aslýnda düþünüyorum býyýk býrakmayý.
aslýnda düþünüyorum býyýk býrakmayý.
Yöremizde el sanatlar ile ugrasanlarin, emeklerinin karsiliklarini maddi, manevi yeterince almadiklarini düsünüyorum. Avrupada el emegi cok önemli ve maddi acidanda hicde kücünsenmeyecek durumda. Örnegin terziye bir fermuar diktirme, ayakkabiciya ayakabini yaptirma, nerdeyse yaptirdigin ayakkabinin ve fermuarini yaptirdigin kiyafetin degeri kadar. Böyle oluncada insanlar yeni almayi tercih ediyor. Tabi bu durumda ancak kiyafetinin ve ayakkabisinin degeri yüksek olan kisiler ancak yaptirmaya verebiliyor. Diger kisilerde türkiyeye izine geldiklerinde ya yakinlarina veriyor, yada orda yaptiriyorlar)
çok güzel bir konu olmuþ babana benziyorsun emektarlarýn makinaya karþý verdikleri mücadeleyi kazandýklarý yüzlerindeki tarih çizgilerinden anlaþýlýyor nizip'in eski gençleri þimdiki nizip gençlerine 10 basar buna bende dahil ekmek ve emek peþinde zorluk sýkýntý kötü günler geçirmiþ olmamalarý imkansýz yýkýlmamýþlar ayaktalar inþallah daha nice yýllar nizip esnafý arasýndaki konumlarýný saðlam tutarlar yüce mevlam herþeyin en hayýrlýsýný nasip eyler saygýlarýmla kardeþim
Hepimizin yakýndan tanýdýðý attar abid emmi.
Dedesi Nizip'in ilk attarlarýndan olan çelebi emminin torunu, baba meslekini 35 yýldýr þuan ki yeri olan belediyenin karþýdýndaki yerde devam ettirmekte.
Çok güzel bir insan kendisi.
Kendisinden bir kaç bilgide alma fýrsatým oldu. Dedesi çelebi ermmi müftülük camiinin eski imamlarýndanmýþ.
sonra saraç yokuþunun isminin nerden geldiðini öðrendim. bu bilgiyi bir hafta içinde doðrulayýp sizlerle saraç ailesinden aldýðým bilgileri paylaþacaðým.
![]()
Uzun Çarþýnýn yaþlý çýnarý demirci imam emmiyi tanýmayan yoktur.
Nerdeyse 60 yýlýný demire þekil vermeyle uðraþtý.
Çok usta bir demirci olduðu suyun öte yüzüne kadar duyulmuþtur.
Eski dükaný uzun çarþýnýn eski halinde iken þuan onun varislerinin çalýþtýðý yerin karþýsýnda idi.
Vefat etmeden kýsa bir süre önce çekilen bir fotoðrafýný þuanki iþyerinde çalýþan büyüklerimden alýp sizlerle paylaþmak istedim.
![]()
Bu fotoðrafta þuanki Demirci imamýn iþ yerinde çalýþan Nizipli Hemþerilerimiz...
![]()
Gördüðünüz gibi karede imam emmi eksik
Allah Rahmet Eylesin. Mekaný Cennet Olsun.
Konu Gökhan Dokuyucu tarafýndan (22.11.08 Saat 15:45 ) deðiþtirilmiþtir.
Nizibin eskimeyen yüzleri bölümü gittikçe zenginleþiyor. Yeni eklenmiþ olan, aramýzda olmayan Demirci imam usta dedemin yetiþtirdiði demirci ustasýdýr.Allah mekanýný cennet etsin. Attar Abid dayý denince benim ilk aklýma gelen onun dükkanýndan gelen çeþitli baharat kokularý gelir. Kahve, kýna, tarçýn, karanfil vs. o kokularý koklamaya doyum olmaz. Abid Dayýda yok yoktur ne arasanýz bulursunuz. Þimdi gidip gaz ocaðý innesi var mý deseniz mutlaka var diyecektir. Gökhan hocamýnda ellerine saðlýk. Bu büyük deðerleri buraya taþýdýðý için....
'Bir dosttan tek bir gül ve güzel bir sözü ben onunlayken almayý,
öldükten sonraki bir kamyon dolusu çiçeðe tercih ederim'
Yýllarýn ustasý kemal amcamýn ellerinden öperim çok güzel resmi
gökhan abi gercekten cok güzel olmuþ aklýna ilmine yüregine saglýk yapmýþsýn arastýrmýþsýn bizi o eski günlere götürdün yine cok tskr ederim abi ellerine saglýk
Estaðfirullah kardeþ. Elimden geleni yapýyorum. Amaç Nizip'e hizmet![]()
Kültürümüze olan katkýlarýnýz ve tanýtým için teþekürler.