Kilisenin camiye çevrilmeside güzel olur yaw... Gavura inat, beþ vakit namazý orada kýlardým....
Kilisenin camiye çevrilmeside güzel olur yaw... Gavura inat, beþ vakit namazý orada kýlardým....
Selam olsun the imam hatip mezunlarýna...
ONLARDA BiZiM CAMiLERiMiZi KiLiSE YAPARLARSA NE OLACAK KARDES BAK YUKARIDA COGU KONUYA DEGiNMiSiM ..SADECE CAMiiYi GÖRMEYiN TEKRAR ATIYORUM SAPTIRMAYIN LÜTFEN..
evt kilise eskiden camiimiþ sonra 1884 yýlýnda þýhlar camii yapýlýnca mahsen olarak kullanýlmýþ üzüm saðlanmýþ falan.. bunlarý rahmetli büyük babamdan ,babama aktarýlmýþ...
Hala bu kararýn çýkmamasý üzücü idi ama þimdi somut adýmlar atýlmasý güzel...
Nizipte zeugma çýktý antepe taþýndý eðer kilise taþýnsaydý antep onu da alýrdý sankonun parasal gücü Nizip halkýnýn önüne geçmemeli......
Zeugmaya sahip çýkamadýk kilisemize sahip çýkarýz inþallah..
Nizipteki tarihi evlere sahip çýkmamýz lazým þýhlar mah. orada ki evleri küçük kafeler haline getirilse þýhlar mah. istanbuldaki fransýz sok. olan alana benzer...
Ama dediðim gibi bireick barajýnda olduðu gibi son dakikayý bekliyoruz maalesef...
Oradaki insanlar evlerini yenileyemetikleri için en son çare yakacaklar ve yakmak isteyenlerde var.....
Diyorum ki bu tarihi evler tespit edilip küçük türkü kafeler yada lokanta tarzýnda yerler açýlmalý bunu yapacak kiþiler tek belediye deðil þahýslarda yapabilir....Belediye her türlü yardýmý yapaçaðýna inanýyorum...
Bu yazýlarý yazmamda amaç diyelim Nizipe müze açýldý gelen turistler nerde dinleneçekler nereleri gezecekler hangi tarihi eve girebilecekler yani turistler sadece müzeyi görüp gidecekler Nizipe hiç bir artý olmayacak.......
Bunun için tarihi evlerimizi yanmaktan kurtarýn !!!!!!
.
Zamanýnda kilisenin müzeye dönüþtürülmesi içn baraj kazýlarýnýn baþlamasýna yakýn bir dernek kurulmuþtu. Bu dernek bu iþ için çok çabalamasýna raðmen baþarýlý olamadý, zira kilisedeki tasarruf hakký belediyeden vakýflara geçmiþti. .
Þimdi eðer tekrar belediyeye yetki verildiyse vakit kaybedilmeden çalýþmalara baþlanmalýdýr. Geçmiþte bu yönde yürütülen çabalarý kimse desteklemezken iþ iþten geçtikten sonra Nizip ’te bir müze olmasýnýn ne kadar gerekli olduðu da böylece görülmüþ oldu ama iþ iþten geçti. Þimdi hiç olmazsa zararýn neresindne dönersek kardýr demeliyiz. Restorasyon için ön proje çalýþmalarýnýn baþlaýðýný ben de duydum. bu iyi bir geliþme, emeði geçenleri kutlamak isterim..
Mesela Efes antik kentine giden herkes illa Selçuk müzesine uðrar. Ufak parçalar açýk hava müzesinde sergilenemeyeceði için kapalý mekan gereklidir. Bu mekanýn adresinin Gaziantep olmasý manasýzdýr. Diyelim ki bir turist kafilesi geldi ve Zeugma ’yý görmeyi amaçlýyorlar. Þu anda Gaziantep ’te müzeyi geziyor, ordan karayoluyla Nizip ’in yanýndan geçiyor ve Nizip ’i geçtikten sonra Zeugma yoluna dönüyor. Neden derseniz, Nizip ’in alt giriþinde Zeugma yol tabelasý yok da ondan. Bu kadar bariz bir hatanýn nasýl yapýldýðýný anlamak mümkün deðil. Turistler Zeugma ’ya Nizip içerisinden geçerek gitse, çarþýda durup bir þiþe su satýn alsalar bu yine kardýr. Ama þimdi Nizip ’in yanýndan geçiyorlar ve Nizip ’e uðramýyorlar..
Eðer Nizip içinde mümkünse kilise, deðilse baþka bir yer müze yapýlsa, Zeugma ’ya gelen insanlar illa Nizip içine uðrarlar. Nizip ’e gelen bir turist nasýl olsa Gaziantep ’e de gider. Sadece Nizip ’i ve Zeugma ’yý görüp geri dönmez..
Ýdareciler derhal bu konuyla ilgili bir plan yapýp hayata geçirmelidirler. Yoksa tur firmalarý da zamanla güzergahlarýný kesinleþtirerek Nizip ’i plana dahil etmemeye devam ederler. Ýlk iþ Zeugma yol tabelasý Nizip ’in ilk giriþine konmalý, gelen turistlerin çarþý içinden geçerek Zeugma ’ya gitmeleri saðlanmalýdýr..
Nizip ’teki diðer eski yapýlara gelince.. Nizip belediyesi bu binalarýn sahiplerini biraraya getirmeli, bu binalarýn restorasyonu için fon saðlanmasý konusunda çalýþmalýdýr. Gaziantep ’te Beyazlar konaðý var mesela kýrkayak parkýnýn orada, belediye orasý için bina sahiplerine önce AB ’den, sonra da TOKÝ ’den kaynak bulunmasýný saðladý. yoksa bu binalarýn þahsi gayretlerle kurtulmasý mümkün deðil zira bahsettiðimiz iþlemler çok çok yüksek maliyetlidir. Belediye, þehrin kimliði ve genel silueti için bu organizasyonu kurumsal kimliði ile düzenleyici ve denetleyici role sahip olmalýdýr..
Edited by - murats on 02.11.2006 12:32:19
SEVGÝLÝ ÝMAR MÜDÜRÜMÜZ VE BELEDÝYE BAÞKANIMIZ ÝLE TÜM EMEGÝ GEÇENLERE AYRI AYRI TEÞEKKÜR EDERÝM..
ÖZÜR DÝLÝYEREK BÝR SORU SORMAK ÝSTÝYORUM.kÝLÝSENÝN ARKA VE YAN KISIMLARINDA BULUNAN ARAZÝ ACABA KÝLÝSE ARAZÝSÝ ÝÇÝNDEMÝ. SELAMLAR.
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Nizip’e dair son günlerde edindiðim en sevindirici haber....
Gördüm ki, DUYARLILIK ÜZERÝNE (Kimliksiz Nizip 3’ten önce bir parantez) adlý yazýmda; 14 yýl önce bir avuç, bu konuya duyarlý Nizipli ile gündeme getirdiðimiz KÝLÝSENÝN RESTORASYONU (ve MÜZEYE DÖNÜÞTÜRÜLEREK, ZEUGMA’DAN çýkacak olan antik deðerlerin orada sergilenmesi) çabamýz ’nihayet’ resmiyette kabül gördüðü için, dünden bugüne emeði geçen herkese candan teþekkür ederim..