Bunlar deðerli bilgiler çok teþekkür ederiz.
Bunlar deðerli bilgiler çok teþekkür ederiz.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Birecik Kazasýnýn Ýdari Taksimatý: Hicri 1317 yýlý Halep Vilayet
Salnamesine göre, Birecik Kazasý ve merkezi olan Birecik kasabasý Urfa’nýn
yetmiþ kilometre batý tarafýnda ve on sekiz saat uzaklýðýndadýr; Haleb’in ise
135 km kuzey doðusunda ve yirmi sekiz saat uzaklýðýndadýr. Adý geçen
kazanýn içinden Fýrat Nehri geçer ve kazanýn dört bir yanýný sular.37 Birecik
Osmanlý idaresine girdikten sonra 1518 yýlýnda yapýlan bir düzenleme ile Urfa
gibi müstakil bir sancak durumuna getirildi ve Diyarbakýr Eyaletine baðlandý;
ancak Urfa Sancaðýnýn Halep Eyaletine baðlanmasýyla Birecik Urfa Sancaðýna
baðlý kaza durumuna düþürüldü.38 Birecik kazasýna baðlý Nizip, Barak ve
Çukur adlarýnda üç nahiye ve 133 köy vardýr.
Kaynak:“19. YÜZYILIN ÝKÝNCÝ YARISINDA URFA’DA SANCAK ÝDARESÝ”
فردان الكصيري
Bu rabýtadan Osmanlýnýn son dönemindeki Urfa vilayeti haritasýný ve dolayýsý ile Nizib'i görebilirsiniz:
http://www.definegizemi.com/il_il_anadolu/urfa.htm
فردان الكصيري
Küreb Köyü ile alakalý bir belge daha. Bu belgeye bakarak köyün 1750 yýlýnda da var olduðunu söyleyebiliriz. Zira benim dedem de takriben 1700'lerde gelmiþ ve köy kurulmuþ. Belge Antep þeriye sicilinden. Köy Nizib'e oradan Bireciðe oradan Urfaya oradan da Haleb'e baðlý fakat köyün Antep'teki bir köy ile sorunu çýktýðý için köyün ismi antep þeriye sicilinde de geçmiþ:
(Kaynak: 1750-1752 (H.1164-1165) TARÝHLÝ GAZÝANTEP ÞER'ÝYYE SÝCÝLÝNÝN TANITIMI VE FÝHRÝSTÝ)
f. BORÇ VE EMANETLE ÝLGÝLÝ BELGELER
Belge No: 69 HÜCCET: Nizib kasabasýna baðlý Kirab karyesi ahâlisinden Molla Hýdýr ve Mehmed adlý kiþiler, Anteb'e baðlý Milisdar karyesi ahâlisinden Sadýkoðlu demekle tanýnan Mehmed üzerine açtýklarý davalarýnda, köylerine Sadýkoðlu Mehmed tarafýndan getirilen mübaþire 290 kuruþ ödediklerini söylemiþler ve bunun kendilerinden fuzuli olarak alýndýðýný ileri sürmüþlerdir. Görülen davada davacýlarýn haklý olduðu anlaþýlmýþ ve söz konusu paranýn geri ödeneceði söylenilmiþtir. 17 Aðustos 1750.
Aslýnda Kürepli olanlar var ise aramýzda yaþlýlarýna burada geçen isimleri sorabilir. Gerçekten bu kiþiler kimdir kimlerdendir merak ediyorum. Bizden olmadýklarýný biliyorum.
فردان الكصيري