dolgu ile örtülmüþ olup, üzerindeki Antepfýstýðý bahçeleri ile, kesinlikle bir antik kent görünümü vermemektedir. Bir saklý kent manzarasýnda olan Zeugma’nýn önemine iþaret eden ilk belirtiler, 1987 yýlýnda Gaziantep Müzesi’nin güneybatý nekropolde açtýðý, kaçakçýlarca yarým býrakýlmýþ iki Oda mezar ile bunlarýn verdiði buluntular olmuþtur.Çok sayýda gömünün yapýldýðý, duvarlarý freskli , belirli bir mimariye sahip mezar odalarýnýn önündeki teraslardan elde edilen heykeller halen Gaziantep Müzesi’nde sergilenmektedir.
Zeugma’dan yakýn geçmiþte ve özellikle son dönemde çýkartýlan mozaikler eþsiz güzellikleri ve kendine has özellikleri ile dikkat çekmektedir. Mozaikler bugünlere kadar önemli ölçüde özelliðini kaybetmeden ve hasar görmeden gelebilmiþ ve figürlerin eþsizliði yanýsýra doðada bulunan çeþitli renklerdeki taþlarla yapýlan mozaiklerde, doðada bulunmayan renkler için ise renkli camlar kullanýlmýþtýr.
ZEUGMA’NIN KRONOLOJÝSÝ
M.Ö. 300.yy: Büyük Ýskender’in Generallerinden 1.Selevkos Nikator Belkýs/Zeugma’nýn ilk yerleþimi olan Selevkeya Euphrates kentini kurar.
M.Ö. 1.yy : Kentin Selevkeya Euphrates adý korunarak Kommagene Krallýðý’’ýn 4. büyük kentinden biri olur.
M.S. 1.yy : M.Ö.1.yy.’ýn ilk çeyreðinde Roma Ýmparatorluðu’nun topraklarýna katýlýr ve ismi de “köprü “ , “geçit” anlamýna gelen “ ZEUGMA” olarak deðiþtirilir.
M.S. 252 : Sasani Kralý 1.Þapur Belkýs/Zeugma’yý ele geçirerek yakýp yýkar
M.S. 4.yy. :Belkýs/Zeugma geç Roma hakimiyetine girer.
M.S. 5-6.yy. :Belkýs/Zeugma Erken Roma hakimiyetine girer.
M.S. 7.yy. : Ýslam Akýnlarý sonucu Belkýs/Zeugma terk edilir.
M.S. 10-12.yy: Küçük bir Ýslami yerleþimi oluþur.
M.S. 16.yy. :Bugünkü adýyla Belkýs Köyü kurulur.
Sitemizde yayýnlanmaya uygun görülen her makale uzun bir süre ana sayfamýzda okuyucularýn begenisine sunulmaktadýr.Bu süre içinde makaleye gelen her türlü yorum yine okuyucularýmýza bir baþka açýdan zenginlik vermektedir.Bu bazen karþýt görüþ de içerebilir."Zeugma þehri nasýl yokoldu?" isimli makale 7 hafta sitemizde yayýnda kaldý.Birçok görüþ dile getirildi.Ve bu görüþler okuyucularýmýzýn ufkunu açtý.Makaleyi dikkatli okursanýz kesin ifadelerin olduðu hususunda yanýldýðýnýzý görürsünüz.Bu sadece bir görüþ ve iddiadýr.Önemli olan ýspata dayalý delillerin sunulmasýdýr.Yukarýdaki kronoloji tüm tarih kitaplarýnda zaten mevcuttur.Tarih ilmi pozitif bir bilim olmadýðý için yazýlan her kaynaðý doðru kabul etmek de ayrý bir yalnýþlýktýr.2.sayýmýzda yayýnlanan makaleye hem cevap niteliginde hem de iddiayý çürütücü bilgiler sunabilirsiniz.Bunu da yayýnlarýz.Bu tür tepkiler son derece olumlu ve hoþumuza giden tepkilerdir.Sanýrým konuyu hazýrlayan arkadaþýmýz da yazýnýza cevap verecektir.Hassasiyetiniz için teþekkür ediyorum..
www.tarhanharita.net