Nizip'te Bayram Hazýlýklarý Baþladý.12 ayýn sultaný Ramazan’ýn ardýndan Nizip’e Ramazan Bayramý geliyor.Evlerde Ramazan hazýrlýklarý baþladý ve bu hazýrlýk sokaklara bile taþtý. Her yerde þeker, çikolata, lokum gibi þekerleme ürünü satýlýyor. Ýnsanlara baktýðýnýzda ,yarý telaþlý, yarý heyacanlý biçimde
12 ayýn sultaný Ramazan’ýn ardýndan Nizip’e Ramazan Bayramý geliyor.
Evlerde Ramazan hazýrlýklarý baþladý ve bu hazýrlýk sokaklara bile taþtý. Her yerde þeker, çikolata, lokum gibi þekerleme ürünü satýlýyor. Ýnsanlara baktýðýnýzda ,yarý telaþlý, yarý heyacanlý biçimde alýþveriþ yapan kiþilerin yüzündeki heyecaný görür gibi oluyorsunuz.
Þeker, yað, un, elbise vs. gibi hazýrlýklar için devamlý bir koþuþturma var çarþýda…
Ve bir yaþlý amcaya yaklaþýp soruyorum.” bu çarþý sizin zamanýnýzda da bayramlar bu kadar hareketli miydi” diye?
Cevapý çok hoþ oluyor. Aynen yazýyorum.
“oof oðlum off bizim zamanýmýzda bayramlar hazýrlýðý olarak bütçemize göre bayram þekerini ve gelen misafirler için yemek malzemesi ve bir de kýna alýrdýk elimize yakardýk adettendir ya. Ama þimdi baksana çeþit çeþit þekerlemeler çýkmýþ bizde bir badem bir de lokum olurdu. Kýnayý da þimdi kimse yakmaz oldu.”
Evet amcam eski günleri baya özlemiþe benziyor: ) o bademini yiye dursun biz çarþýyý gezmeye devam edelim : )
Kýyafetler kapýlara dizilmiþ maðazalarda insan yýðýnlarý devamlý bir þeyleri sormakla meþgul.
Nizip’te, çarþýdan yükselen bazý sesler…
-Bu neçiye yok bu bu..
-hangisi sarýlý mý
-yok kýrmýzýlý
-o sana olmaz küçüðü de kalmadý
-olsun o olsun kýrmýzý olsun büyük olsunJ
Baþka biri;
- oðlum bu göynek neçiye
- 5 lira nene
- le ne satin beenim baþlýk param 5 liradý : )
- o eskidendi nene
- o zaman eski fiyattan ver sene sende meret kalasýca.
Bayramlarýn gelmesine en çok sevinenler çocuklar, en çok yorulanlar çarþý pazarda alýþ veriþ yapan anneler ve en çok üzülenlerde babalar olsa gerek malum para harcanýyor : )
Arefe günlerini hep sevmiþimdir çünkü insanlarda ki bayram sevinçinin gittikçe arttýðý ve alýþ veriþ yapmak için yarýþan insanlarýn yüzündeki o mutluluk ve yorgunluk arasýnda gidip gelen mimiklerini izlemek bana huzur veriyor.
Son iftardan sonra çarþýya son defa gidip bayram eksiklerini tamamlanýp bayramý beklemeye baþlandýðýnda herkesin aklýnda yarýnýn hayali kurulmaya baþlanýyor.
Çocuklar; yarýn kimlerin elleri öpülecek, kimler para verecek, bayram yerinde neye binilecek, naraya mý hömmülhöce mi yoksa imamýn kayýðýna mý…
Babalar; namazdan sonra mý gitsem mezara yok yok mezar çamurdur akþam yaðmur yaðdý yarýn giderim der ama gitmez: ) çocuklara ne kadar haþlik versem, anamlara yemekten sonra gitsek sonra amcamlara ordan eve gelip yatsam diðer günde amannn yatim en iyisi…
Anneler; yuvalamayý yaptým sabah bey namaza gittikten sonra yoðurtla katarým. Çocuklarý giydirip beyin namazdan gelmesini beklerim sonra elini öptükten sonra afiyetle yemeðimizi yiyip, komþulara sonra anamlara bayramlaþmaya gideriz sonra da kaynanamlara gideriz( ah ah görüyor musunuz en son kaynanaya gitmeyi hayal ediyor : ) )
![]()
Ve sabah olur çocuklar baþ uçlarýnda olan bayramlýklarýný giyip kendilerini sokaða atarlar ve o günü 25 saat yaþamak için elinden geleni yaparlar. Ýlk gördükleri büyüðün elini öpüp, o büyüðün elini cebine atmasýný meraklý bakýþlarla beklerler. Amca elini cebine atar , þekeri yada parayý çýkarýp çocuða verir ve verirken “çok bayram göresin”, “anan bana gününü görsün”, “Döþünde að tüyler bite” gibi dualar ederler. Ve çocuklar aldýklarý parayla bayram yerine doðru gitmeye yola koyulurlar.
![]()
Ve bayram devam edip gider…
Nerde O Eski Bayramlar…
Lütfen bu Bayramda büyüklerimizin yanýna gidelim. Onlarýn gözlerini kapýda sizin gelmenizi beklemekle býrakmayýp, çocuklarýnýn yanýnda olduðunu görerek gözlerinin içlerinin gülmesini saðlayýn…
Hepinizin Bayramý Kutlu Olsun…