acemi toydemir
insan dogdugu yeri neden özler hiç düþündünüzmü ben ne zaman keredin adýný duysam icimdeki hedþey beni sanki öldürüyor okadar uzak kaldim dogup büyüdügüm yere hasret býraktý bu hayat beni sevdigim insanlra hayata küstürdü gürbet beni
Köy adlarý konusunda bir þey dikkatimi çekti. Gerek Nizip'te gerekse hemen karþýda Birecik'te "Til" kelimesiyle baþlayan birçok köy var. Tilmiyen, Tilaze, Tilveys, Tilhabeþ, Tilmusa, Tilöbür vs... Til kelimesi Arapça da "tepe" demek. Yani bu köylerin adý sanki bulunduðu yere hakim olan bir þahsýn adýyla anýlmýþ. Benzer þekilde Torumahmut (Dutlu) Köyü'nün de adý Arapçada "dað" anlamýna gelen "tur" kelimesinde geliyor olabilir.
Sitemizde hemen hemen Nizip'in tüm köylerinden üyemiz var. Herkes kendi köyünün adýnýn kaynaðýný araþtýrsa ilçemiz için güzel bri arþiv olur.
bireysel emekli, sadece üye...
[NZ]Dutlu[/NZ], [NZ]Torumahmut[/NZ], [NZ]Torunmahmut[/NZ] diye biliyorum.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
mizrin>yaðmuralan
GAZÝKENT ÜNÝVERSÝTESÝ
SÝYASET BÝLÝMÝ VE ULUSLAR ARASI ÝLÝÞKÝLER
Kasabamýzýn eski adý "Mýzar" dýr.Bu ismin mezar kavramýndan geldiði bilinmektedir.Çünkü beldemizde çok sayýda ulu insanlara ait tarihi mezarlar halen bulunmaktadýr. Beldemizin geçim kaynaklarý:Genelde çiftçilik üzerinedir.Baþlýca Zeytin,Antep Fýstýðý, Hurma,Havuç,Nar gibi tarýmsalürünlerimiz vardýr.Özellikle havuç beldemize has cinsi ile meþhurdur.Kasabamýzýn geçmiþi Selçuklular dönemine dayanmaktadýr.Kuruluþ tarihi tam olarakbilinmemektedir.Beldemizde halen ibadete açýk Selçuklular döneminden kalma bir camii ve daha önceki yýllardan kalan ve halen sadece minaresibulunan bir diðer camiinin varlýðý da bilinmektedir.Hz Ali'nin evladý Hacý Dede Oðlu'nun oðlu Ömer Þaha ait mezar da beldemizdedir. Beldemizde Ýlköðretim Okulu,Kütüphane, Saðlýk Ocaðý,Ekmek fabrikasý ve dört tane Zeytinyaðý Ýmalathanesi bulunmaktadýr.26 bakkal,üç internet cafe,6 kahvehane,1 bilardo salonu,3 cami,bir lisei3 ü ilköðretim okulu,1 adet milli kütüphane bulunmaktadýr
KASABAMIZIN MEÞHUR VEDE ÇOK ÜNLÜ OZANI.(USLUBU DOÐAÇLAMA)
1933 yýlýnda Gaziantep'in eski adý Mýzar, þimdiki adý Uluyatýr kasabasýnda dünyaya geldi. Fakir bir ailenin çocuðuydu. 10-12 yaþlarýnda bazen dutma bazen çoban olarak çalýþma hayatýna girdi. Bu sebeple okula gidemedi ve okur yazarlýðý da öðrenemedi. Çobanlýk yaptýðý süre içinde daðlarda kendi kendine þiirler ve türküler söylüyordu. 15 yaþýndayken bir kýza aþýk oldu. Kýz da onu sevdi. Ancak fakirlik yüzünden kýz babasý düðüne yanaþmadý. Mehmet Yýlmaz, bu aþk sebebiyle büyük acý çekti. Kendisi, "Aþýklýðým iþte bu aþk yüzünden baþladý" demektedir. Köyde yaþadýðý yýllarda dernek ve düðünlere giderek türkü ve þiirler okudu. Daha sonra Gaziantep'e gelerek 6 yýl kahvecilik yaptý. Sevdiði ve alamadýðý kýzýn 1955'de vef'at etmesinden sonra evlendi. Bu evlilikten 12 çocuðu dünyaya geldi.
Mehmet Yýlmaz, baþta Konya'da yapýlan Türkiye Aþýklar Bayramýna Ýstanbul'da yapýlan Kültür sanat Vakfý'nca düzenlenen Aþýklar Þöleni'ne katýldý.
Mehmet Yýlmaz, Türkiye Aþýklar Bayramlarýna katýldýðý her yýl ''Besteli Doðmaca Türkü'' dalýnda altýn madalya kazanmýþtýr.
SONU NEYE VARACAK
Hacýya hocaya cahilsin deyip,
Çat bakalým sonu nere varacak?
Sabahleyin erken okunur ezan?
Yat bakalým sonu nere varacak?
Dikkat et sevdiðim eyleme hata,
Eli boþ gider mi insan ahrete.
Bir ölçek su döker, bir ölçek süte,
Kat bakalým sonu nere varacak?
Hiç aklým ermedi benim bu iþe,
Kimse dur demiyor böyle gidiþe.
Alýp dörde beþe, satar kýrkbeþe,
Sat bakalým sonu nere varacak?
Ýstersen Mecnun de, istersen deli,
Doðruyu söyleyenin bükülür beli.
Bir kavak dalýnda karga misali,
Öt bakalým sonu nere varacak?
Þaþýrýrsýn Mehmet Yýlmaz ne desin?
Allah vicdansýza merhamet versin.
Dört kiþinin omuzunda gidersin,
Git bakalým sonu nere varacak?
Kefre .suboyu
II.Mahmut'un burada tarumar edilmesiyle de alakalý olabileceði düþünülmektedir. Nizip savaþý konumuzda bahsi geçiyordu.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Akçakent hakkýnda neler var.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Eski köy isimlerini istiyoruz.
Yer isimlerinin deðiþtirildiðini
tarihe yazsak 500 yýl sonra kimse inanmaz.
Osman Demir Istanbul
bence de köy ismilerinin aslý geri gelmeli. zaten hali hazýrda kimse yeni isimleri kullanmýyor. çünkü bu isimler bir günde verilen isimler deðildi atalarýmýzdan bize kalan ve belkide çoðu bir hadise sonucunda vuku bulan isimlerdi. dolayýsý ile kültürün birer parçasý olan bu isimler artýk resmiyetde de tanýnmalý.
Köylerin eski adlarý hala geri verilmedi mi.?
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE