El el üstünde kimin eli var: bir kiþi secdeye kapanýr gibi yatar diðerleri o þahsýn sýrýna ellerini yumuruk gibi papýp üst üste kor en sonda kalanýn kim olduðunu yatan bilirse bilinen þahýs ebe olur
El el üstünde kimin eli var: bir kiþi secdeye kapanýr gibi yatar diðerleri o þahsýn sýrýna ellerini yumuruk gibi papýp üst üste kor en sonda kalanýn kim olduðunu yatan bilirse bilinen þahýs ebe olur
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
YAÐ SATARIM BALSATARIM OYUNU: OYUNCULAR BÝR DAÝRE OLARAK GENÝÞ BÝR ALANA YAYILIR BÝRÝ EBE OLUP ELÝNE BÝR BEZ ALIR MANÝYÝ SÖYLEYEREK GEZERKEN OYUNCULARDAN BÝRÝNÝN ARKASINA MENDÝLÝ BIRAKIR BÝR TUR ATARAK ÞAHSIN YANINA GELÝR MENDÝLÝ ALIP ÞAHSI KALDIRIP EBE YAPAR..
EGER ÞAHIS MENDÝLÝN KONDUÐUNU FARK EDERSE MENDÝLÝ ALIR EBEYÝ KOVALAMAYA BAÞLAR EBE O ÞAHSIN YERÝNE KADAR KOÞUP GELÝR OTURURSA EBELÝKTEN KURTULUR,DÝÐER ÞAHISMENDÝLÝN KONDUÐUNU FARK EDERSE EBEYÝ KOVALAR YAKALARSA EBE EBELÝÐÝNE DEVAM EDER .
Hani diyorum keþke hiç büyümeseydik,hep çocuk olarak kalsaydýk.... Doya doya saklambaç oynayýp,mendil kapmaca oynasaydýk.... Dimi yaniiii....?
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (26.07.07 Saat 11:58 ) deðiþtirilmiþtir.
Selam olsun the imam hatip mezunlarýna...
alýntý:
Huzeyfe demiþki:
Hani diyorum keþke hiç büyümeseydik,hep çocuk olarak kalsaydýk.... Doya doya saklambaç oynayýp,mendil kapmaca oynasaydýk.... Dimi yaniiii....?
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (01.08.07 Saat 07:59 ) deðiþtirilmiþtir.
Sayýn fsoyarik’e YÖREMÝZDE OYNANAN OYUN TÜRLERÝ’ne iki oyun daha (suda baþtan vurma ile yað satarým, bal satarým’ý) ekleyip zenginleþtirdiði için teþekkür eder, hatýrladýkça devamýný beklerim.
Sayýn hocam Ý.Halil Erdoðan; BEÞTAÞ ile GÜLLE’nin oyun kaidelerini siz açýklarsanýz sevinirim. Çünkü, ilk yanýtýnýzda bunlarý oynadýðýnýzý belirtip, dilinizi rehin koymuþtunuz!...
Bu iki tür oyun için yapacaðýnýz izahatlardan dolayý þimdiden teþekkürler..
Bugün, bir saat kadar önce üst katýmda yeni faaliyete geçen NÝZÝP EÐÝTÝM ve DAYANIÞMA DERNEÐÝ’ne ders çalýþmak için gelen (yaþlarý 11 ile 13 arasýnda) 6 öðrenci, dernek kapalý olduðundan beni ziyaret ettiler. Fýrsat bu fýrsat deyip onlara ÇOCUKLUÐUMUZUN NÝZÝP’ÝNDE OYNANAN OYUN TÜRLERÝ sayfasýný açýp gösterdim ve görüþlerini istedim. Yani, 6 kiþili bir anket yapmýþ oldum..
Ýþte sonuçlar: a-) Altý çocuðun beþinin evinde bilgisayarý var..
b-) Bilgisayarý olan beþ çocuktan üçünün interneti var..
c-) Ýnternetli üç çocuktan yalnýzcaikisi Nizip com’dan haberdar ama yalnýzca biri OYUNLARIMIZ konusunu okumuþ ve birçok arkadaþýna anlatmýþ..
d-) Tesbit ettiðimiz oyun türlerinden aþýk atma, vur çakýr, dildil, güþ, yüzük oyunu gibi daha eski oyun türlerimiz hariç, tümünü oynamýþlar, oynuyorlar. Üstelik nasýl oynanacaðýný da gayet iyi biliyorlar..
e-) Ýkisi kýz, dördü erkek çocuk olan anketçilerimin ortak þikayetleri ise, derslerin yoðunluðundan çocukluklarýný yeterince yaþayamamalarý..
f-) Ýçlerinde hiçbiri daða týrmanmamýþ, biri hariç diðerleri ne bir aðaca çýkmýþ ne de dalýndan koparýp bir meyve yemiþ. Gerek Nizip Çayý’nda, gerek Fýrat Nehrinde balýk tutmaya gitmiþ bir büyüklerini de görmemiþler..
Bu minicik anketin sonuçlarý hakkýnda ne dersiniz?.
Ýçlerinde hiçbiri daða týrmanmamýþ, biri hariç diðerleri ne bir aðaca çýkmýþ ne de dalýndan koparýp bir meyve yemiþ. Gerek Nizip Çayý'nda, gerek Fýrat Nehrinde balýk tutmaya gitmiþ bir büyüklerini de görmemiþler..
Kemal Cengiz'in ve yaþýtý abilerimizin hayalindeki çocuk portresi bu olmalý. Aslýnda ne kadar da doðru bir portre ama yaþam o kadar aðýrlaþtý ki, sadece para kazanmaya endekslenmiþ ve tüm deðerlerimizi kaybetmek üzereyiz..
Sayýn Cengiz; Vur çakýr oyunu benim en çok oynadýðým oyunlardan biriydi, kurallarýný unuttumsa da hala kemerlerin þakýrtýsý kulaðýmdadýr. Hele Cücükhöl oyununda orta parmaðýmýn kýrýlmasý ve çelik çomakta kafasýný yardýðým arkadaþým.) yine eskilere götürdünüz bizi.. Ýyiki varsýnýz.
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (26.07.07 Saat 12:00 ) deðiþtirilmiþtir.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
ABÝ KAFASINI KIRDIKLARINA MI DÝYORSUN BÝZLEREMÝ DÝYORSUN ÝYÝKÝ VARSIN DÝYE SELAMLAR
Abiler, bizde arpala-buðdala diye bir oyun vardý. Tam adýný hatýrlamýyorum. Üç kiþi ile oynanýrdý. Bir kiþ soru sorar, diðer iki kiþisýrayla cevap verirdi. Bilen kiþiye arpala deyince öbürünü kovalar ve vurmaya baþlardý. Buðdala deyince busefer bilemeyen vururdu.
bireysel emekli, sadece üye...
Sayýn Nizipli-subutay, arpala-buðdala VUR ÇAKIR oyunununda kullanýlan; kemerle vurucuyu teþvik edici kýzýþtýrma sözcükleridir..
Hatýrladýðým kadarýyla sözcüðün orjinali. ARPA DA BUÐDAY DÝK DÝK DÝK olarak söylenirdi..
Sevgi ve saygýlarýmla....
Abu dik dik dik der kemerleri þakýrdatýrdýk tuttuðumuzun boynunun kökünde. Allah iyiliðinizi versin nereden bulursunuz bu konularýgeçmiþe gittik geldik bir an...
0342 5171254
Abi o tekerlemeyi biliyorum ama sanýrým ayný oyundan bahsetmiyoruz. Benim bahsettiðim oyuna bir örnek yazayým:.
Soru soran, oyuncu 1 oyuncu 2
S: Benim bir kuþum var. Kýçý baþý yenir, kafasý kýmýzý, ayaðý sarý, bedeni karadýr.
O1: Horoz
S:Yok
O2:Tavuk
S:Yok
O1:Culluk
S:Culluk! Arpala!
(O1 arpala lafýyla O2'yi kovalar ve yakaladýðýnda vurmaya baþlar. S, buðdala diye baðýrýrsa bu sefer O1 kaçmaya baþlar. Çünkü yakalarsa O2 ona vurmaya baþlayacaktýr.).
Anlatmaya çalýþtým ama inþaallah Nizip'e gelinceiki gönüllü ile oynar, pekiþtiririz.
alýntý:
Kemal Cengiz demiþki:
.
Sayýn Nizipli-subutay, arpala-buðdala VUR ÇAKIR oyunununda kullanýlan; kemerle vurucuyu teþvik edici kýzýþtýrma sözcükleridir..
Hatýrladýðým kadarýyla sözcüðün orjinali. ARPA DA BUÐDAY DÝK DÝK DÝK olarak söylenirdi..
Sevgi ve saygýlarýmla....
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (26.07.07 Saat 12:02 ) deðiþtirilmiþtir.
bireysel emekli, sadece üye...
Bir kuþum var vakkasaaaa
Kanadý var vakkasaaa... .
Hatýrladýkça yazýyorum iþte....
0342 5171254