köfteyle daha bir lezzetli olur. hoþ bir aromasý vardýr. Faydasý muhakkak vardýr ama bizim bildiðimiz en büyük fayda damakta býraktýgý tat.![]()
köfteyle daha bir lezzetli olur. hoþ bir aromasý vardýr. Faydasý muhakkak vardýr ama bizim bildiðimiz en büyük fayda damakta býraktýgý tat.![]()
Çördük özellikle bahar ayýnda taze olarak deha sonrada kurutulmuþ olarak nizip bölgesinde çok tüketiliyor. Mercimekli köfte, taze dolma ve kapama dediðimiz otla ve taze yaprakla yaptýðýmýz pilavda kullanýlýr ve çokda yakýþýr. Ben kurutulmuþunun da kullanýldýðýný eþimin akrabalarýndan öðrendim. Kurutulmuþu ayný amaçlarla kullanýldýðý gibi sýcak çay þeklinde bazý sancýlarýn iyileþtirilmesinde kullanýlýyor. Bende öðrendikten sonra denedim ve faydasýný gördüm. Ayrýca nizipte üzüm pekmezi yapanlarýn çördükle birlikte bazý baharatlarý tülbente sarýp kaynama esnasýnda pekmeze kattýklarýný, bunun pekmezin tadýný güzelleþtirdiðini biliyorum. Bunun yanýnda son yýllarda çördüðün, þeker hastalýðýna çok iyi geldiðini duydum yakýnlarýmdan. Nasýl kullanýldýðýný billmiyorum ama herhalde çay þeklinde tüketiliyor. Ama bahar ayýnda bazý yakýnlarýmýn özellikle toplamaya çýktýklarýný biliyorum þeker hastalýðý için.
Ayrýca bizim kullandýðýmýz çördük resimdeki bitkidir. Bundan kesinlikle eminim. Ama botanikte çördük diye farklý bir bitki varsa bilemem.
Rahmetli babaannem çok severdi,baharda bulursak ona getirirdik hemen küçük bir dürüm yapardý domates çördük vs.Geçen ay annem Nizip'e gitmiþti bir kaç dal getirdi ama kurumaya yüz tutmuþtu iki kere yaðlý köfte yaptýk yedik enfes tat vermiþti valla...
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Corduk nedir? Aciklayacak biri var mi acaba?
kAlp dEdiqin Atiyor zAtEn mArifEt riTmi dEqistirEbilEndE
Bir sürü açýklama var ya . Okumadýnýzmý