nizipin ve barakýn simgesi fýstýk için çabalamak güzel biþey olsa gerek kasým beyi tebrik ediyorum olsada þöyle aðzý çýtlakalarýndan yesek hasret kaldým ankarada nizipin her þeyine bakýn gene yaram depreþti
nizipin ve barakýn simgesi fýstýk için çabalamak güzel biþey olsa gerek kasým beyi tebrik ediyorum olsada þöyle aðzý çýtlakalarýndan yesek hasret kaldým ankarada nizipin her þeyine bakýn gene yaram depreþti
Yýllardýr sulama yapýlmýyordu...
neden..?
Çiftçilerimiz "fýstk aðacý suyu sevmez" düþüncesiyle kendilerini bu iþten soyutlamýþlardý ancak son zamanlarda sulama yapýlan bahçelerdeki farký görünce bu anlayýþýn yanlýþ olduðunu farkettiler ayrýca zaman zaman yaþanan kuraklýk dolayýsýyla birbirilerinden etkilenerek sulama konusnda daha hassas davranmaya baþladýlar.
Bir defa sulama yaptýktan sonra her zaman sulamak gerekirmi?
Öncelikle bölgemizdeki halihazýrdaki fýstýk aðaçlarýnýn sulu tarým þartlarýna elveriþli çeþit olmadýðýný belirtmekte fayda var, þu anda yapýlmakta olan sulama zaman zaman yaþanan kuraklýk sebebiyle eksik kalan, yýllýk yaklaþýk su ihtiyacýný tamamlamaya yöneliktir. Bu sulama da zaten kýþ ve bahar aylarýnda yapýlmaktadýr yaz aylarýnda yapýlan sulama çeþitli sebepler nedeniyle fayda vermemektedir.
Dolayýýyla bir defa sulama yaptýktan sonra tekrar sulama yapmamak þart deðil ancak sulama snrasýnda toprak yarýlmasý gibi etkenler çabucak bertaraf edilmezse buharlaþma nedeniyle bazen verilen suyun daha fazlasý buharlaþmaktadýr.
Yýýlýk yaðýþýn normal seviyelerin çok altýna düþtüðü yýllarda yaþanan aþýrý kuraklýk topraðýn 40-50 cm ve daha derinlerdeki rutubet ve/veya su (halk arasýnda höl) kuraklýðýn etkisiyle çekiliyor dolayýsýyla aðaç gerek mevsim þartlarý gerek üstündeki meyva sebebiyle gerekse yaþamasý için geren asgari su miktarýna kavuþamazsa kuruma tehlikesi geçirir yada stres yaþar normal yllarda böyle sorunlar olmasada çok kurak yada yaðýþ daðýlýmý aylara göre homojen olmayan yýlarda bu tehlikeyi yaþamak için sulama yapmak gerekir.
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
Sayýn Akpek, bir örnek vermek istiyorum mesela geçtiðimiz yýllarda ilk defa amcam Talat Böler tarafýndan uygulanan yeni ekilmiþ fidanlara basýnç ile toprak altý (kök kýsmýna doðru) sulama þekli ile fidanlar en az 3 yýlda gösterecekleri geliþimi ayný yýl içerisinde tamamladýlar, dolayýsýyla ilk ekimdeki can suyu ve müteakip zamanlarda fidanlarda yapýlan sulama çok olumlu neticeler vermektedir.
Bu yöntem týpký þýrýnga ile hastaya ilaç enjekte etmiþ gibi...
ucu sivrileþtirilmiþ ve yan taraflarýndan muhtelif sayýda delikler açýlmýþ 1-1,5 m uzunluðundaki bir boruya üst kýsmýndan basýnçlý su veriliyor suyun etkisi ile topraða doðru zorlanarak itilen boru yaklaþýk 40-90 cm derinlere kadar ilerliyor 2-3 dakikalýk bir zamanda verilen su hem bitkinin direk kök bölgesine ulaþýyor hemde topraðýn yüzeyinde sulama olmadýðý için çatlama yarýlma ve buharlaþma olmuyor bazende bu suyun içerisine direk olarak suda eriyebilen gübre veya ilaç katýlarak bitkiye kýsa sürede ulaþmasý saðlanarak gerek hastalýðýn tedavisinde gerekse geliþiminde zaman kazanýlýyor.
ABD'deki fýstýk bahçelerinde 5-6 yýlda hemen hemen ekonomik düzeyde verim alýnabiliyor bizde ise en erken 15 yýl üstelik eonomik verimli hali de deðil...
Fark doðru yöntemlerle sulama ile birlikte bitki besleme-bilinçli ilaçlama ve topraðý aþýrý derece sürmeden içerisindeki mikroorganizmalarý canlý ve çok sayýda tutmaktan ibaret.
Kasým abi;çiftci arasýnda, Fýstýk aðacý diplerinde yeþeren otlarý aðacýn köküne çevrilmesi, otlarýn; gübre gibi olmasada aðaca fayda saðlayacaðý söyleniyor? Bu Konuda Bilgi alabilirmiyiz? Teþekkürler...
Konu Cali tarafýndan (01.05.09 Saat 21:16 ) deðiþtirilmiþtir.
Dayan be gönlüm!.
Bîçâre deðilsin, Yaradan sana yâr..
Kimsesiz deðilsin, yanýnda "Kimsesizler kimse...si" var!
Biliyorum, Sýðmazsýn hiç bir yere, dünya sana dar!
Ama dayan gönlüm! Dayan ki her gecenin mutlaka bir sabahý var...
Konu Kasým Böler tarafýndan (02.05.09 Saat 16:12 ) deðiþtirilmiþtir.
sayýn yetkililer
daha önceleri NRT yi internetten izleyebiliyorduk, þu anda yayýn yok, haberleri yokmu yoksa bir sorunmu var. Uzak illerde bulunanlar için NTR izlemek çok ama çok iyi olacaðý kanýsýndayým. Yanýlýyormuyum, Çözüm için ne gerekirse yapmaya hazýrým. SAYGILAR NAÝM
kasým abi çiftcilerimizi bilgilendirme konusundaki hassasiyetiniz için teþekkürler..
az önce bir link vermiþtiniz birinci video'yu izledim ama ondan sonra linkleri kaldýrmýþsýnýz o yüzden diðer video'yu izleyemedim. bir hatamý oluþtu acaba?
sen bana ýþýk ver yeter bende filiz çok